Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou biblí začít?

Od: zouie odpovědí: 7 změna:
Ahoj,
Poradil by mi nekdo, jakou bibli bych mel zacit, pokud se o krestanstvi zajimam jen velmi kratce? Zajima mne hlavne pribeh Jezise Krista.Jsem agnostil a rad bych svou viru v Boha nejak konkretizoval. Diky.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Je to obtížné ... začít se o víře vzdělávat hned čtením Písma svatého (Starý a Nový zákon). Snad nejvhodnější pro začátečníka - laika bude sehnat nějakou knížku (učebnici) pro školní děti (nemyslím tím jen primitovní, obrázkovou) ale to, co se dříve nazývalo a vyučovalo jako katechismus. Sehnat takový titul bude kupodivu dnes problém - sám jsem to hledání pro vnuka před časem absolvoval. Jinak mne ještě napadá, chcete-li opravdu začít od "píky" tedy od judaismu (Starý zákon), tak nejlepší by bylo sehnat např. někde ve veřejné knihovně od Ivana Olbrachta krásné a čtivé Biblické příběhy (za přesný název neručím - jistě Vám každá knihovnice poradí ráda). Nu a pak, pomaloučku, polehoučku do Nového zákona, ta 4 evangelia nejsou zas tak náročná k pochopení.

Rozhodně nechtějte začít louskáním Starého zákona - bude to úmorná nuda, zakrátko s tím přestanete a bude to velká škoda, protože si vytvoříte blok pro další studium. Ke Starému zákonu se můžete pak poté, co si vytvoříte jakousi představu o víře v jednoho Boha, postupně vracet a o přečteném přemýšlet a porovnávat - vše zase beze spěchu - je to úkol možná celoživotní.

Tak ať vykročíte správnou nohou !

doplněno 20.08.15 00:19:

Ještě doplním a doporučím: audio vyprávění podstatných částí z Písma svatého: namluveno předními českými herci, vydáno před 10 až 15 lety (soubor více CD). Nádhera - to nemůže urazit ani agnostika nebo silného ateistu.

pt®
hodnocení

2x

Já Vás podpořím, myslím, že je to kniha, kterou by lidé měli znát a mít ve své knihovně. Na internetu je on-line nejnovější překlad:

http://ww.obohu.cz/bible/

vlevo nahoře je tabulka, která po rozkliknutí ukáže všchny dostupné překlady on-line.

Také máte na You tube Biblické knihy, které můžete poslouchat, je to podbarveno i hudbou. Můžete u toho žehlit, nebo ležet na gauči a poslouchat, jako relax.

- o Ježíši si poslechněte z evangeliíí (Matouš, Marek, Lukáš, Jan)

stano*
hodnocení

1x

Jestliže nedokážete sám používat rozum, žádná Bible vám nepomůže. Bible je jen soubor nějakých textů, které se časem měnily a upravovaly, takže nikdo vlastně pořádně nezná původní účel Bible. S největší pravděpodobností to měla být kronika lidstva, což mniši a církevní hodnostáři tak předělali k obrazu svému, že je to jen obyčejný kniha. Víra v boha je pro dnešní svět naprosto přežitý počin. Pro nerušený život musí každému stačit původní desatero, ne to předělané " nesesmilníš...". Muslimští vražední fanatici také chtějí nějak vyjádřit víru v boha a jiným řežou hlavy.

hodnocení

1x
Vypadá to blbě radit někomu aby začal číst knížku od prostředka ale začni novým zákonem. Starý zákon je těžký čtení na začátek. Ten nejnovější překlad bude taky dobrý nápad protože kralická bible používá výrazy u kterých často nevíš která bije a budeš se v tom ztrácet. Dětská bible je podle mě zas moc ořezaná.

karelb*
hodnocení

0x
Pořiďte si tzv. ekumenický překlad. Je pořízen přímo z originálních jazyků (hebrejština, aramejština, řečtina) do moderní, srozumitelné češtiny (překlad ale uchovává biblickou dikci a styl). Dá se číst proti ostatním, zejména starším vydáním. tento ekumenický překlad uznávají všechny křesťanské církve v ČR.

hodnocení

0x

Moje rada asi nebude z nejlepších, ale o Kristu bych se raději dočítala na netu, než v papírové knize. A bibli bych volila pro začátek asi nějakou dětskou. Až později bych volila bibli pro dospělé. A dala bych si načas. Bible se nesmí hltat. Musí se nechat zažít a popřemýšlet o ni. Je to nejhorověší dílo ze všech. Je to opravdu kniha knih.

messi*
19.08.15 23:46
hodnocení

0x

korán .. *cteni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma víra v boha

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]