Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je potreba zivnostak i ve volnem case?

Od: novakov* odpovědí: 12 změna:

Dobry den,mohl bych opravovat radia a elektroniku bez zivnostenskeho listu?Opravoval bych je jen ve volnem case?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ej828
hodnocení

4x

Co je to volný čas?

To je jako, když mi zákazník říkal, že potřebuje opravit anténu a jestli bych mu to neudělal po práci. Já mu řekl, že podnikám. On na to" to je jedno, hlavně aby to bylo po práci a bylo to levnější" *smich*

hodnocení

0x

Pokud nebudeš brát odměnu, tak živnosťák nepotřebuješ.

doplněno 23.08.15 19:44:

50ka je předepsána pro podnikání. Je zajímavé, že pro mimopodnikatelské prostředí je nepostižitelná. Viz nače ČSN co je pro podnikatelský sektor předepsané a nepodnikatel nemusí plnit.

franta009
hodnocení

0x

Za předpokladu že máte "50tku" a budete to dělat zdarma - případně v rámci nějaké sousedské výpomoci ne opakovaně nebo teda přesněji nanaplníte definici podnikání tak ano.

takjan*

50ka platí vždy a všude, ne jen při podnikání. Jedná se o vyhrazené technické zařízení a vzato doslova, v elektr. zařízení se nesmíš vrtat ani doma, natož někomu něco montovat ap..

Není to tak jednoduché. Vyhláška 50 je vymahatelná pouze v podnikatelském prostředí. Pokud instaluji zařízení v průmyslu, které prošlo zkušebnou a má platnou revizi, tak musím po instalaci udělat další revizi. Neslyšel jsem, že by po připojení sporáku někdo dělal revizo. Přívodní kabely spotředního znoří podléhají revizi a každý rok se provádí. Neslyšel jsem o nikom, že by dostal pokutu, když nemá doma revizi na přívodní kabel k počítači. Takto bych mohl pokračovat do nekonečna. Když si při kolaudaci domu udělám výchozí revizi, tak už nikoho nezajímá co se doma děje a jsou případy, když si pan domácá udělá vlastní úpravy třeba i v rozváděči. Proto je dobrý si dělat při revizi fotodokumentaci. Jediná páka jsou energorozvodné závody (obecně řečeno). Tam jedině musím dokládat revizi při změně tarifu. Jináč je u nepodnikatelského subjektu padesátka nevymahatelná.

buss
hodnocení

0x

Kriteriem není nějaký čas, ale podnikání, klidně opravujte v noci. Co je podnikání říká zákon.

novakov*
hodnocení

Je mi 50let,jsem vyuceny strojni zamecnik v plnem invalidnim duchode a zabivam se opravou a servisem radiomagnetofonu.Prodavam je,opravuji i odkupuji.Chci se zeptat,jestli na to musim mit zivnostensky list? I kdyz si myslim,ze jako invalidnimu duchodci by mi nedali.

Co je to ta 50tka o cem mluvite?

iz*

Jakmile začnete provozovat jakoukoliv činnost za účelem dosažení zisku,

potřebujete živnostenské oprávnění. Podnikat mohou i invalidní důchodci.

Upřesním, že kromě účelu dosažení zisku musí být splněné i další podmínky: musí se jednat o činnost soustavnou, samostatnou, na vlastní účet a vlastní odpovědnost. Takže pokud se nejedná o činnost soustavnou ale nahodilou, příležitostnou, pak to není podnikání a netřeba živnostňák.

ipodnikatel.cz/...

iz*

Opravování elektroniky

podle mne nebude příležitostná činnost...

layborr*

Mrkněte na web HRČS - jsou to sběratelé starých rádií a televizí a elektra ,

opravují , prodávají , ale živnosták ani zkoušky z vyhlášky 50 nemá moc lidí , možná tak každý padesátý ,

když to bude jako koníček, nepotřebujete nic

doplněno 23.08.15 22:35:

miniaplikace.blueboard.cz/...

buss

Nikoho nezajímá, zda jste invalidní, nemáte ruky a j. Načtěte si živnostenský zákon, kde je co je to podnikání a podmínky podnikání, přílohy zákona. Představte si, že podnikání není omezeno věkem nahoru!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]