Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zápis akordů - t,e

Od: katerinda odpovědí: 5 změna:

Na stránce en.wikipedia.org/...

Je například u Dominant Major (Dur) zápis 0 4 7, který chápu, ale zajímalo by mě, co značí písmena t, e

např Minor seventh chord 0 3 7 e(si ho můžete na té stránce najít). Napadlo mě eleven, ten, aby to bylo jednopísmenně, ale to není ono.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

teda to je ale zápis. Tak zapisovat akordy můžou snad jenom nějací mistři kybernetiky anebo roboti.

Já jsem vyluštil, že e znamená velkou septinu a t malou.

*

zápis 0 3 7 e možná znamená základní mollový akord s přidanou velkou septimou (cmi7+)

zápis 0 3 7 t možná znamená základní mollový akord s přidanou malou septimou (cmi7)

zápis 0 4 7 t možná znamená základní durový akord s přidanou malou septimou (C7)

zápis 0 4 7 e možná znamená základní durový akord s přidanou velkou septimou (Cmaj7) atd.

Ale píšu že možná znamená, protože tak psané akordy jsem ještě neviděl.

katerinda
hodnocení

Takže ono to možná bude pravda eleven 11 velká septima, t 10 ten malá cs.wikipedia.org/...
figurek*

jj, asi to tak bude.

e znamená eleven nebo eleventh, jedenáctý půltón, po česku velká septima

t znamená ten nebo tenth, desátý půltón, po česku malá septima.

A ještě něčeho jsem si všiml. Se mi zdá, že na oné wikipediánské stránce jsou v některých zápisech chyby. Například desáty zápis shora mi připadá nějaký divný. Si myslím, že tento akord měl být popsaný jako 0 t 2 5. Tóny 4 7 v něm nevidím.

doplněno 02.09.15 08:47:

ale ne. Tato věc není tak pekelně složitá jak se zdá, logika je železná a výjímky neexistují. Na dolním řádku osnovy vidíte basový klíč a notu C. Na horním řádku osnovy je houslový klíč a za ním noty Hes, D, F.

Když je zahrajete dohromady, dostanete akord C, Hes , D, F. - 0 t 2 5

Zápis akordů - t,e
katerinda
hodnocení

To je na mě moc, 2 notovoé osnoy a ještě s nájakým klíčem a dvojtečkou. Mě se přirozenější zdá ten půltónový zápis, kdežto názvy z klasické hudební teorie jsou pro mě noční můra.

katerindadatum
31.08.15 23:36
hodnocení

0x

ví někdo

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]