Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Doplňkové penzijní spoření

Od: sporeni odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, je mi devatenáct a chtěl jsem se zeptat. Je pravda že při doplňkovém penzijním spoření jen na 300 Kč měsíčně stát přispívá devadesáti korunami (plus 30%)?
Dávat tři stovky měsíčně si dovolit můžu, myslíte si že by to pro mě mohlo být alespoň trochu zajímavé, nebo že je to úplně k ničemu? Děkuji
:)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Já to mám od svých cca 20ti let - dávám jen svých 300,- Kč - to mne nezabije. Zaměstnavatel mi dává 5-700, dle platu. takže se mi to rozhodně vyplatí :).

K dnešnímu dni tam mám přes 100tis (ne všichni zaměstnavatelé mi přispívali). Beru to aktuálně jako jedno z mnoha zajištění rodiny a jestli dožiju výplaty, opravím si za to domeček.

doplněno 22.08.15 16:36:

Stavebka, která jsem měl - všechna zrušena. Takový vopruz při výběru nebo pokusu o úvěr - vše dokladovat, každou položku vám můžou vyškrtnout... Prý nelze akceptovat žebřík - protože žebřík není součást stavby. Barvu ano, štětec ano, ale malovat mám ze židle? Ne - musím si pozvat firmu, která mi vymaluje a nafakturuje ...

vilik*

Já si na stavebko stěžovat nemůžu. Úvěr mi dali snáz, než hypotéku. Dalším stavebkem jsem platil rekonstrukci. Půlku jsem měl našetřenou, takže jsem dokladoval jen tu druhou. Tedy žebřík z jedné, barvy z druhé. Stavebko při malé úložce je málo výdělečné. Penzijko jsou zase nepřístupné peníze. Ale i u nich si lze kdykoliv po asi 15ti letech půlku bez sankcí vybrat, takže je to možnost brát penzijko jako železnou zásobu. Případně s nevelkou ztrátou zrušit v nouzi celé ( myšleny vlastní prostředky, o příspěvek státu by se přišlo ). Výhoda je příspěvek státu a zaměstnavatele, nad třema stovkama bych asi neuvažoval jinak, než právě sem. Nebo nechat na účtu na mimořádný výdaj, např rozbitou lednici, pokud bych takovou rezervu neměl.

rv*
hodnocení

0x

Na začátku života se rozhodnout k tomu, že část peněz budu mít někde vázané, abych je možná dostal na sklonku života nemůže být rozumné rozhodnutí.

sporeni
hodnocení

Myslíte tedy, že třeba stavebko by byla lepší volba?
rv*

Stavebko jako forma spoření na 6 let je stále nejlepší volba. A u toho důchodového jedině v případě, že tam přispívá zaměstnavatel. Já ho mám taky, ale dávám jen minimální částku (50 Kč měsíčně), která je bez nároku na státní podporu. Ale podívejte se, jak dopadli ostatní. Nejprve spořili 100 Kč a stát přispíval 50 Kč. Pak to stát zvedl a pokud chtěl někdo dosáhnout na příspěvek, musel zvednout částku taky. A kdo ví, co bude za rok. Navíc ty peníze vám můžou chybět při pořizování bydlení, zakládání rodiny a podobně.

vilik*

Máte pravdu, že stát občas podmínky změní. Ale upřímně, stovka měsíčně je 1200 za rok, 12000 za 10 let a 48000 za celý produktivní život. A to vás asi nejen v důchodu nevytrhne. Záměrně pomíjím zhodnocení, které je na úrovni inflace, takže dnešních sto korun se o ni vždy snad zhodnotí. K poznámce, že budou peníze chybět při založení rodiny- komu bude chybět desítka, ten snad, ať se na to vykašle. To totiž lítají řádově vyšší cifry. Navíc, jak jsem psal, po 15ti letech lze část vybrat, takže pokud vám přidává stát i zaměstnavatel, bylo by škoda spoření nemít. Není přeci problém výši úložky měnit, prostě teď dávat minimum a později navýšit, pokud se to v budoucnu vyplatí. A pokud bude nějaká katastrofa, banka vám nic nedá, i kdybyste měl peníze třeba na běžném účtu.

pohanka*
hodnocení

0x

Pokud bych chtěla spořit na důchod, tak asi trochu později. Dnes je doba nejistá a kdoví, jak to všechno tady dopadne.

To stavební spoření vidím výhodnější ale při větší úložce.

Peníze jsou k dispozici již za 6 let jsou tam úroky a státní příspěvek. Nechat si je vyplatit, nebo znovu založit nové stavebko a nepotřebné peníze na ně vložit.

Nikdy jsem s ním neměla problém, jenom jsem si spořila a věděla, kdy mě končí, kdy bude částka k vyzvednutí po té určité době /3 měsíce po výpovědi/ Chce to plánovat, ne chtít vyplatit peníze dříve.

Také si přesně spočítat cílovou částku, abyste neplatil zbytečně vysoký poplatek z procenta cílové částky. Nebo hlídat akce, hodně je vyhlašují před koncem roku. Mladým je do 26 let odpouští, nebo jsou na na 50ti procentech ale jsou i jiné výhodné nabídky, kdy se st. spořitelny předhánějí..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]