Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o každou radu.. Bydleli jsem v pronajatém bytě, platili včas nájemné a o byt se starali jako o vlastní.. Potom jsme se rozhodli přestěhovat do jiného města a po skončení nájemní smlouvy a dohody s vlastníkem jsme byt vyklidili a předali v původním stavu, lze říct že i v lepším přebírali jsme ho bohužel velmi špinavý okna, podlahy..
Byt jsme tedy ve stanovený den a hodinu předali majiteli s tím že jsem "zapsali" stavy energií a že nám je podle nájemní smlouvy vyúčtuje a vrátí kauci. Tak jsme tedy čekali celý týden a pořád nic.. Tak jsme majiteli slušně volali kdy vyúčtování a vrácení kauce bude (podle smlouvy má být do 3 dnů od ukončení nájmu) ten mi řekl že byt jsme mu předili špinavý a poškodili jsme mu nábytek a že musel vymalovat.. Na to jsme mu řekli že to není pravda a po "dohodě" jsme mu zaslali foto stavu při předání, které prokazatelně nasvědčovalo tomu, že poškození už na nábytku bylo. Majitel mezi tím vrátil polovinu kauce a že nám víc nedá tedy myšlo jen z kauce a že máme počkat na vyúčtování energií tak jsme čekali týden a zase nic. Potom si vymyslel že je na dovolené a včera 24.8 se měl vracet telefon nebral tak jsme volali vícekrát potom to zvedl vysmál se mi do obličeje a položil a od té doby zase nebere uvedený telefon.
Co v takovém případě dělat? Dluží nám polovinu kauce tj. 4500,- plus cca 7000,- za vyúčtování energií.
Podat trestní oznámení?
Děkuji za každou radu
Celé špatně! Vracím byt, nechám si podesat, že je v pořádku a vrátit kauci. Soudit se pro tak směšnou částku? To budete stejně jen v mínusu za platbu právníkům a nic nevysoudíte. Oželte pár korun a příště buďte moudřejší. Podat tr. oznámení můžete, důkaz nemáte žádný, je to jen tvrzení proti tvrzení, stejně se to odloží ale než se tak stane, budete vy už nejspíš o nejaký rok starší.
Takže si člověk má nechat vše líbit a zloději a podvodníci budou vždy na koni? Oznámil bych pronajímateli, že zítra jdu na policii ČR podat tr.oznámení a taky bych šel. Nic to nestojí a on bude mít problémy.
Dobrý den, to pouze spekulujete, že pronajímatel je zloděj a podvodník. K oznámení trestného činu by měl být důvod, tak by možná cesta na policii byla cestou zbytečnou.
Neradil bych pomstu a nízké pudy (viz oznámení na F.Ú. nebo trestní oznámení). Zdravím!
doplněno 02.09.15 23:25:ringo - ale, tam není ani náznak toho, že je pronajímatel zloděj a podvodník. Spíše tam tazatelka píše o své netrpělivosti a neschopnosti se dohodnout. Ale, otázka ji stejně už nezajímá, tak je to debata zbytečná.
Dobrý den, kde je pravda o stavu bytu a nábytku tady asi nevyřešíme. Pronajímatel má právo strhnout si z kauce za škody nebo dluh - jinak je kauce vratná celá a může být i vrácena rychle. U toho vyúčtování je to složitější, protože ho pronajímatel dostává jen jednou ročně. Snad by si musel zažádat o mimořádný odečet energií a až potom dostane to vyúčtování a může vrátit přeplatek nebo požadovat nedoplatek. Trestný čin se nestal, tak pokud se nedohodnete, tak jeden z Vás vezme penízky, zajde za advokátem a ten podá žalobu. A počkáte na rozhodnutí soudu (které také není zdarma). Doporučuji nespěchat (na vyúčtování), jednat slušně a dostat se k vzájemné dohodě.
Zdravím!
doplněno 28.08.15 07:34:F.Ú. žádnou informaci ohledně daní cizího člověka nesdělí - to je jasné. Navíc to nemá s problémem nic společného a ani ho to nevyřeší. Tazatelka může toho pronajímatele na F.Ú. prásknout, což je "lidské", ale také ubohé. A problém to může jen zhoršit. Obracet se na policii také nemá význam, když se nestal žádný trestný čin - může z toho být občanskoprávní spor (což už jsem zmínil dříve). Pokud nedojde k dohodě ohledně kauce, resp. možného poškození bytu a tazatelka nebude trpělivá, aby si počkala na vyúčtování, které ještě pronajímatel nemá k dispozici, tak se bude mít dobře advokát a soud.
Zdravím,
tak pokud vlastník dělá takovéto problémy,tak já osobně bych se ho optal,zda řádně platí daně z příjmu (příjem z pronájmu se daní 15-ti procenty),to se dá ověřit na příslušném FÚ.No a pokud máte fotodokumentaci stavu před a po ukončení pronájmu,tak bych mu pohrozil advokátem a případnou soudní žalobou.
Prosím, jak si smrtelník může na FÚ ověřit, zda někdo platí daně? Já žila v domnění, že jako obyčejný človíček se nikdy nedovím, zda soused platí daně nebo za co platí a kolik. Máte na ověření nějaký recept?
nešťastník - že někoho mohu napráskat na FÚ je mi jasné, ale vy píšete, že si mohu na FÚ OVĚŘIT placení daní třeba souseda. Jak si to nám OVĚŘIT? Když jej napráskám, výsledek se nedozvím.
Jak se to dá udělat?Přeci úplně jednoduše,na F.Ú. oznámíte,že máte podezření na toho a toho pro neplacení daní a pak už je to na nich,jak s touto informací naloží.Oznamovateli v případě "neúspěchu" nic nehrozí.Samozřejmě,že tam nelze jen tak nastoupit a optat,zda ten a ten platí řádně daně,tak to opravdu nefunguje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.