Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výživné na syna

Od: martinaruisova odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, potřebovala bych poradit v otázce výživného. Syn dokončil učiliště, je mu 19 let. Bohužel se mu ještě nepodařilo přes prázdniny najít zaměstnání. Může do doby než si zaměstnání najde požadovat i nadále výživné od otce? Nebo tím že dokončil učiliště a přihlásí se na úřadě práce otci vyživovací povinnost zaniká? Děkuji moc za odpověď

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

3x

Ne, na výživné syn nemá nárok.

vyzivne.cz/...

123452
Má nárok podle obč. Zákoníku 2014

hodnocení

1x

Nemůže.Svou vyživovací povinnost jste již splnil,tudíž zaniká.

doplněno 19.08.15 11:40:

Ringo,on chlapec nemusí chodit do práce třeba další dva,tři,pět let...Nemusí,když ho otec bude živit,že? K tomu sem tam nějakou tu brigádečku a nějaký peníz z úřadu práce...Od maminky,od babičky,dědečka... *sok*

Samo od sebe nic nezaniká. Povinnost živit dítě zaniká až když je dítě samo schopno se živit a to není dokončením studia.

iv®
Davam bodik, presne tak to je...
doplněno 19.08.15 14:20: V rodine jsme meli podobny pripad...na socialce sestre oznamili, ze zadne davky nedostane, ma pry rodice, kteri se maji postarat...ono je asi spise zvlastni, proc matka dovolila 19 letemu muzi o prazdninach zahalet, praci si vzdycky najde ten kdo pracovat chce...byt nejake pomocne prace..par stovaku by mel. Me by prislo nemoralni zadat vyzivne po rodici, kdyz jsem zdravy chlap :)

Mám pocit, že vím, co chcete říct - konec studia neznamená, že je dítě schopno se živit (může mít nějaké postižení apod.), a že na ukončení výživného je třeba souhlas soudu. Na druhou stranu vytváříte dojem, že ten syn opravdu není sám schopen se živit, ale to tam nikde nevidím. Je mu 19, soustavně se na výkon povolání nepřipravuje, tak kde je háček?

V potvrzení otci, že vyživovací povinnost skončila.

hodnocení

0x

Jakmile mladý člověk dokončí vzdělání, pro rodiče končí výživné. Mladý může ještě tak uhrát prázdniny, ale spíše jen polovinu. Je mladý, zdravý, vzdělaný, taťková vyživovací povinnost končí. *hej*

aja34
For babkazov: jak jste prisla na polovinu prazdnin? Jak si to tady procitam,vidim ze odpovidate temer na vsechno,mate opravdu takovy siroky zaber? Spise se mi zda ze jste obcas uplne mimo...

Nicméně rozhodnutí soudu není cár papíru, takže je platné. Paradox českého právního systému.

junek
hodnocení

0x

víc bych neplatil...syn musí dokladat potvrzení o škole...Pokud bude otec posílat peníze a pak následně zjistí, že už dítě nestuduje...peníze nedostane zpět...takže bych neplatil...ale peníze si dával stranou..az mi to případně nařídí soud...jinak otec peníze přijde.

mám to vyctené zde z poradny..mohu se mýlit.

martinaruisova
hodnocení

;)Všem moc děkuji,u nás to dopadlo dobře:), ale stejně mi nejde do hlavy že by po vyučení zůstal absolutně bez prostředků. Jasný že jsou někteří jedinci netáhla a tvrdí že rok hledají práci. Ale měsíc až dva by snad tolerance být měla. Je to vychcanost, tatík si mne ručičky že nemusí platit a matka? Ta prostě to dítě na ulici nevyhodí!

Martino, zarazilo mě vaše pohoršení. Já jsem sama vychovala dvě dívky. Ta první nastoupila do práce v srpnu. Ta druhá měla práci od září a tak brigádovala. Měsíc prodávala v trafice, vstávala ve 4 ráno. Měsíc masírovala, sice u nějaké cestovky u moře, ale pracovala. Každé prázdniny obě pracovaly a ta mladší ještě masírovala a učila angličtinu i přes školní rok. Neexistovalo, aby hnípaly doma bez práce. Já vím, kdysi o práci nebyla nouze, ale stejně, mohly sedět na zadku doma. *hej*Tohle jim dalo pevný základ, vědí že nic není zadarmo a na každou kůrčičku musíš popracovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]