Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Asteroid vs informovanost obyvatelstva?

Od: mernet® odpovědí: 28 změna:

Ahoj, možná že už se zde něco takového řešilo, ale poslední dobou v médiích hovoří o asteroidech apod a tak mě vždy napadne otázka, jestli by nám obyčejným lidem, neboli do médií pustili informaci o tom, že se na zemi řítí větší asteroid, který zničí život na zemi? Co myslíte?

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

superkravatak*
hodnocení

1x

Záleží, kdo a jak by to zjistil Dnes už je ale tolik observatoří, kde hvězdáři koukají po obloze, že by někdo to těleso nakonec objevil a určitě by si to nenechal pro sebe.

hodnocení

V tomhle se moc neorientuju, ale myslím si, že na odhalení něčeho takového kolikrát nestačí ani špičkově vybavená observatoř a ty vybavenější jsou určitě pod "nějakou kontrolou" a taky si myslím, že můžou mít pokyn ze "shora", že pokud by něco takového zjistili, tak to nemůžou jen tak někde vypustit veřejně. Navíc každý myslící člověk ví, co by to znamenalo pustit jen tak něco takového do éteru. A taky by tomu málokdo věřil, kdyby to jen tak někdo vyvěsil na web a nebylo to "oficiální cestou" v médiích-v hlavních zprávách apod. A jak by se asi lidé zachovali, kdyby se taková informace objevila? To zřejmě netuší nikdo z nás.. Byl o tom nedávno i jeden film..ale je to stále jen teorie:)

Osobně bych to taky nechtěl vědět. Jako trápit se zbytečně nějakou dobu než to dopadne..raděj až chvilku předtím, až by to šlo vidět na vlastní oči nebo tak něco..to už bych se tím dlouho nezabýval:)

hodnocení

0x

Kdo jsou ti "oni", kteří by to pustili nebo nepustili?

Obávám se, že v době globálního internetu je nemožné utajit podobnou informaci. Už jen proto, že profesionálních i amatérských astronomů je příliš mnoho na to, aby byl každý pod kontrolou.

Tak či onak, já si nejsem jistý, jestli bych takovou informaci vůbec chtěl vědět. Respektive jsem si jistý, že bych ji znát nechtěl.

mp*
hodnocení

0x

Tak osobně, kdybych byl hypoteticky třeba president USA, tak bych takovou informaci nikdy nevypustil. Lidi jsou obecně dost blbý, a ještě by vzniknul zmatek. Asi bych informoval elity - ti si s tím poradí, a pak bych tomu nechal volný průběh - viz filmy Armagedon a Drtivý dopad.

petrka*
hodnocení

0x

Informace tohoto druhu jsou životně nebezpečné. Nemůžete něco takového pustit ven a čekat, že lidi jako spořádaný dav budou fungovat. Tak to tedy nebudou. Začne rabování, nikdo nebude nic platit atd.

Před lety jsem si všiml, že všechny TV stanice dávaly katastrofické filmy asteroidech a jiných vesmírných anomáliích. Za několik dní na to proběhla ve zprávách informace, že Zemi těsně minul nějaký asteroid v řádech statisíců km.

hodnocení

To už bylo před léty? Mě se to zdá nedávno.. To jsme i v práci o tom debatovaly, že nám to oznámili teda brzo, až nějaký dost nebezpečný asteroid těsně minul naši zemi. Tak bud o něm taky do poslední chvíle nevěděli, nebo to schválně nechtěli vypustit do éteru. A až bylo po všem, tak teprv to vypustili. A není to ten, co se má znovu při zpáteční cestě vrátit k blízkosti země? A ještě možná těsnějc? Rok 2036?

