Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má dcera nechce mluvit

Od: cica* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den

Máme problém z dcerou která má situační psychozu" Nechce komunikovat jak ve školce tak z lidma které nezná , Ve školce nemluví ani po třech letech, s babičkou až po půl roce, S náma rodiči komunikuje ale před lidma, pokud jsme tam nemluví a nebo šeptá., asi aby ji nikdo enslyšel. Něco v sobě drží a chce promluvit , ale nejde ji to. Doma naopak mluví až moc! ož je nám záhadou, na otázku proč nemluvíš, odpoví že nechce, je šikovná na 7let nadprůměrně,ale hodně citlivá. Na kroužky chodit nechce, vše co udělá pěkné(malování,výroba něčeho) se jí nelíbí, říká že to má šeredné. Doma má mnoho dotazů až moc detailních,vše chce vysvětlovat do podrobna , hrát s dětma si nechce, že to je pro mimina, ale raději dětem ěnco vyrání, ale jak říkám nekomunikuje. Bohužel ted jde do školy a tam ta situace bude ještě horší s komunikací. Psycholog si neví moc rady,tento případ neměl , druhá doktorka měla podobnou zkušenost , kde problém odezněl dítěti v 10letech, ale jak říkala chce to nechat odeznít, případně pátrat dál po problému... no nevíme si rady , máte někdo podobnou zkušenost? díky Honza

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Jestli nepomohli dva psychologové, tak nevím, zda my tady něco zmůžeme.

Dle vyprávění se mi zdá, že Vaše dcera je na vyšší mentální úrovni, než vrstevníci. Ale má křehké "já", nízkou sebedůvěru. Tu je třeba, aniž byste jí nějak ulehčovali každodenní život, posilovat. Příklad: Když si myslí, že obrázek je ošklivý, nevyvracejte jí její názor. Zeptejte se jí, co se jí na něm nelíbí/proč je ošklivý, a řekněte konkrétní věci, které se na něm líbí Vám a proč jej tedy považujete za pěkný.

Když jsem v kroužku měla nemluvné dítě, nechávala jsem jej být, ale zároveň jsem nenechala, aby se obešlo naprosto bez mluvení. Když na něco ukázalo, řekla jsem "aha, ty něco chceš - chceš si to vzít? chceš, abych to dala jinam? nebo co s tou věcí chceš?" Takže když budete ve společnosti, klidně ji vyslechněte šeptem, ale trvejte na tom, že Vám to má říct.

Zajděte brzy za učitelkou a zeptejte se, jak to dcerce ve škole ohledně mluvení jde a co si o tom myslí a jaký postup považuje za vhodný.

A poslední rada - ačkoliv bude znít divně, ale věřím tomu - dejte jí na nějaký pohybový kroužek, při kterém bude cítit radost, např. skákání na trampolínách. Prostě aby se pohybově vesele "vyblbla". Úzkostné introvertní děti bývají jakoby strnulé v křeči, potřebují se uvolnit a zažít přitom radost.

doplněno 01.09.15 21:15:

Věřím, že problém není primárně mluvení, ale nízká sebedůvěra a perfekcionismus - dotažený do extrému. Šla bych znovu za psychologem, aby poradil s tímto; řekne Vám víc, než já, která jsem "jen" učitelka.

Když nepůjde kroužek, udělejte to Vy - zařiďte jí takové zážitky, při kterých se uvolní a bude z ní proudit radost a smích, zapomene se hlídat. A občas přiberte příbuzenstvo, známé, kamarády.

V neposlední řadě je třeba, abyste v rodině její chování neviděli jako problém - to ji ještě více sevře, ten pocit, že v něčem nestačí a nenaplňuje Vaše představy.

cica*
hodnocení

děkuji za odpověd

ano dva nepomohli, psal jsem to proto jestli nemá někdo podobný problém a ví jak to vyřešit,případně si o tom popovídat. Jak píšete, nevyvracím jí třeba názor na obrázek, nebo některé věci musíme říkat opačně, aby to udělala. Jinak jak jsem psal doma problém s mluvením není žádný, akorát mimi domov. Na kroužek jsme se ji snařily dát několikrát, ale prostě ji tam nedostanem a nutit ji zase nechceme... čím více ji k něčemu nutíme, tím je situace horší. Dřívě měla problém s oblékaním, musela si věci přinést sama ze skříně že to umí, když se ji něco hlo o 1cm, tak to rozházela a složila znova perfektně do komínu, toto nakonec naštestí odeznělo, jinak jsme se chystali do školky třeba 2hodiny.. S poslední větou máte pravdu, jinak když je nervozní tak začne hodně mrkat, asi z nervů, naštestí toto taky trochu odeznělo...díky moc za rady ..

