Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
někdo kdo žije v zahraničí mě požádal, jestli bych pro něj mohl "vystopovat" informace o rodinách jeho předků. Nemám s tím ale žádné zkušenosti, tak bych se chtěl zeptat kde se tyto informace dají sehnat. Dotyčný říká, že u nich stačí zajít do knihovny a tam se dají najít informace ze zčítání lidu a z imigračních záznamů. Nevím jestli existuje i něco u nás?
doplněno 23.11.12 16:35:Ještě dotaz:
kde najdu archivy pro Ústí nad Orlicí a Královéhradecký kraj? Jestli jsou dostupné online?
Dobrý den - informace o sčítání lidu- národní archiv v Praze (1930,1950), SOA (1857-1951), Berní ruly, rejstříky k berním rulám-knihovny. Nebo internet- národní archiv Praha-publikace-edice-soupisy poddaných podle víry a berní ruly.
www.archivní sbírky a fondy v ČR , stránky ministerstva vnitra ČR-databáze na netu. Mormonské matriky- familysearch.org - tím bych doporučila začít. Existuje i odkaz na válečné hroby, seznamy zastřelených při přechodu hranic...
Matriky 1) církevní - (katolické, nekatolické, židovské)
2) vojenské - vojenský historický archiv Praha
Matriky pro Ústí nad orlicí - SOA Zámrsk, jsou dostupne on-line (ne vše, samozřejmě podle zák. o matrikách narození po sto letech, sňatky+úmrtí - 75 let)
Ještě doporučuji knihu Františka Paackého- Popis království Českého (- seznam velkostatků a obcí ), nebo nějaký lexikon obcí (soupis obcí s českými a německými úředními názvy)
Hledání předků je zajímavé, necméně náročné na čas, chce to mít povědomí o diplomatice, paleografii, atd. atd. Přeji hodně úspěchů a trpělivosti.
Fr. Palackého
Ještě dotaz - nevíte jaké (německé) výrazy se používaly v matrikách narození na zač. 19. století pro popis roku (luštním text a vypadá to jako "Anno 1798", ale co je anno německy netuším.) a osoby, které se účastnily zápisu do knihy? Snažím se rozluštit hlavičku:
a přeložil jsem to asi polovinu, těch 5 zbývajících nadpisů sloupců nemohu přečíst.
No když Anno není německy ale italština/latinsky a když letopočet, tak rok n. Jsou tam uváděni i kmotři.
Ten váš odkaz je nefunkční. Uvádím vám několik odkazů, kde můžete získat více informací, než zde. Můžete se zapojit do genealogického fóra a rádi vám pomohou.
u nás pro severní moravu je zemský archív v Opavě zadejte si stránky zemského arhívu a můžete bádat, spoustu knih z farností mají naskenovaných
Zdá se, že tam je jen kdy se ten člověk narodil. Ale záznamy se mě zdají téměř nečitelné. Např. našel jsem hledané datum:
Aprill 4 na stránce vlevo a tam jsou dva záznamy:
Osoba se má jmenovat
Anna Kosarek (známá také jako Catherine) ale nic z toho nevyluštím
doplněno 23.11.12 12:25:Rád bych přeložil a pochopil tu hlavičku. Přečtu jen toto: Tag, Namen... Vater, Mutter, Namen... (Den, Jméno, .. Otec, Matka, jméno ...) a zbytek nepřečtu a nevím co se tam popisuje.
Dotyčný asi žije v USA - u nás v knihovně zřejmě žádné záznamy nenajdeš... Zdroji informací mohou být matriky - státní, církevní. Musíš ale pátrat lokálně - ve známých místech pobytu a od nich postupovat dál - do míst sňatku, narození...
doplněno 23.11.12 12:23: Máš-li místo a datum narození, v příslušné matrice najdeš i rodiče - to je lehké... Pak musíš postupovat dále do minulosti - kdy se tak asi rodiče mohli vzít - tam najdeš další data (rodné jméno matky, dosavadní bydliště obou manželů, jejich datum a místo narození). A tak dál a dál a dál...
Anno je "léta", "roku" - z Anno domini - "Léta páně"...
Nějaké informace už mám od dotyčného. Ten mi zdělil jména těch osob, kde a kdy se narodili a kdy a kde zemřeli. V těch matrikách je to dost těžké. V některých knihách zdá se že nejsou žádné datumy, jen jakási čísla, asi indexy. A text je pro mě nečitelný (záměrně píše pro mě, protože někdo jiný by to třeba přečetl, ale psací písmo moc nepřečtu).
Mám tam 4 sloupce týkající se rodičů - rozděleno po dvou (jako dva a dva). Nadpis pro první pár sloupců je Eltern - rodiče, první sloupec Vater - otec, druhý Mutter - matka. Pak další pár sloupců, vypadá, že jsou nadepsané jako Patern. První písmeno vypadá jako P, ale mohu se mílit. Nevím. Pater je kněz. Ale použití množného čísla mi nesedí. První sloupec je Nomen - jméno a druhý sloupec je nevím co ... zase problém s velkými písmeny na začátku. Vypadá to jako E .. stejně jakou u Eltern. Tak by to mohlo být Eond(?) nebo EonO(?). Na konci je znak, který nepřečtu a tečka. Tak asi je to zkratka něčeho.
Poslední sloupec za číná slovem Hut a v druhém řádku je slovo getauft ... OK, tak to už je jasné, to je Hat getauft - mít křest.
Máme na to zákony... takže v knihovně né. Sčítání lidu přece neřekne nic o předcích. Kdo imigroval k nám, nějaká vlna? Podle místa narození, farnostíi, hledat v archívech (je 5 + 2 archívů), spousta matrik je naskenovaných. Nebo si zaplatit vypracování rodokmenu profesionálem, > 10 000 Kč.. Je nutno znát data předků, prarodiče a jít zpět. Jak se hledá se dá najít na intu o tvorbě rodokmenů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.