hodnocení

0x

Nevím sice, kdo jsou ti oni, ale kdyby opravdu měl asteroid zničit planetu zemi, pak bych to na známost nedávala. Rozhodně ne! Kam by kdo utíkal? Co by proti tomu mohl kdokoliv udělat? Nic, vůbec nic. Jen by se vyvolala panika, kdy by lidi utíkali někam a nevěděli by ani kam. A v té panice by každý bránil sebe a svou rodinu a bylo by raněných, umírajících a mrtvých ve výtazích, na chodbách, v dopravních prostředcích, na silnicích více, než by asteroid vůbec doletěl. ;)Máš prázdniny, už jen 14 dníé, tak si užívej volna. Raduj se, že jsi na světě, že zítra mamka koupí nanukáč a meloun. Nevytvářej si v hlavě hororové scénáře, které ti akorát nasadí obavy, strach, paniku a deprese. *hej* Měj se hezky a užívej si!

hodnocení

Meloun a nanukáč už jsem dlouho neměl..musím říct mámě at mi ho koupí:-D Myslím ale, že si ho budu muset koupit sám:(

A tak to já zase rád někdy na tyhle věci pomyslím a deprese ani strach a paniku z toho nemám vůbec..ba naopak. Rád sleduju i takovéhle filmy (scifi filmy miluju)..jen musí být takové "realistické"..žádné odfláknutí..pak se na to kouknu klidně i víckrát.

Takže z toho jednoznačně vyvozuju, že ne že by nám ani takovou informaci nejspíš nesdělili (kompetentní osoby), ale lidi by to stejně ani vědět nechtěli. Prostě až to do nás možná jednou práskne, tak to práskne..a bude klid.

72mona3*

To, že se potkáme s nějakým asteroidem je méně reálné, než že vybuchne Yelowstonský park. Ten prý je časovanou bombou. Viděla jsem jeden dokument, co o tom pojednával a to je teprve reálná hrozba na které sedíme (no, já přímo ne, ale zasáhlo by nás to také). Radši nic nepřivolávat a o "nich" a jejich postupech radši vůbec nemluvit ;) Mona

bruno*
hodnocení

0x

Všechna poteciálně nebezpečná blízkozemní tělesa jsou monitorována. Nejbližší průlet byl dokonce uvniř dráhy geostacionárních družic. Zatím byl svět vždy informován. Pokud by mělo jít o fatální kolizi, pochybuju, že by se to ututlalo.

Tak to je hódně nadnesený a optimistický názor, že všechna poteciálně nebezpečná blízkozemní tělesa jsou monitorována, monitorována jsou jen ta tělesa, která byla zmonitorována*smich*. U těles, která jsou sledována by se pravděpodobně taková hrozba provalila, ač nikdo rozumný by jistě oficiálně nic neohlásil. Zemi ovšem již míjela tělese, která byla zachycena až při vlastním průletu.

Pokud přiletí asteroid od slunce, tak ho nikdo neuvidí. Už se to stalo, že si astronomové všimli až odlétavajícího asteroidu.Kdyby se trefil do země, bylo by vystaráno a nic by jsme předem netušili.

karelb*
hodnocení

0x

Spíš si položte otázku, co by se stalo, kdyby to byla skutečně pravda a bylo skutečně potvrzeno, že např. za 3 týdny je "konec" všeho. Jediné co by bylo jisté, že se totálně zhroutí řád celého Světa. Chodil byste do práce nebo do školy? Proč? Proč by měl někdo platit v obchodě nebo v baru? Lidi, ať hodní nebo zlí, by mohli dělat cokoliv a žádný reálný trest by jim nehrozil. Tak si užiju posledních pár dní Světa.

hodnocení

Ale taky si vem to, že lidi i ty třeba 3 týdny budou potřebovat jíst, pít a bude i tak zapotřebí stále nějakých služeb..(Ono do poslední chvíle stejně každý bude doufat, že třeba se nic nestane a nějak nás to mine) Pokud zavládne totální chaos (zjančí se hlavně mladší), tak dřív všichni pojdou hlady atak, než aby se dočkali smrti ze zhora. No je pravda, že několik dní se to bez jídla vydržet dá..

zwiki*
hodnocení

0x

Ahoj.Američané už to mají vykoumané jak na asteroid,který by ohrozil zemi.Dívej za na program Prima Zoom a dovíš se více.

solenza*
hodnocení

0x

Ono jde taky o to, zda by jsme o menším meteoritu věděli jako lidstvo včas. Nedávný příklad třeba Celjabinský meteorit, který se rozpadnul ještě nad Zemí vstupem do atmosféry Země. Sice napáchal škody na oknech domů, ale takto malý, který je jen těžko odhalitelný by planetu globálně neovlivnil, aby vyhynul veškerý život.

