Nejste přihlášen/a.
Proč je export do zahraničí teprve od globalizace možný? Nebyly dřív vozy a lodě?
Myslím, že je to nesmysl - export/import existoval vždy, i ve starověku. Bydlím poblíž Jantarové stezky, což byla obchodní cesta spojující Balt se Středomořím už v dobách Římské říše. Nemá být otázka postavená jinak?
Myslím, že to chápu taky tak. A odpovídám, nebyl tak rozšířený, jako dnes, protože se nemohlo převážet kazitelné zboží, v každé zemi fungoval systém celnic a mýtnic, takže náklady navíc, nebezpečí po cestě v míň civilizovaných koutech a konečně, když už se takhle drahé zboží nějak dovezlo, málokdo si ho za tu cenu mohl dovolit. S bohatnutím měst a spolků z obchodu se setkáváme někteří v dějepisu, ale ono je to na městech vidět i teď, starověká i středověká obchodní centra jsou nejvíc pro své památky navštěvována turisty. A nemusíme chodit daleko, Praha, Vídeň, křižovatky obchodních cest.
Jednotlive staty si chranily svoje trhy pomoci dovoznich cel a kvot, proto se nevyplacelo importovat nebo objem byl zanedbatelny.
Jak velke clo maji Nemci na import v Cechach vyrabenych Skodovek do Nemecka?
Drive bylo 200 statu a kazdy mel system cel a kvot, ktery se upravoval bilaterarnimi smlouvami kazdeho s kazdym.
Dnes jsou nadnarodni svazy a unie (NAFTA, EU+EFTA, pripravovana TPP atd.), kde mezi sebou bez prekazek smenuji zbozi skupiny zemi.
Když zkusíte vyvážet třeba válcovanou ocel do USA, zjistíte, že clo mají vyšší, než my cenu. Proč by německá fabrika měla postihovat clem německou fabriku jen kvůli tomu, že leží v ČR a pracují v ní Poláci?
Jeste me napada: globalizace = zmena pravnich systemu zemi tak, aby v jejich zemich mohli zakladat firmy a podnikat cizinci a cizi (zahranicni) firmy, coz spolu s celosvetovymi a levnymi telekomunikacemi a dopravou vede ke vzniku nadnarodnich firem, ktere pak nutne musi exportovat vyrobky a polotovary mezi pobockami nebo vyrobni(mi) a spotrebni(mi) ze(me)mi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.