krasula

Máme podobný případ v rodině. A lepší se to samo. Nerozebírejte před dcerou její problémy. Děti jsou vnímavější, než si myslíme. Posiluje se v ní pocit výjmečnosti, dělá jí podvědomě dobře, že se jí zabýváte. Ale ve škole, v životě , nebude mít nikdo takovou trpělivost . Najednou její očekávání nikdo nebude plnit...Natož děti ve třídě. Zřejmě holčička vyrůstá sama. Měla by mít kamarády ze sousedství, aby s nimi řádila. Doslova. . Určitě vše říct paní učitelce, abyste mohli táhnout za jeden provaz.

cica*
hodnocení

dobrý den..

Ve škole obeznámena učitelka i ve školní družině . Dnes šla překvapivě dobře do školy s úsměvem, akorát měla mnoho otázek, ale to je normální. Hlavní problém je mluvení. Ve školce byla tři roky, i tak s děckama nemluvila, některé děti to nabádalo k nadávkám, házení písku do vlasů atd... prostě ji chtěli rozmluvit" tímto způsobem. Nelinka se bohužel nebrání, neodpoví , řekně to až doma, nebo pokud si to všimne učitelka. Ve školce mluvila jen s Nátalkou (sestrou) o kterou se tam hodně starala a pomáhala. Pokud dojdeme s manželkou do školky mluví s námi, ale když zjistí že se na ni dívá třeba učitelka, nebo že ji někdo z dětí slyší :) sekne se a přestane ...

Vyrustá s Natálkou, která je mladší ( budou ji 4roky) a chodily spolu do školky, tím že přišla Nátálka se komunikace trochu malinko zlepšila, v učitelce měla velkou důveru. Zásek nastal, když nebyla ve školce pro ni hodná učitelka a byla tam jiná, pro ni ta zlá""( měla jinej přístup, tahala holky od sebe, chtěla aby byli samostatné) tam se mluvení seklo úplně a když po týdnu přišla hodná" učitelka i tak se to nezměnilo.. Pak začalo ještě mrkání (nervy) to naštěstí opadlo.. postupem času.

Dnes je poprvé sama ve škole, bez Náatálky a nás rodičů, tak uvidíme jak to bude probíhat. .

andri*
Mam dceru o ktere psycholozka napsala do posudku ze je Emocne citliva a ma strach komunikovat s cizimi.Nakonec mi rekla ze je dobre ze se hned kazdemu nevesi kolem krku Byla u dvou.Ve skolce mi ji posilali na foniatrii jestli neni hlucha.Mluvili na ni a ona jim neodpovidala,pritom veskery aktivity plnila.Skolkove besidky prosedela nemohla vystupovat.Chodila na logopedii a tam se nervozne svijela v krecich az se mi vzdycky rozplakala ze po ni chce logopedka mluvit.Mela odklad.Sla az v sedmi a pul.Odklad mi doporucili z duvodu ze az po ni ucitelka bude chtit vysledky nebo nejakou aktivitu proste se zavre a konec.
Cvicili jsme to cely odkladovy rok.Stala jsem pred vecerkou dala ji korunku do ruky a nutila mluvit u pultu s prodavackou co potrebuje.(vzdy koukala a prodavacka klidne povidala,pak nasledne z obchudku vystrelila jak strela)Kazdeho jsme na ulici zdravili.Chodili na hriste a vnucovali jsme se hovorem s maminkami.
Vite ono ucitelka nebude mit k ni cas,ma dalsich 20zaku ve tride.Nebude cekat az se Vaše holcicka vymackne.
Kdyz jsem se radila s psychology.Rekli mi ze ma strach ze zklame,ze spatne vyslovuje.Neustale me hledala ocima,sklopila hlavu a septala.
Ta vaše je stydliva.cvicte s ni.Když budete zdravit cizi lidi na chodniku a semtam se s nima date do reci i s lidma na zastavce ktery potkavate denne,tak pochopi ze se nemusi bat.
cica*
hodnocení

dobrý den,

přesně! přesně co píšte dělá i s tou logopedií.,večerkou ,hledání očima ,šeptáním atdd... máme si takřka stejný problém.. Jak jste na tom v současné době?

