Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nákup přes internet

Od: dbednarik* odpovědí: 28 změna:

Dobrý den

Chci se zase od vás chytřejších něco přiučit a to ohledně zasílání různých věcí z bazaru atd. přes internet...

Na co si dát pozor?

Narazil sem na inzerát hodinek které mají asi 10x menší cenu než normálně což je opravdu velice podezřelé... A ce u toho drazně napsáno "peníze poslat pouze předem na bankovní účet" to je trochu hajzlovitost ne?

Popřípadě jak je nákup od cizích lidí v dnešní době nejbezpečnější?

Děkuji všem ::)

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

1x

Je to jen o důvěře, jsou dvě strany a nevěří si. Proč hajzlovina? V podstatě běžný postup. Jak byste postupoval při prodeji? Chcete ty hodinky? Zajeďte si pro ně. Kolik jste toho přes inzeráty nakoupil?

dbednarik*
hodnocení

Dobře ale jak to budu řešit když hodinky které stojí zlomek ceny budou fake nebo nefunkční? nebo je vůbec nepošle?

Vždy sem platil na dobírku což je podle mě fér pro oba... pokud nezaplatí příjemce zboží se mu vrátí a zaplatí pouze poštu...

vilik*

M ůžete poslat předem část poštovného, zbytek dobírku. I prodejce nemusí být podvodník, ale každá druhá věc se mu může vrátit. Takže se takto kreje. Jenže spíš mám opačné zkušenosti, proto už kupuju jen z ruky do ruky a přes aukro.

ohneta*

I zaplacení poštovného něco stojí, minimálně 100 Kč.

layborr*

A proč by měl prodávající platit poštovné - kupec si to rozmysli a nevyzvedne?

Když prodávám , chci aspon to poštovné předem na účet aby si to ten kupující na tu dobírku vyzvedl ,

samozřejmě nejlepší je osobní odběr .

doplněno 03.09.15 23:56:

pohanka - jste vševěd?

Pokud je k hodinkám prodejka tak nejde o feik , jinak třeba jen přeleštění dražších nošených hodinek stojí 4000 kč ,

minulý týden jsem prodával Tissoty ( před 4 lety stály 35 000 kč ) za 5000 , za 15 ani za 9 ani za 7 je nikdo nechtěl tak jsem slevil na 5 000 a až za tuto cenu se našel kupec . ( Už zavazely v šuplíku)

Nákup přes internet
filip17*

V čem je dobírka férovější než poslání peněž předem na účet? "budou fake nebo nefunkční? nebo je vůbec nepošle?"

Pokud je prodejce svině tak v prvním případě zboží opravdu nepošle v tom druhém vám do krabice hodí pár šutrů a pošle vám tohle. Takže mi to přijde pořád stejné s tím rozdílem, že dobírka je dražší..

Dnes na spoustě těch lepších portálech jsou feedbacky, kde vidíte jak je daný prodejce kvalitní, pokud ma pozitvní hodnocení, nevidím důvod mu peníze neposlat předem.

Co se týče toho jestli je daná věc fake nebo ne, kolikrát to lze poznat na první pohled nebo selským rozumem, případně prodejce by neměl mít problém pravost dokázat. Ještě se mi nikdy nestalo, aby mi někdo zkoušel prodat přes nějaký takový portál fake a vydával ho za originál..

kangaroo*
hodnocení

1x

Nakupuju na dobírku, nakupuju v eshopech co mají TOP statistiku na Heurece a Aukru. Občas nakupuju i na Ebay a v Číně, ale tohle bych nekupoval bez nějakého pozitivní hodnocení od uživatelů. A zlato a stříbro na Internetu nekupuju tuplově :)

pohanka*
hodnocení

1x

Dejte na svou předtuchu.

