Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Účetní chyba ve mzdě

Od: jitka* odpovědí: 15 změna:

Vrátila jsem se s 3-tydenní dovolené do práce a zjistila jsem, že mám zaplacený jenom jeden odpracovaný týden a zbytek za dovolenou není vůbec proplacený. Zašla jsem za naši účetní a ta mi řekla, že mzdu dělala její nová kolegyně, která se zaučuje a zapomněla mne do výkazu zapsat moji dovolenou, kterou já měla schválenou od šéfa i podepsanou. Dostala jsem malou výplatu kvůli nezaúčtované dovolené a nejsem schopna zaplatit za uhradu mého nájmu bytu ani splátku půjčky do banky.Účetní mi řekla, že se omlouvá a náhradu dostanu až následující měsíc do příští výplaty. Já ale ty peníze nutně potřebuji na úhradu mých plateb tento měsíc. Řekla mi, že jí moje platby nezajímají a mám prostě vyčkat. Řekla jsem to šéfovi a ten je jedna ruka s těmi kancelářskými pracovnicemi a jen mi řekl, tak si od někoho zatím půjčte peníze. Copak se nedá rychleji chyba účetní napravit, dát mimořádně pokladnou peníze za dovolenou a zaúčtovat do mzdy, musí se čekat celý měsíc na nové účetní období? Jak byste postupovali Vy v případě špatně vypočítané Vaši výplaty? Děkuji moc všem.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

humbucker*
hodnocení

2x

Ahoj. Promiňte kolegové! Ale tyhle rady o nutnosti mít na účtě několik platů, jako nějakou rezervu, tazatelce moc nepomůžou. Dá ,se říct, že jsou úplně na P R D ! Rada měla být na způsob, jak se domoct ty mimořádné částky, jako náhrady za neúplný plat chybou mzdové účetní. Tak se trošku ovládejte v kunýrování. Každej na tom není tak dobře, jako vy.

Není to na prd. Je to rada jak podobnému problému předejít. Což sice opravdu tazatelce nepomůže aktuálně, ale může někomu pomoci propříště.

Promiň humbuk,
Tvůj příspěvek by se dal považovat za přínosný?
Někdo ho vezme jako kritiku a ohradí se třeba i dost vztekle a máme tu další hádku.
Ono není vše tak jednoduché, k A se většinou druží i pár dalších písmen v abecedě.
I ty si mohl místo slov kritiky napsat nějakou konkrétní radu, jak se tazatel domůže svých peněz.
I já bych mohl poradit, ale už bych jen opakoval předchozí rady.
Tak ta troška ovládání by prospěla více lidem.
A rady o myšlení na zadní kolečka si lidé dávají od nepaměti, bohužel mnozí neposlouchají, nebo mnohým neměl kdo tuto moudrost sdělit.
Na radách i okrajových se poučí dost lidí. A zase tak od věci ty rady nebyly, aby bylo nutné je kritizovat. Je pravda, že dnes jí nepomohou, ale zítra může jít na mzdové, nebo za vinníkem a pod. A dělat si v budoucnosti rezervu. Už z vlastní zkušenosti.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, když jsem byl kdysi v podobné situaci (výplata odeslána na jiný účet chybou účetní), tak jsem musel sáhnout na úspory. Takže, buď uděláte totéž nebo si od někoho půjčíte. Účetní je také jenom člověk a chyba se může stát - je dobré mít naspořeno. Zdravím!

doplněno 18.08.15 20:06:

humbucker - a Vaše rada přímo k problému je jaká?

doplněno 19.08.15 08:23:

zwiki - když jste četl i ostatní příspěvky, tak víte, že nejsem jediný, kdo zmiňuje potřebu úspor.

Máte pravdu, že tazatelka nepíše o úsporách, ale o dluhu u banky. A v účtárně již byla, tak je otázkou, zda účtárna musí nebo pouze může vyplatit mimořádnou zálohu - zatím s tímto řešením účetní nepřišla (že by o tom nic nevěděla=?).

doplněno 19.08.15 15:56:

Tož, nyní nevím, zda nám psala Jitka nebo Lev. Zda platí původní dotaz Jitky nebo verze od Lva.

Jitko, jste také Lev? Pokud ano, tak příště uvádějte informace správné a kompletnější.

lordweb24*
Bene, ale je zajimave,ze ucetni se splest muze, je to jen clovek. Ale kdyz se jednou spletla a zaslala me o 20 tiskc vic na ucet musel jsem hned vracet a to temer ze dne na den... kde je ta rovnost? Se slovy tak me to strhnete pristi mesic by se nespokojila a organy cinne v trestnim rizeni asi take ne...

