Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
slyšela jsem, že ČS nemá peníze na úroky pro stavbní spoření a měli bysme ukončit spoření a založit novou smlouvu, kde budou úroky nižší. Víte o tom něco bližšího?
Děkuji
Neřekl bych, že by ČS neměla peníze - dnešní banky, spořitelny apod. musí mít ze zákona značné rezervy a jsou hlídané ČNB. Potíž bude spíše v tom, že pokud máte starší smlouvu s úroky, které jsou dnes již minulostí, bude se Vás snažit spořitelna přemluvit, ať smlouvu dobrovolně ukončíte, případně Vám ji ukončí i sama (má-li dle smluvních podmínek takovou možnost). Vlastní zkušenost s RSTS - známým přišla výpověď krátce po zvýšení cílové částky. Důvod - "v souladu se smluvními podmínkami ... bla bla ... smlouva byla uzavřena za podmínek, které jsou vzhledem k vývoji dnes již neudržitelné .. bla bla." Jinými slovy: "Takový úrok už Vám dnes nedáme a buďte rádi i za ten nižší!"
Spořím si 4 roky a cílovou částku už jsem naspořila dřív, tak by mi ukončení nevadilo,naopak . Půjdu se tam zeptat.
Zeptat se můžete, ale pokud ukončíte stavebko dříve než po šesti letech spoření, přijdete o státní podporu a úroky z ní. Stavební spořitelna snižuje sazby po délce spoření více než šest let nebo po dodatku na zvýšení cílové částky. Jestli tedy máte skoro naspořenou cílovou částku, je to špatně. Už tam nedávejte žádné peníze, abyste cílovou částku nepřešvihla a vydržte těch šest let.
Hanko pokud jste již cílovou částku naspořila, jste ve fázi ,,přespoření,,. A to je v dnešní době bohužel pro Vás špatné. Podívejte se do Vaší smlouvy co má spořitelna za sankce vůči Vám. Oni si to dost v poslední době hlídají a chtějí z nás vydupat co nejvíce.
Při přespoření Vám mohou nabídnout novou cílovou částku, ale pokud již nenabízejí stejné úročení, co máte na té původní, sklouzne celá Vaše stávající smlouva do té nové a to je většinou za nižší procento, též můžete přijít o sjednaný bonus. Takže v konečné fázi můžete ještě platit /vracet úroky/.
Takže záleží, co máte ve smlouvě a jednat se spořitelnou. Možná že to bolet nebude, nevím, no uvidíte, jak budou hodní.
Pokud nemáte ještě naspořenou cílovou částku, můžete být klidná. Stavební spořitelna musí dodržet podmínky uzavřené smlouvy. Nejdůležitější je cílová částka, spořitelna vám nemůže smlouvu ukončit ani po době smlouvy, pokud není docílena cílová částka. Spořitelny se snaží využít neznalosti klientů a uzavřít nové, pro ně nevýhodné nové smlouvy...
"spořitelna vám nemůže smlouvu ukončit ani po době smlouvy, pokud není docílena cílová částka"
To bohužel není pravda, ukončit smlovu spořitelna může. Pro klienta je důležitější parametr než cílová částka vázací doba (dnes 6 let), ale sama spořitelna může smlouvu ukončit i dříve (pokud např. nic nespoříte a na účtu se dostanete do mínusu) nebo naopak když spoříte svou cílovou částku až příliš dlouho (např. 10 a více let, i když podle sjednané výše pravidelného spoření by měla být smlouva již ukončena). Kdyby to bylo jak píšete, neproběhla by v posledních cca dvou letech taková "čistka", jaká proběhla.. já sám jsem se výpovědi vyhnul jen díky velmi starým smluvním podmínkám, ve kterých si nemohli najít "skulinku".
Pokud je smlouva pro spořitelnu nevýhodná, jednoduše se jí pokusí zbavit. O nic víc nejde.
Jak jsem se nyní informoval, bylo mi sděleno, že nejdůležitější faktor je cílová částka a vázací smlouva (tedy doba smlouvy) je pro dodržení všech podmínek jako minimální a ne maximální.Pokud tedy není dodržena cílová částka, spořitelna smlouvu nevypoví. Tak tedy nevím, kde je pravda.
K cílové částce se váží dvě věci: 1) ve smluvních podmínkách může být stanoveno, kolik z CČ musíte minimálně naspořit (např. 60% - tzn. nemusíte spořit do plné výše sjednané CČ a spořitelna na to nemusí čekat). A pokud se nedospoříte ani k té minimální částce, mohla by vám spořitelna smlouvu ukončit třeba pro porušení smluvních podmínek.. 2) klient by neměl CČ přespořit. Pokud se tak stane, spořitelny obvykle okamžitě smlouvy ukončují, některé překročení i penalizují.
Vázací doba určuje, po jakou dobu musíte naspořené peníze "nechat ležet". Po uplynutí mohou obě strany smlouvu ukončit bez ohledu na výši naspořené částky. Spořitelna vás nemusí nechat spořit dalších X let, pokud se k cílové částce ještě ani neblížíte. Proč by to také dělala, když podmínky a úročení např. 10 let staré smlouvy již neodpovídají dnešní situaci na trhu? Pokud někdo ve vztahu spořitelna-klient bude tratit, tak ten první to dobrovolně rozhodně nebude. Co se týče detailů, tak ale záleží na konkrétních smluvních podmínkách každé smlouvy.
Přesně jak píše Liduš, to říkali v televizi. Já už nespořím, spočítala jsem si o kolik méně tam mám dát,abych s úrokem cílovou částku nepřekročila. Nikde nepíšu, že já budu ukončovat spoření, jen že pokud by mi spořitelna nabídla ukončení,nebudu proti.
doplněno 26.08.15 13:20:Omluva, je to tak jak píše burinka, tak to říkali v TV. Jdu se tam zeptat
Tak jsem byla v ČS a řekli mi, že musím spořit 6 let, tak jak je to ve smlouvě i když už tam mám téměř celou naspořenou částku,musím čekat, dokud to nebude 6 let. Pokud někdo vybere dříve, nebo déle, nedostane státní podporu.
Potom nevím,proč budou rušit spoření,když při překročení limitu doby,stejně příspěvek od státu nedostaneme.
Trochu zmatek. Nebo ne.
To déle je nesmysl. Pokud chci státní příspěvek musím spořit šest let a déle. Nesmím překročit cílovou částku jinak to je porušení podmínek. Ročně musím ušetřit jistou částku danou ve smlouvě. Jaké jsou sankce při porušení podmínek nevím. Pokud se blížím k cílové částce a nemám šest let tak snížím vklady na minimum. Nedostanu pouze plný státní příspěvek. Někdy spořitelna cílovou částku navýší ovšem se změnou obchodních podmínek pochopitelně horších. Pokud by na konci spoření měl být vyplacen bonus třeba za to že si účastník nevzal úvěr, tak múže být poloviční, nebo žádný.
Já mám stavební spoření u ČS již devět let ,cílovou částku jsem si také dala vysokou a tak můžu ještě dlouho pomalu střádat.
Doporučuji zvýšit cílovou částku a dále spořit.
Cituska :Ano spořit dál mohu,ale už nedostanu 2 %,ale jen 1 %, tak jak mi to řekli včera ve spořitelně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.