Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě bytu v insolvenci a nevypořádanem SJM

Od: fitko* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, prosím o radu, zvažujeme koupi bytu,ale zjistili jsme, že jeho majitelé jsou rozvedeni déle jak tři roky,jsou oba v insolvenci, paní již bylo povoleno oddlužení, ale pán má pouze podaný navrh a nejsou doposud vypořádani v sjm.Prodej je přes realitní kancelář. Jak máme postupovat v tomto případě při koupi, na co si máme dát pozor a zda vůbec jít do takovéto transakce.Děkuji za odpovědi. Jan

doplněno 16.09.15 08:06:

Dobrý den, moc děkuji všem za rady.Zatím ještě vyčkávám a zjistil jsem, že soud už dal paní povolení k zpeněžení majetkové podstaty, kde je uvedena i bytová jednotka jen na ní...tomu vůbec nerozumím, když manžel je stále na LV uvedený jako SJM a navíc on si podal žalobu na zahrnutí tohoto majetku do majetkové podstaty insolvenčním správcem jeho exmanželky a požaduje rozdělení na 1/2, je veden incidenční spor o tento byt..Dokonce i makléřka mi tvrdila, že byt prodává jen paní, protože pán na něj nemá už žádný nárok. Tak jsem z toho zcela zmaten jak to vlastně bude...Byt je pro mě zajímavý z hlediska lokality, ale má tolik právních vad...

doplněno 16.09.15 08:30:

Ještě jsem zjistil, že pan zatím nemá povolené oddlužení a pokud nepředloží do 7dnů nějaké chybějící lisitny, tak mu bude oddlužení nepovoleno a úpadek bude řešen konkursem.

Takže jeho ex ma povolené oddlužení prodejem nemovitosti a on pokud nepředložní soudu do dané lhůty ty chybějcí listiny, tak by asi měl konkurs. A jak se pak přistupuje k prodeji toho bytu?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dull
hodnocení

2x

Otázka je, zda dluhy vznikly už za dob manželství, zda byly ins. návrhy podány ještě před rozvodem nebo po něm. Otázkou též je, jestli je dlužník v oddlužení nebo v konkursu. Také je dobré vědět, kdo je zajištěným věřitelem, na jehož pokyn se nemovitost prodává, zda jde pohledávka za jedním z manželů nebo za oběma a nebo je prodej na pokyn soudu - oddlužení zpeněžením majetkové podstaty?

Pokud si brali na dům úvěr a dům se prodává na pokyn této banky je to dluh společný a až bude ustanoven i druhý správce je rozumné, aby tito se mezi sebou dohodli, prodej šel přes jednu RK, jednou smlouvou. Pak ani není třeba zržovat se vypořádáním SJM. Dluh je společný, nemovitost se prodá na pokyn ZV, peníze dostane věřitel a případný rozvod v tomto nehraje roli.

fitko*
hodnocení

Dluhy měli oba manželé z doby manželství, jelikož si vzali hypotéku na výstavbu RD a nějaké další půjčky,vše bylo v době jejich manželství.

Návrh první podala paní, ta už má rozhodnutí od soudu, že může být oddlužněna, ale nemá povolené splátky, je povelný prodej bytu, který ma v SJM s manželem. Její bývalý manžel teprve podal návrh na insolvenci.Asi bychom asi měli počkat jak dopadne jeho rozhodnutí na oddlužnění, on ještě nemá ani správce,takže se nedá s kým jednat.

Její insolveneční zprávce teď bude řešit i incidenční spor ohledně prodeje toho bytu, který ona prodává přes RK.Chtějí se s nim domluvit.

Je to pro nás dost komplikovaná situace, byt je na pěkném místě, rádi bychom ho koupili, ale máme strach,abychom nedopadli u této transakce špatně.

doplněno 02.09.15 14:10:

Návrh na insolvenci podali až po rozvodu, jsou už skoro 4 roky rozvedení.Každý z nich to podával sám za sebe.Ona má od soudu povelný prodej bytu.

hodnocení

2x

Tady si zadejte jméno a příjmení té paní a zkontrolírujte podle bydliště nebo datumu narození jestli jde doopravdy o ní a v oddílu A Řízení do úpadku vyhledejte Opatření o určení osoby správce.

Tam si najděte koho jí určil soud jako Insolvenčního správce a s ním se spojte a on vám všechny dotazy vysvětlí.

doplněno 02.09.15 19:07:

Pochybuju že insolvenční správce dovolí prodej bytu přes realitku .Proto taky asi ten incidenční spor. Tohle právě spadá do věcí který dělá insolv. správce a co si budeme povídat dneska ti správci dělají takový brikule že sou schopný prodat ten byt třeba svýmu synovi za vyvolávací cenu i když výnos z prodeje pokryje třeba jenom 30% dluhu.

iz*

Já zase pochybuju o tom,

že by prodej za vyvolávací cenu

insolvenčnímu správci "prošel"...

Projde. Je to nezákonné, ale na 90% projde. Když bude mít smůlu a někdo si toho všimne a navíc bude mít dost odvahy, aby to někde udal, tak se stejně nic nestane. Zrovna nedávno byl článek: ekonomika.idnes.cz/...

davidvozak
hodnocení

2x

Dobrý den.

Zcela jistě je třeba prověřit, čí je skutečně dům. Pokud obou manželů (podílem či v SJM) je třeba kontaktovat insolvenčního správce pana manžela a sledovat probíhající řízení. Dlužník v insolvenčním řízení je totiž povinen nenakládat se svým majetkem (do zohodnutí o způsobu řešení úpadku) a nečinit nic, co by jej mohlo na úkor věřitelů zmenšit. Pokud je nemovitost jen paní, pak by zde mohlo k převodu dojít, záleží ale na konkrétní formě schváleného oddlužení.Nejjednodušší je kontaktovat insolvenčního správce a jednat s ním.

Hezký den JUDr. David Vozák

fitko*
hodnocení

U insolvence myslím není vyvolávací cena. Cenu si stanovili věřitelé, alespoň tak mi to říkala paní z RK.Ještě mi říkala, že tím že si paní dala na sebe insolvenci a má již od soudu povolený oddlužnění a to prodejem bytu, takže by prý už její exmanžel neměl mít na prodej bytu žádný vliv, že to může prodávat už jenom ona resp. její insolvenční správce. On zatím nemá rozhodnutí od soudu. To se mi ale moc nezdá, protože jsou rozvedeni už skoro čtyři roky a nebylo doposud provedeno vypořádání SJM. Tak mám obavy, aby mi pan pak nedělal problém.

pravnik*
hodnocení

0x

Pokud jsou manželé rozvedení více jak 3 roky (což je jak píšete tento případ) a dosud si své (rozvodem zaniklé) SJM nevypořádali ani dohodou, ani soudem, tak ze zákona platí (nastupuje zákonná domněnka), že nemovitost mají ve svém podílovém spoluvlastnictví, a to každý 1/2. Takže nejdřív na katastr a nechat zapsat změnu vlastníků nemovitosti na podílové spoluvlastnictví.

Pokud bylo jednomu ze spoluvlastníků povoleno oddlužení splátkovým kalendářem, tak může svůj majetek prodat, ovšem s vědomím či souhlasem jeho ins. správce, kterému musí také odevztad obdrženou kupní cenu.

U druhého spoluvalstníka je třeba vyčkat jak dopadne se svým návrhem na insolvenci. Zjistí-li soud, že dotyčný úpadce vlastní 1/2 nemovitosti, může nařídit její prodej.

Kupující bude tedy kupovat jednu polovinu nemovitosti od paní a druhou od pána či jeho ins. správce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]