Slamove a ledove vino

Od: Datum: 23.08.15 21:14 odpovědí: 11 změna: 24.08.15 23:05
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 23.08.15 21:31
Jako laik to vidim takhle:
Ledove je ze zmrzlych hroznu sbiranych ve vinici. Jelikoz je to z zmrzlych, proto se mu rika ledove.
Slamove je,ze se ty hrozny otrhaji a nechaji?dozrat? nekde na pude,polozene na slame od ktere chytnou aroma a proto se vinu potom rika slamove.
Ohodnoceno: 2x
 
Od: snzbz
Datum: 23.08.15 21:35
To vim zas tak blba nejsem ale jestli je mezi nimi vubec nejaky rozdil v chuti.
Od: jmlc®
Datum: 23.08.15 21:32
avatar

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ledov%C3%A9_v%C3%ADno

a

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sl%C3%A1mov%C3%A9_v%C3%ADno

doplněno 23.08.15 21:38:

K inteligenci se vyjadřovat nebudu... ano, rozdíl v chuti je.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 23.08.15 21:46
avatar

Ahoj,rozdíl chuťový ani cenový není,je to sladké víno s chuťovými nuancemi,který pozná znalec.Víno slámové získává svou sladkost a chuť atd...,tím že se nechá schnout na slámových rohožích,podobným procesem projdou hrozny v mrazu,ztratí vlhkost a pomalu se z nich stanou hrozinky.Nebo se taky nechávají projít podobným procesem,kdy jsou hrozny nakaženy(záměrně) tzv "botrytidou" kdy ušlechtilá plíseň vyrobí taky hrozinku a odtud ta sladkost a taky cena...je to spousta práce a čekání jak to dopadne,ale ve výsledku je to vždy lahoda.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: djhd
Datum: 23.08.15 22:20
A uz jste ho nekdy pil, ze vite ze je lahoda? :D
Datum: 24.08.15 08:42
avatar

Ano,ochutnala jsem všechny,nejsem na sladká vína,ale jsou opravdu dobrá.Není na takové to popíjení,hodí se spíše k dezertům.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 24.08.15 07:38
avatar

slámové a ledové víno jsou dva druhy přípravy.

Ledové se sbírá až po prvním mrazíku, kdy jsou hrozny zmrzlé. Není to zrovna snadný způsob výroby, protože se stává, že ten správný mrazík a správná chvíle sběru nikdy nepřijde nebo ji prošvihnete a máte po víně.

Slámové víno se sbírá normálně o vinobraní, hrozny se položí na slámu a nechají proschnout. Teprve potom se z nich lisuje šťáva a dělá víno. Je ho potom sice méně, ale je silnější a sladší. Někomu takové víno možná chutná, ale mě ne.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: zbzbz
Datum: 24.08.15 14:26
Uz se to tu psalo a zminovala jsem se ze jsem myslela chut
Je mu jasne uz od nazvu ze slamove se dela na slame a ledove se obere v zime (aj sem se to ucila v somelierstvi) jen by mne zajimalo ci je nejaky velky rozdil mezi chuti
Od: vilik
Datum: 24.08.15 16:42

Je mi to trapné​ se zeptat, co vlastně v somelierstvi učí? Já žiju v představě, že je to odborník na nápoje, především na víno. A že k tomuto povolání musí mít člověk dobré chuťové a čichové buňky. Schválně zkuste nějakou ochutnávku vína, kterou vede zkušený degustátor, měla byste poznat různé barvy, vůně a chutě. Jinak chutnají vína z různých odrůd révy. Jiné mohou být poměry cukrů a kyselin. Stejné je to s ledovým a slámovým. Pokud bezprostředně po sobě cítíte nějaký rozdíl, jste na dobré cestě. Jestli vám přijdou stejné, tak budete muset cvičit. Obecně řečeno, obě jsou velmi sladká a dražší a většině lidí tenhle poznatek asi bude stačit.

Ohodnoceno: 3x
 
Od: ghcvn
Datum: 24.08.15 18:24
Ano, sommelier je tzv "napojar" (sommelier se pouziva v obsluze u francouzkeho systemu)
Jsem vyucena kuchar-cisnik + jsem chodila na skole do sommelierstvi ale bohuzel jen pul roku. Za ten pul rok jsme byli na drgustaci a ja tam ochutnala slamove ale nenapadlo mne ochutnat i ledove proto se ptam jestli je v tom hodne velky rozdil
Slamove bylo strasne sladke a mne zajima ci aj ledove je stejne nebo vice/mene
Od: vilik
Datum: 24.08.15 23:05

Děkuju za doplnění. Takže pokud jste četla postup výroby obou druhů, musí z toho být jasné, že se liší technologií výroby, ale nároky na cukernatost a objem alkoholu jsou stejné. Budou tedy podobně sladká, ale protože se dělají z jiných odrůd, více pro každý typ, nebudou chutnat a vonět úplně stejně ani 2 slámová nebo ledová. Takže mohu jen doporučit literaturu a studovat teorii, potom praxi. Nejvíc se mi líbí z dostupných od Pavlouška Vše, co byste měli vědět o víně, ale vy jako studentka jste se asi dostala k něčemu lepšímu. Tohle je pro poučeného laika taková příručka, co lze koupit, co je žádáno a nabízeno, co by mělo být součástí prezentace při prodeji.

Ohodnoceno: 1x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.