Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer , jen by mě tak zajímalo , mohu třeba po týdnu , nebo během prvního týdne co začnu chodit někam do práce ukončit pracovní poměr? nebo může nastat nějaký problém? , hrozí třeba nějaká pokuta od zaměstnavatele že dávám výpověď tak brzo?nebo něco jiného? Díky
Dobrý večer. Ve zkušební době můžete ukončit pracovní poměr kdykoliv, bez udání důvodu. Na toto má právo zaměstnanec i zaměstnavatel. Jen pozor, nejde o výpověď!
doplněno 25.08.15 22:06:Od toho zkušební doba je, aby si každý práci vyzkoušel, zaučil se a pak buď zůstal, pokud bude s prací spokojený a bude jí zvládat, nebo s prací spokojený nebude a ukončí prostě pracovní poměr ve zkušební době bez udání důvodu. Třeba i po týdnu, nebo po měsíci...
doplněno 25.08.15 22:11:Totéž může udělat i zaměstnavatel (ukončit s Vámi pracovní poměr ve zkušební době) takže žádná pokuta nehrozí. Je to dané zákonem.
A jen tak ještě ze zvědavosti , kdyby to nebylo ve zkušebce? to jsem slyšel že tam je nějaká ta výpovědní lhůta a kdybych třeba tu porušil? ještě jen tak podotknu , sem mladej kluk tak se zajímám
Pokud byste chtěl zaměstnání ukončit třeba až po uplynutí zkušební doby, pak byste musel dát již výpověď z pracovního poměru a ta na sebe váže dvouměsíční výpovědní lhůtu. Tudíž pak je třeba počítat s tím, že v zaměstnání po podání výpovědi byste musel ještě 2 měsíce setrvat. Pokud byste dal např. výpověď a následně již do zaměstnání nešel, vyhodnotil by to Váš zaměstnavatel jako hrubé porušení pracovní kázně a mohl by po Vás vymáhat škodu, kterou byste mu tímto jednáním způsobil.
Takhle , abych byl teda konkrétnější , zítra mám pohovor na danou práci , nejspíš asi určo zkušebka .. Ale myslím že práce bude asi stát za nic , tak mě jen tak zajímá kdyby bylo opravdu nejhůře zkončit .. Jestli by nebylo nějaký zle .Děkuji
Ne, zle mít nebudeš, ale NEDĚLEJ TO. I když bude stát práce za prd. Pracuj a současně si hledej jinou práci. Do konce zkušebky můžeš odejít vždy. Nová práce se ti bude lépe hledat už z důvovu, že můžeš uvádět ... pracuji tam a tam. Z toho je vidět, že se ti pracovat chce. To je také důležité pro zaměstnavatele při náboru nových pracovníků. Je lepší mít jakoukoliv praxi než žádnou.
V principu souhlasím, ale na druhou stranu - dost těžko nechají nového zaměstnance ve zkušební době jen tak přes den courat po pohovorech u jiných firem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.