Nejste přihlášen/a.
Dostal jsem platební rozkaz na zaplacení částky cca 18000 Kč, ale vůbec nevím, o co se jedná, neznám ani tu firmu, která mě žalovala. Bohužel v samotném platebním rozkazu není napsáno, za co má dluh být, je tam jenom, že mám zaplatit. Podle spisové značky se mohou jít podívat do spisu na soud, to vím, ale bohužel v pondělí jedu zrovna na dovolenou.
Nevíte, jestli stačí na soud poslat pouze, že podávám odpor (abych stihl 15 denní lhůtu) a později podrobněji zdůvodnil, že nic nedlužím? Blbé samozřejmě je, že přinejmenším netuším, o co by mohlo jít a firma, která mě žalovala je neznámá, nedaří se mí ani vygooglit, nemají web a nikde o nich žádná zmínka (v obchodním rejstříku také nejsou, jde o nějakou zahraniční firmu zastoupenou advokátkou).
Podejte odpor a ihned do odporu napište, že nic nedlužíte, resp. že tu firmu neznáte a neměl jste s ní nikdy nic společného. Proč byste si to měl nechávat na později, když to můžete napsat rovnou. Soud k tomu pak nařídí jednání.
doplněno 21.08.15 13:59:@now: Moc dobře vím, co do odporu patří a co ne. Ale tak proč bych tady někomu něco tady radila - tak ať teda poslechne vaši radu a nepíšte tam žádné odůvodnění. A až autor odjede na dovolenou a soud mezi tím vydá rozsudek pro uznání a ještě bude muset zaplatit žalobci náklady řízení, tak si může přijít postěžovat za vámi. Můžete mi říct, kde jste přišel na to, že se odpor neodůvodňuje? Já jsem ještě nezažila, že by někdo neodůvodnil odpor.
Podejte odpor, stačí pár slov Podávám odpor do platebního rozkazu, číslo jednací atd. Stačí pár řádků. Až přijedete z dovolení, domlvute si u soudní úřednice náhlédnutí do spisu. Společnost bude nejší jedna z těch, co odkupuje pohledávky. 18 tis moc není, to budete třeba původní dluh v hodnotě 2-3 tisíc. Možná byste mohl napsat jaká společnost (ne advokát) to po vás vymáhá (stačí IČ).
Vlastní odpor nemusí být nijak zvlášť zdůvodňován, ale pokud tam zásadní námitky napíšete, tak se nic neděje. Laicky řečeno, znamená to, že platební rozkaz neakceptujete.
Hlavně pozor na dodržení lhůty pro podání odporu! Pokud by se stal pravomocným, tak je též bez dalšího vykonatelný. To byste mohl na 100% počítat s exekucí.
Musíte podat odpor ve stanovené lhůtě. Myslím 15 dní od doručení. Napsat si tam můžete cokoliv, hlavní je text "odpor"... Když nedodržíte lhůtu, má se za to, že souhlasíte ( kdo mlčí, souhlasí ), a zaplatíte i to, co jste nikdy němusel.
Může se jednat o podvodné jednání a tak s úsměvem zajděte na nejbližší policii a podejte trestní oznámení na neznámého pachatele ve věci podvodu. jestliže uvedená firma nemá IČ, je to celkem jasné. Chyba je, že protiútok takto nespravedlivě napadených lidí jako vy je omezen jen na neuznání závazku. Musíte jít tvrdě na viníky a to až do konce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.