Nejste přihlášen/a.
Vážení,
udělal jsem si před 2 měsíci výron v kotníku oboustranný , Po lekářském ošetření a rengenu(Vinohradská nemocnice Praha), kde zjistili, že výron je bez zlomeniny a mám nohu šetřit a ledovat mi ji obvázali jen elastickým obinadlem a namazali octanovou mastí . Budu-li mít nějaké potíže ať jdu k doktorovi na polikliniku v místě bydliště. Jelikož mě nic nebolelo a nikam jsem do dnešního dne nešel. PROBLÉM mám jen v tom, že když nyní na noze delší dobu stojím či chodím pěkně mi OTEČE celá noha od chodidla včetně prstů až k lýtku, které pak pěkně ztvrdlé. Většinou přes noc vše splaskne, lýtko je podajné jako na druhé noze a je jen otok kolem obou kotníkových kostí.
Dotaz. můžete mi sdělit jak tomuto otaku zabránit a lečit ! Pohybovat se musím ( nákupy, mytí, WC a pod.)
Děkuji předem za brzkoui odpověď
Karel Svoboda - 602334721
Zkuste dávat na noc pomačkané listy ,,kostivalu,,. Pokud je nemáte v dosahu, kupte si mast ,,Traumaplant,, je s čerstvou šťávou z téže rostliny a má vynikající účinek.
Případně zkusit pár dní listy, mastičku z konopí, nebo listy z bezinky, v nouzi /v zimě/ naklepané listy z bílého zelí projeté troubou.
Na noze leží celá váha těla, též jsem pro, abyste si ji bandážoval a odpoledne a večer šetřil v poloze vleže.
Dobrý den. Doporučovala bych návštěvu lékaře, ať se na váš kotník podívá. Ty otoky mohou souviset se zraněním, nemusejí... těžko říci. Ale léčit si otok laicky bez porady lékaře by asi nebylo nejmoudřejší. Určitě vám lékař doporučí i nějaké rehabilitace na ten kotník, cvičení apod. Abyste si zpevnil vazy v kotníku, většinou to chce prostě pohyb.
Karle, kamarád měl těžký výron, zpřetrhané vazy, měsíc na nohu nesměl šlápnout (s ortézou), pak jen opatrně, ještě nedávno mu noha při zátěži také otékala (půl roku poté). Pořád střídal různé pomůcky - bandáž, něco na prokrvení, mastičky apod., pozor si musí dávat dodnes.
Tipla bych si (ale je to opravdu jen tip), že výron byl těžší, než se zdálo - šla bych do jiného zdravotnického zařízení nebo doktorovi, třeba řekne víc. Možná je to ale po 2 měsících normální, kamarád byl po takové době rád, že může jet někam autem a udělat pár kroků, víc nezvládl a večer noha byla oteklá jako blázen. Také nevíme, co je pro Vás "delší doba (stání)" - jestli je to po pár minutách, určitě bych někam šla.
Pro začátek možná můžete zkusit kotníkovou bandáž, ale jestli noha natéká opravdu rychle, řešila bych to s odborníkem.
taky jsem to tak měl a docela dlouho potom, co mi všechno sundali a řekli, že jsem v pořádku. Na rehabilitace jsem nechodil. Už jsem se s tím začal smiřovat, že budu "mrzák" do konce života a najednou ani nevím jak se to přestalo objevovat. Ještě dlouho jsem si dával nohu výš, aby to tak nebolelo/nenatékalo.
Myslím, že než se všechno obnoví do "100%" stavu prostě trvá déle než období se sádrou nebo obvazy.
Dokud to do rána vždy splaskne a ráno je to úplně v pořádku, tak bych to nehrotil a dal tomu čas. Prostě nespěchat na zdraví, ono to fakt není hned.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.