Nejste přihlášen/a.
No, dobrý a co teď? Na to jsi nemyslel předem, než jsi zakázku přijal?
Fakturu může vystavit i nepodnikatel, ale od 18ti let, takže ty nemůžeš. Leda by jsi požádal soud o zplnoletnění, to je na dlouhé lokty. Do zletilosti nepodnikej načerno, dohodni se s firmou na nějaké brigádnické smlouvě v hodnotě tvého díla. Nebudou ale nadšeni. Pokud ti nedají nic, tak jsi v háji a musíš se s tím smířit.
doplněno 30.08.15 23:07:Mamku do toho netahejte. Jak jsem psala, dohodněte si s firmou brigádnickou smlouvu, strhnou vám pouze 15% daň. Nebo nemáte známého, který podniká v oboru a vzal by tu zakázku na sebe?
Faktura je "lidové" označení účetního dokladu. Nikde jsem nenašel, že by osoba mladší 18-ti let nemohla vystavit účetní doklad za příležitostný výdělek. Obecně: osoba mladší 18-ti let není zcela nesvéprávná, ale může provádět jen takové úkony, které jsou přiměřené jejímu věku. Dalo by se dovodit, že kdo umí naprogramovat web, je způsobilý i vystavit účetní doklad.
Takže:
Fakturu jim samozřejmě vystavit můžeš, s tím, že nebudeš vyplňovat IČ a DIČ (nepodnikatel je nemá přiděleny) a pokud jsi vydělal jen 5.000,-Kč tak nic nebudeš danit.
Honzo, máte pravdu, že fakturu může vystavit i pětileté dítě, pokud umí psát. Ale příležitostný výdělek se vztahuje POUZE pro osoby starší 18ti let.
doplněno 31.08.15 13:11:Zaměstnávat nezletilé je trestné, takže 15ti letý chlapec to má načerno, nikde nepůjde nic danit. Příležitostnou činnost jste vyňal ze zákonů o dani z příjmu a to se týká jen zletilých osob.
Proč by se měl vztahovat pouze na plnoleté? Jak budete řešit třeba situaci: student, 15 let, posekal sousedovi trávník za 500,- Kč? Příležitostný výdělek je v zákoně proto, aby "daňově ošetřil" právě takovéto situace.
doplněno 31.08.15 16:08:Mohu, prosím, vědět, kde v trestním zákonu naleznu trestný čin "zaměstnání nezletilého"?
Podívej se na živnostenský zákon, kdy se jedná o podnikání a od kdy to zajímá finanční úřad, od jaké částky. Ano, pojem faktura dnes norma nezná a přesto se doklady vystavují, viz zákon o účetnictví.
Díval jsem se a v souvislosti s vyse zminovanym zakonem jsem nalezl jeste termin prilezitostny prijem, coz by jako neopakujici se prijem mohlo memu problemu vyhovovat.
Mohli by jste mi tedy konkretne poradit, co mam delat? Pred otazkou jsem googlil, cetl ruzne clanky, ale ty mi byli k nicemu - proto jsem zde.
Děkuji
Přesnou dopově´dna tvoji otázku neznám, ale nedávno jsem někde četl o někom, kdo podnikal oficiálně už od 15 roků. Takže nějaká možnost určitě je. Doporučil bych udělat návštěvu na živnotenský odbor města, kde bydlíš a zeptat se přímo tam - položit jim otázku "je mi tolik a tolik, chtěl bych podnikat, mám zakázku, jak na to?" To, že už v současnosti stojíš před problémem, jak napsat fakturu za už hotovou práci, jim říkat nemusíš.
Neplnoletý budoucí podnikatel potřebuje k založení živnosti souhlas odpovědného zástupce s výkonnem činnosti a současně též souhlas soudu. Odpovědného zástupce ustanovuje zákonný zástupce, což je zpravidla rodič. Následně soud posuzuje jak volbu odpovědného zástupce, tak předmět činnosti. Je to tedy poněkud administrativně náročnější a nemá smysl se kvůli částce 5 tisíc touto verzí zabývat.
doplněno 31.08.15 10:39:Mimochodem - software nemůžete prodat. Jako autorovi vám náleží nadosmrti autorská práva, kterých se nemůžete dle našich zákonů vzdát. Můžete pouze udělit licenci k užívání díla. To je jen moje poznámka pro případ, že byste chtěl něco prodávat.
Domluv se s nimy na "smlouve o dilo". Do vydelku 20 000,-/rok ti z toho nikdo nesebere ani korunu a nemusis nikde nic hlasit a uvedat. Muzou se cukat nebo rikat, ze se muze jednat o neopravnene podnikani, pokud toho budes delat vic do roka a soustavne, ale tohle posouzeni nalezi jen financnimu uradu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.