Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracuj a kuš, hubu suš!

Od: thomm odpovědí: 11 změna:

Jak si mám vykládat "Pracuj a kuš, hubu suš!"?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pracuj, mlč a šetři.

doplněno 23.08.15 19:56:

Aby se pochopil správný význam, je třeba uvést ten citát K. H. Borovského celý. Tazatel uvedl jen jednu část, celý zní takto: Lenoš a řvi, dají mzdu dví! Pracuj a kuš, hubu suš!

ctenar*

Aha, tak ono to je z nejake knizky! *sok* Ja myslel,ze je to nejake stare prislovi.

Co je to "dví"? Dvě?

dví = dvojí

ctenar*

To by podporovalo mojej puvodni vysvetleni rceni: ""když budeš jen pracovat a nic neříkat (tj.necháš si všechno líbit, necháš se sebou zacházet jako s hadrem), nikdy nic mít nebudeš (budeš pořád chudý)"

hodnocení

1x

Pracuj a kuš = drž hubu a makej

hubu suš = nečekej, že z toho budeš něco mít; sušit hubu = vyjít z něčeho naprázdno

a nemohlo by "hubu suš" znamenat "nepij"? - něco jako: "Koukej makat, zbytečně nekecat a nechlastat!"?

ctenar*

hubu sušit = nic nemít (možná to původně opravdu vzniklo od "nebudeš mít ani na pivo")

Tedy celé přísloví "když budeš jen pracovat a nic neříkat (tj.necháš si všechno líbit, necháš se sebou zacházet jako s hadrem), nikdy nic mít nebudeš (budeš pořád chudý)".

doplněno 23.08.15 19:46:

Po opětovném přečtení všech příspěvků začínám souhlasit i s tím vaším výkladem "Koukej makat, zbytečně nekecat a nechlastat!", který je přesný opak toho, jak jsem to pořekadlo až doteď chápal já.

Teď jen zjistit, který význam je ten správný :)

hodnocení

0x

Asi jako "pracuj a nekecej".

jmhad*
hodnocení

0x

Jak říká kolega - můj táta /z Plzně/ to běžně používal - kuš nebo kušuj,kušuj babo říkal sousedce, když ho vytočila

pohanka*
hodnocení

0x

Pracuj, mlč, /neměj připomínky/, hubu suš se myslívalo, aby jsi se uskrovnil v jídle. Jíst prosté jídlo, žádný blahobyt.

Ono, kdo si tohle dovolil říci, ten nouzí netrpěl, ale tomu, komu to říkal, ten mnohdy jinou možnost neměl. Musel pracovat, až se z něj kouřilo, přitom nesměl remcat, a vydělal si opravdu jen na nuzné živobytí. Pán a kmán.

Dnes jsme většina obyčejných lidí také v této pozici. Náš hlas k veřejnému dění a pořádku stejně nikdo nevyslyší a již v zárodku je označen za nepatřičný.

hodnocení

0x

No, když nám Kapka napsala celý citát Borovského, je význam jasný - a platí i dneska :-D : Kdo se v práci nepřetrhne, ale umí se ozvat, bude mít 2x tolik než ten, kdo maká a nedělá problémy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]