Tady pěkný film.

bruno*
hodnocení

0x

Dragone, jste úplně mimo! Za prvé se bavíme o nebezpečných tělesech, ne o nějakých (třeba) čeljabinských šutrech. Buďte si jist, že o všech nebezpečných, tedy velkých tělesech se ví. A pokud se objeví nový, bude taky sledován, a to hodně dlouho předem. To vám potvrdí každý astronom. Tož tak!

Obávm se, že se hluboce mýlíte
bruno*

Dragone, obávat se jistě můžete. Ale je tu mezi námi rozdíl. Astronomie je můj koníček a mám v ní i určité vzdělání, tedy se vyjadřuji poměrně kvalifikovaně. Vy jste pravděpodobně jen laik, který se vyjadřuje k oboru, o kterém nemá ani páru. Vsadím se, že budete vědět, co je to blinkkomparátor, až si to najdete na netu. Nic ve zlém.*frajer*

No řekněme, že hezkých pár let jsem se astronomii dost aktivně věnoval a, že vím jak se prohlíží obloha, Vaše tvrzení je ovšem velice naivní, ale rozmlouvat Vám to nebudu. *smich*

hodnocení

0x

A už je to tady *hej**palec**ua*

extra.cz/...

Myslíte, že potom budou dinosauři? *hej*

Lidi, nebojte, dotor who to zařídí.

figurek*
hodnocení

0x

no tak pravda, zase malá douška pro ty, kteří si ještě nevšimli jedné drobnosti.

Televizní novináři potřebují dramatické zprávy. Když je nemají, pak vezmou nějakou banalitu, tu si přibarví a rozmáznou. No a pro televizní dokumenty totéž. Když se má dokument dostat do vysílání, musí se v něm něco dít. Pak vznikají takové ty pěkné apokalyptické dokumenty o strašlivých asteroidech, které se na nás sice neřítí, ale mohly by se řítit.

Všem zmatkářům, panikářům, katastrofistům a ufologistům radím : buďte v klidu. Sluneční soustava je stará čtyři miliardy let. To znamená, že Země má za sebou čtyři miliardy oběhů. I ty nejvzdálenější asteroidy a komety, pohybující se po nejvzálenějších drahách, už za sebou mají oběhů dost milionů. Jasná věc, meteory, asteroidy, komety a všechno to ostatní smetí na kolizních drahách je už dávno vysbírané.

jj, tato zpráva se našim dramatikářům a katastrofistům vůbec nehodí do krámu. V blízkém vesmíru není nic, co by na nás mohlo spadnout.

bruno*

Figurku, ne že bych bral vážně katastrofisty, ale vy zřejmě nevíte o jiné drobnosti. Drtivá většina meteoroidů neustále a denně dopadajících na Zemi měla původně stabilní dráhu v pásu asteoridů mezi Marsem a Jupiterem. Stejně tak komety v Kuiperově pásu daleko za Plutem. Stačí průlet (ani nemusí dojít ke srážce) jiného tělesa a dojde ke gravitačnímu ovlivnění drah obou těles. A tak meteoroidy a sem tam i asteroidy vydávají směrem do vnitřních oblastí Sluneční soustavy. Neustále, celé miliardy let...

figurek*

ale jistě. Kuiperovo pásmo, Oortův oblak, všude samé asteroidy, samé kosmickou rychlostí poletující balvany, všechny na těžce nestabilní dráze. A navíc jsou prý sotva půl světelného roku daleko. To znamená, že po vánocích nám začnou padat na hlavu. Nejvyšší čas začít stavět bunkr.

bruno*

Nic takového netvrdím, jen jsem oponoval vašemu omylu, že veškeré smetí je už dávno vysbíráno. Toť vše.

hodnocení

0x

Postili – nepustili, vono by se to stejně rozkecalo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]