Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pověření zastup. těžce nemocného člena rodiny

Od: pepan* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

mám dotaz, jak postupovat při náhlé složité situaci, kdy nám tatínek zkolaboval a po jeho probrání v nemocnici je postižen silnou rozšířenou demencí a zůstal nám na LDN, a není schopen jisté záležitosti už vyřídit.Společně chceme na doporučení lékřů jej umístit do domova pro seniory se zvláštním režimem, bohužel je potřeba k tomuto kroku sousta administrativních úkonů a všude je potřeba zastoupení, ale bohužel bez tatínkovo pověření neboli plné moci, nemůžeme se hnout dál.Tatínek je nechodící a z více jak poloviny již nemyslící človíček, který neví co se děje kolem něj a žije v době více jak před 40 lety.Můžete mi poradit, jak dosáhnout plné moci k řešení jistých úkonů, jako podat žádost o příspěvěk na péči, žádost na umístění,přepsat jisté věci na jinou osobu, když jej tatínek již nikdy nebude využívat a pod.jiné záležitosti, které se musí vyřešit.Jakým způsobem má postupovat manželka, která se chce postarat, ale s ničím nemůže hýbat, on je žadatel a vše musí podepsat a souhlasit s tím, ale přitom ne zcela je při smyslech to vnímat.Bohužel není ještě ve stavu, kdy by mohl být prohlášen za nesprávného člověka. Je těžké se smířit s pocitem bezmoci, když před očima ztrácíte drahého človéka a ještě jsou ve všem tak omezené přístupy.

Děkuji za radu a poskytnutí informace,Pepan Slánský.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pokud je tatínek zatím svéprávný, může projevit svou vůli a akorát se nemůže z nějakého důvodu podepsat, tak požádejte o pomoc notáře. Ten by se měl dostavit k tatínkovi a sepsat s ním plnou moc (třeba na vás nebo na manželku) formou notářského zápisu. Nevadí, že ji tatínek nepodepíše, protože platnost bude potvrzená notářem.

hodnocení

0x

Zdravím,

"jethro" Vám radí správně. Řešila jsem podobnou situaci - také přes notáře.

jofa*

Lékař Vám musí vystavit lékařslou zprávu o zdravotním stavu tatínka i to, že není schopen podpisu, uvážlivého jednání atd. Na základě toho půjdete na úřad a zjednat zastoupení.

buss
hodnocení

0x

Moje rada, otevřete si OZ a čtěte Zastoupení členem domácnosti.

kupr
hodnocení

0x

Před několika léty jsem řešil podobnou situaci s mojí mámou která ležela těžce nemocná v nemocnici a potřeboval jsem vyřídit příspěvek na její péči. Máma byla při plném vědomí a byla ochotná žádost podepsat, ale neměla sílu v rukách aby ji mohla podepsét. Na sociálce nám tvrdili, že to máme řešit přes notáře tak jak zde radí jethro. Pak nakonec jim stačilo potvrzení od doktorky z nemocnice, že je vlivem nemoci neschopná podpisu. Kdyby jsme měli kvůli tomu zhánět notáře a žádat ho o návštěvu v nemocnici za účelem potvrzení souhlasu mámy, tak by poplatek za to možná převýšil to co bychom pak dostali od sociálky jako příspěvek na péči a ještě bychom na tom možná prodělali. Nevím kolik si za něco takového může notář žádat zaplatit. Mám dojem, že takové záležitosti bohužel nejsou dostatečně dobře právně vyřešeny a zbytečně to komplikuje rodině nebo blízkým snahu postarat se o nemocnou osobu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]