Zrovna u hodinek bych se nerozmýšlela, bude to fake, nebo to bude mít vadu.

dbednarik*
hodnocení

Dneska je to teda pouze jen o důvěře... jako nechci dát litra za hodinky co nepůjdou nebo mi vůbec hodinky nedojdou a uživatel nebude odepisovat... 5eknu si o více fotek a zjistím si ještě jak je to s fejkama atd... Popřípadě bych si pro ně dojel ale to ještě uvidím... Prodejce neprodává jediné hodinky takhle levně má jich ve svém inzerátu asi 10...

Nemůžu si pomoc ale když v dnesšní době ty hodinky stojí 11 tisíc a on je prodává za litra a připisuje pouze platbou předem na bankovní účet tak mi to nepřijde jako nějak důvěryhodné ale uvidím co odepíše... U inzerátu byla jedna fotka takže sem si napsal o více fotek a hlavně funkčnost hodinek...

Jak bych řešil třeba to kdyby mě podělal? neposlal nic nebo poslal špatné zboží?

filip17*

Psal jsem výše... Od toho jsou feedbacky kde zjistjím kvalitu prodejce. V první řade bych si zjistil jak se k tomu daný portál staví, pokud zboží nepřijde nebo bude jiné, bude to mít někde v podmínkách, pak si zjišťuju feedback na daného prodejce, pokud tam není, jdu od toho.

dbednarik*
hodnocení

Dobře pokusím se to zjistit...

hodnocení

0x

Nedělejte to, nebo si pro ně jeďte osobně, když je takový rozdíl v ceně, tak se Vám ta cesta určitě vyplatí. Nebo mu to navrhněte a uvidíte, jak se bude tvářit. A z toho si také můžete udělat úsudek o jeho poctivosti. Když odmítne osobní odběr, tak v tom něco vězí. Řeknu Vám to takhle. Kdybyste tady položil otázku co dělat, až byste místo hodinek obdržel šutr, tak Vám zase tady budou všichni říkat, že jste osel, protože jste poslal peníze předem. Mnohokrát jsem to právě zde četla v podobných případech. Já bych určitě peníze neposlala předem, když už mi to "zavání" hned na začátku.

dbednarik*
hodnocení

Přesně tak ! Nevím jestli je ukradl nebo někde dostal a potřebuje se zbavit ale oproti jiným hodinkám který jsou od původní ceny třeba o 15-30% levnější tak tyhle jsou snad o 90% levnější... Posílání peněz předem nechápu, jediné co by bylo bezpečné by bylo na dobírku a na poště před zaplacením kouknout do krabice a až poté zaplatit... Popřípadě kamen poslat okamžitě zpět... Ale pochybuju že by pošta něco podobného umožnila *zed*

,,Na poště před zaplacením kouknout do krabice a až poté zaplatit..." Na to zapomeňte, to vás na poště nenechají udělat.

Řeknou vám zaplaťte a potom si dělejte co chcete.

bruno*
hodnocení

0x

Mám s nákupem na bazaru určitou zkušenost. Kdo chce opravdu prodat, přijede za vámi a peníze si vezme na ruku. Jinudy vlak nejezdí.

dbednarik*
hodnocení

Tak sem si psal s prodejcem... Prý osobní odběr nelze protože často cestuje atd... Když sem mu napsal Dobře tak tak já nemám zájem přijít o peníze *smich* napsal mi o peníze nepřijdete už mám za sebou spoustu obchodů... tak sem mu napsal A jak mi zaručíte že peníze pošlete? Napsal že prý přes daný bazar dokážu emailem tu domluvu a oni mi to pošlou... Prostě mam v tom zmatek... Proč prostě neposlat na dobírku? nebude mít holt peníze hned...

dbednarik*
hodnocení

Konec debaty už sem to ukončil *zed*

No to jste udělal dobře. Musela jsem se zasmát. Tak on hodně cestuje...*haha* To Vám to mohl cestou hodit k Vám...

