Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo platí DPH?

Od: tom28 odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, objednával jsem si zboží z jednoho e-shopu které mi přišlo dobírkou. Je tam faktura viz. obrázek (pochopitelně jsem soukromé udáje zamaskoval xxxxxx) a zarazilo mě tam že asi dodavatel není plátcem DPH a také že na výrobkách které mi přišly je cena přibližně 1,27 krát větší (cena na výrobku samolepkou) než cena na faktuře, ale přitom na stránkách mají dvě ceny jednu normální a druhou s DPH (to je ta co je naktuře) ale proč tam je potom psané že je neplátce DPH? Mám tedy ještě něco platit já aby to bylo z hlediska daní vpořádku? Děkuji

Kdo platí DPH?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

pokud jste zboží objednal za 100kč resp za 121kč vč DPH a přišlo vám za tu vyšší cenu bez faktury, kde je DPH vyčísleno není to v pořádku. Jsou i firmy, které mají 2 živnosti. V jedné jsou plátci, v druhé ne a pak fakturují "jak se to zákazníkům a jim hodí".

Tady to vypadá, že si na úkor DPH zvyšuje zisk, protože fakturuje jako neplátce a žádné DPH odvádět nebude (takže faktura je správně). Jde jen o to, že vás na webu uvedl v omyl.

Pokud není plátce DPH nesmí na webu uvádět dvojí ceny.

doplněno 18.08.15 14:16:

platil jste dobírku, máte splněno. Pokud vás to nezajímá účetně nemusíte nic řešit.

Už to chápu, dostal jste ty nižší ceny než je na výrobcích. Cena na výrobcích vás samozřejmě nezajímá, zajímá vás pouze cena na faktuře :)

tom28
hodnocení

Děkuji za odpověď, takže já vlastně nic platit nemusím nebo naopak?

Nic neplatíte navíc, cena je pro Vás konečná.

Na fakturu se to píše, aby bylo jasné, že dotyčný není platce DPH, aby se nemusel pátrat, zdali je plátce DPH.

Takto to píše spousta firem, hlavně řemeslníkům.

Na vysvětlení plátce neplátce je to složitější..

Nic nedoplácíte..

Tome nějak jsem popletl odstavec..umístil jsem odpověď jinam.

tom28
hodnocení

Nevadí, hlavně že poradíte, děkuji!

tom28
hodnocení

Opět děkuji za opověď, ale ještě tedy nechápu proč na faktuře udává že není plátcem DPH? DPH někdo zaplatit přece musí nebo ne?

neplátce nakoupí zboží už s odvedeným DPH, další DPH se na něj po přeprodeji nenavalí... to by byla hloupost :)

Plátce nakoupí zboží také s DPH, ale to si nechá vrátit od FÚ a pak platí DPH až z konečné (prodejní) ceny po prodeji...

mp*

Nemusí. DPH platí jen plátci, kteří překročí příjem tržeb za rok 1 mil korun (od příštího roku 750 tis Kč). Trochu si to nastudujde. DPH znamená daň z přidané hodnoty - to jest - co si přidám na marží - tak z toho musím odvést daň - pokud jsem plátce. Zase naopak si mohu odečíst tu daň při nákupu.

zašmodrchal si to. Plátcem se MUSÍ stát ten jehož roční příjem tržeb překročí 1 mil resp za posledních 12 měsíců. KAŽDÝ plátce DPH musí odvádět DPH a je jedno kolik vydělá.

tom28
hodnocení

Koukám že vznikla debata.. tak se radši ještě zeptám (jestli se to nezměnilo) já tedy už teď když jsem převzal balík za těch 843Kč nic platit nemusím? Děkuji

18.08.15 14:47

nemusíte

mp*
hodnocení

1x

Tak, pokud jste koncový zákazník, tak si s tím zatím nelamte hlavu, ale pokud bude současná vláda vymýšlet stále dokonalejší způsoby, jak vybrat daně, tak se připrávte na všechno. Jinak pokud není dodavatel plátce DPH, tak tam DPH nemá co dělat. Jinak na té faktuře nevidím nic o DPH. Tak o co jde?

tom28
hodnocení

Děkuji za odpověď, já tomu moc nerozumím tak se radši ptám aby nebyl nějakej problém.. protože třeba když jsem si objednávál z jiného e-shopu zboží minulý rok, tak tam třeba byla celková cena: Cena s 21% DPH: xxxxx no prostě bych si nerad zadělal na nějakej problém..

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Někdo tu registraci k DPH má jako povinnou a někdo (třeba já), jsem ji měl dobrovolnou. To když jsem chtěl obchodovat právě s plátci DPH. To DPH, vlastně platíme všichni, jako koncoví zákazníci. Jen ho odvádějí ti prodejci zboží, kteří ho prodali nám. Nebo ještě ti před nimi. Jak už tu bylo psáno, ty máš splněnou povinnost něco zaplatit.

tom28
hodnocení

Takže už mi nic dopaltit nezbývá?

Uhrazením dokladu jste splatil svůj závazek a již nic platit nebudete. Na dokladu je jasně uvedeno, že prodejce není plátce DPH. Kdyby byl plátce DPH, musí cenu navýšit o 21 (15 popř. 10) % podle typu zboží či služby. Povinnost vypočíst DPH je na straně plátce. U českého dodavatele nemusíte prověřovat, zda je či není plátce.

Registarace k DPH lze prověřit např. zadáním DIČ na stránkách

kurzy.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]