U logopedky také nemluvila, učila se doma.. Logopedka sama říkala, ted to není podstatné učit vyslovovat dobře S", Podstatné je řešit hlavně problém s mluvením a komunikací u psychologa. Jediné včem se lišíme je to, že nám bylo doporučeno nenutit ji, musíš pozdravit, dej korunky prodavačce atd.. to pak prý je horší což byla pravda..horší..

Další odbornice nám řekla že se s tímto nesetklaal, jen s něčím podobným , kdy klučina nemluvil vůbec a začal až v 10letech, naše doma mluví. Radila to nechat projevit více", zkoušela i nějakou svalovou terapii.. bez úspěchu..

Na netu to formulují jako situační psychozou.. ..

andri*
Dobry den.My ted jsme na tom dobre.Zacatky ve skoole byly horsi.Nejdulezitejsi je dceru osamostatnit a duverovat ji...Kdyz si ta moje zapomela tělocvik a stresovala ze v satne neni nebo cokoliv jineho tak jsem ji navedla ze je uz velka a ze musi jit za pani ucitelkou nebo skolnikem a sama si to vyridit.Opet hysterie,stres.To chapu.ale postupne se naucila lidem duverovat protože poznala ze nemusi mit strach.Nekdy opravdu pomuze nechat dite v tom.Určitě jste ten typ rodice ktery ji dovede za rucicku az do tridy,pomalu ji obleka a vsechno vyrizuje s pani ucitelkou.Nechte ji prostor at se sama rozviji.
Me se ted dcera v 10ti letech rozbreci jen kdyz ji neco nejde, kdyz si nevi rady s ukolem.Posilam ji do vecerky uz samotnou.Ze skoly a do školy jde sama.Ma mobil,kdykoliv ji muzu zavolat i ona me.Je poucena o bezpecnosti.
Bohuzel neni ten typ ditete co zdraví lidi.Onehdy si ji vzal na nastevu muj tat,jeji deda ke starostovi a co myslite.Nechtela vylezt ani z auta a nejvetsi ostuda byla ze ani nepozdravila.Takze nekdy ty zaseky ma ale neni to uz tak hrozny jak to byvavalo.
Dceru uz nikam netahajte.Posudek na ni mate i sami.Nechte ji dychat nenutte ji jen ji přijměte aby se nemusela bat.Protoze kdyz si v krame nereknu o lizatko tak ho proste nedostanu.Tak je to i v zivote.
cica*
hodnocení

dobrý den ..

Pěkn napsané. díky za infomace

Ano zatím ji vodíme za ruku do školy, ve škole je v pohodě, usmívá se i když teda bohužel nemluví. Ráno nebylo dobré jako včera.Dnes ráno volala manželka, malá si ji vzala na chvíli k telefonu. Dobu řešila ručičku na hodinách že velká ještě není na 7mičce že máme jít až po sedmé,zdlouhavé vysvětlovaní s velkou a malou ručičkou, otázky v době kdy už odcházíme do školy pak s malou ještě do školky, no dnes mi dala zabrat:)

Nevím jak učitelka, je tam nová učila pátáky , ted bude mít malé děti. První dny ve škole se nosí věci ,fronty při učitelce, ta evidentně trochu nervoznější, jinak ale přjemná. Ano posudek máme hlavně v hlavě a nějaký ten papír", ale může nastat situace, že naše učitelka nám řekne, že nemluví a neví si rady a bude problém. Zástupce o problému ví,učitalka už také, ale podle nás a máme takový pocit, že ani neví oč se jedná u naši dcery a může si to pobrat jinak jako bežnou věc. (no nemluví no to je normální,stydlivá to napravím, ) může ji pak nutit k něčemu co ji úplně sekne, nevím... napíšu jak to bude probíhat dále ..zatím děkuji,,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]