nakobyl*
hodnocení

0x

Zkušenost mnoha říká, že při koupi na internetu čehokoliv,tedy i nové věci, se zásadně předem neplatí. Jedině na dobírku. I čínský Alimpex sice chce zálohu na svůj účet, ale strhne si ji až je mu potvrzeno, že zákazník zboží převzal.

mot
to je nesmysl, dobrika vas pred podvodem vubec nijak neochrani.
miliony transakci na ebay taky platba predem.
nevim kdy jsem naposled neplatil predem. obvykle je to levnejsi a odpada opruz s hotovosti (protoze na poste neberou karty), u ppl se taky casto neda platit kartou.
Na netu kupuju opravdu casto a zatim se mi nestalo,ze bych prisel o penize. chce to premyslet a nekupovat hodinky za 10% obvykle ceny atd…
dbednarik*
hodnocení

Dobírka vás 100% ochrání alespoň před odcizením peněz ;) Budete znát místo a jméno člověka který zboží odesílá... A to že nemůžu platit kartou PPL nebo na poště? To je teda lumpenkavárenská hloupost *haha*

filip17*

Že nelze u PPL platit kartou? Od kdy? Nelze to v přpadě, že eshop samotný to nepodporuje, jinak to samozřejmě lze.

S tou dobírkou, bych si tak jistý nebyl, není problém uvést jinou adresu

mot
a kdyz tam odesilatel uvede falesnou adresu a jmeno a necha si vyplatit castku na ucet? pak mate akorat cislo uctu, stejne jako pri platbe predem.posta vam stejne nedovoli otevrit zasilku pred zaplacenim
osobne nenosim moc penez v hotovosti,takze to ze nejde platit kartou mi vadi.
ano, za poslednich par let skoro pokazde nejde u ppl platit kartou - nemam tady signal/nefunguje mi zrovna terminal atd..jestli je to zamer ppl (na poplatcich usetri poradny balik),tezko rict.
filip17*

já tedy nemám problém s platbami u PPL ať už se zrovna nacházím ve měste nebo na vesnici.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Nakupuji a prodávám výhradně na Aukru, kde mám možnost si obchodního partnera prověřit. Jaké jsou možnosti jinde, to nevím. Ale pokud tu možnost prověření není, tak bych do toho (při větší částce) nešel. Jako prodejce nastavuji podmínky prodeje, tedy i způsob platby a způsob dodání. kdo není ochoten to respektovat, není pro mě partner. Vždycky platím převodem předem a stejně tak to vyžaduji. Nikdy s tím nebyl žádný problém. Dobírka nic neřeší, pouze navyšuje poštovné a riziko ztráty poštovného pro prodejce. (I na dobírkové poukázce může být pouze číslo bankovního účtu.)

S tebou bych do žádného obchodování nešel. Hledáš problémy tam, kde nejsou a podle toho, co píšeš, budeš pravděpodobně hledat další i pokud ti bude zboží v pořádku dodáno.

dbednarik*
hodnocení

říkejte si co chcete mě to přijde prostě hloupost... Hlavně v dnešní době takhle platit to je děs... Chtělo by to nějakou třetí stranu která by byla spojka mezi prodejcem a kupujcím tak aby obá nemohli být ošizeni... Holt v dnešní době je to jen o důvěře a jakém si internetovém hodnocení prodejce... Osobní odběr je za mě nejlepší... Popřípadě s kvérem za kalhoty

filip17*

Takže by mě pošotvné s tou třetí stranou vyšlo nakonec na pěkně velký peníze... To zas přijde mně jako hloupost.

Samozřejmě kupující je do jísté míry chráněný na určitých portálech, to už jsem vám zmiňoval výše, stačí si přečíst například podmínky aukra, má to celkem dobře ošetřené ovšem není to dokonalé, aliexpress to má také celkem dobře udělané...

dbednarik*
hodnocení

Dobře já už bych to ukončil :) to co sem potřeboval vědět vím Děkuji všem *pivo*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]