Orgány bych se neoháněl, k trestnému činu nejspíš nedošlo. Řešením je požádat o mimořádnou zálohu, nevidím důvod, proč by ji firma nemohla vyplatit.

Kromě toho, nemít uloženou částku minimálně ve velikosti jedné výplaty "pro strýčka Příhodu" považuju za nezodpovědné. Co uděláš, když ti klekne pračka nebo lednička nebo nastane jiný nepředpokládaný a nutný výdaj?

andelck1

Napíše si o radu sem do poradny.*smich*

Přesně tak, alespoň jedna výplata stranou je minimální životní rezerva, kterou by měl mít každý.A to v tom nejhorším období. V produktivním věku za normální situace bych finanční rezervu stanovil min na 3-6platů.

lordweb24*
Orgány bych se neoháněl, k trestnému činu nejspíš nedošlo. Řešením je požádat o mimořádnou zálohu, nevidím důvod, proč by ji firma nemohla vyplatit.
Jethro. Ja se nicim neohanel... jen jsem uvadel opacnou situaci... to znamena,ze ucetni poslala vic nez mela. Tim padem penize na mem uctu nenalezeli me osobe a pokud bych penize nevratil tak by ORGANY CINNE V TRESTNIM RIZENI nezajimala vymluva at me to strhnout pristi mesic...
Pro tuhle situaci co ma tazatel nebylo psano nic o OCTR...
zwiki*

ben-Vy asi špatně chápete její situaci.Že si má sáhnout na úspory.Kdyby je měla tak se tady ptát nebude.

iz*
hodnocení

1x

Můžete se obrátit na nadřízeného účetní.

Ale já bych písemně požádala o mimořádnou zálohu

(jak radí výše i Jethro)..

humbucker*
hodnocení

1x

Ahoj všichni reagující i Hejkale. Jasně, že má odpověď už nebyla taky moc pomocná. Už bych jen opakoval napsané. Můj příspěvek měl jen upozornit, že mnoho našich spouobčanů opravdu žije systémem ,, z ruky do huby,, . A nemusí to být jen jejich nějakým zaviněním. Prostě, tak to je. A jejich procento může být a asi i je, šíleně vysoké. Jitka píše, že byla na dovolené. Na dovolené mohla být i doma. Mnoho firem tu dovolenou dává v létě povinně a málokdo může vypracování své výplaty nějak ovlivnit.

Když jsem připravoval podklady pro výplaty, tak to po mě ještě kontrolovala účetní a když přesto něco nějak uteklo, chodily účetní na ,,Hrad,, a vysvětlovaly případný vznik nějaké anomálie. A ta se pak buď potvrdila jako oprávněná, nebo se opravila, ještě před dáním výplat k výpočtu strojům. Taky se mi povedlo ,,udělat,, parádní několikanásobnou výplatu. Jenže, tenkrát(rok 1981) by to prostě u nás neprošlo. A opačně také ne. Dneska ty výplaty ,,dělá počítač,, a na něj se svedou všechny chyby obsluhy. Kdyby mohly stroje kopat do zadků. Nebo alespoň fackovat. Jinak, účetní sama o sobě asi vyplacení dodatečných peněz není oprávněna. Musí to vždy schválit její odpovědný nadřízený, který to oprávnění, tu chybu napravit má. Tak, snad jsem taky něco doplnil k něčemu. Ahoj.

buss
hodnocení

0x

To co by udělal jiný zřejmě neuděláte vy.
Máte mít rezervu a nežít na doraz, kdyby se cokoliv pokazilo v domácnosti nutného, jste v kelu.
Požádejte o půjčku účetní. popř. jí jednu pleščit. Požádejte o zálohu, přepočet šéfa, ten je odpovědný. Též můžete odejít ...

junek
hodnocení

0x

omlouvám se za připomínku...ale pokud jste na tom tak, že žijete od vyplaty k vyplatě a jedete si na dovolenou...tak to je špatné hospodaření..

ještě jednou omluva...možná jste byla pouze doma...a do práce jste šla až vám dovolená vypršela...Jinak držím palce k vyřešení..

zwiki*
hodnocení

0x

Jak radí ivzez-zažádat o mimořádnou zálohu nebo si půjčit/né od banky/

lev*
hodnocení

0x

Zdravím všechny kteří odpověděli. Všem moc děkuji.

Tato situace se opakuje už po čtvrté po sobě nasledujicí měsice. Myslím že příjem 11.283,-kč a 6000,-kč -17283,-kč je OK

EXEKUTOŔI se nedohodli na ponechaní nezabavitelných částek.

Určitě požádám o mimořádnou výplatu.

Správně bxch měl mít pravidelně -10.860,-kč a to by šlo

Děkuji Všem za jejich velmi kvalitní příspěvky. Lev

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]