Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat - pracuji na poloviční úvazek (ve smlouvě mám 4h/denně a pracovní dobu nerovnoměrně rozloženou do kalendářního měsíce, v praxi to funguje tak, že doplňuji kolegyni, která je na plný úvazek /protože pracujeme i o víkendech/ a máme klasické 8h směny - směny si volíme podle toho, jak která může či nemůže a domlouváme se mezi sebou). Máme v plánu se s přítelem brát v sobotu. Mám nárok na proplacené (či jakékoliv) volno v práci. Našla jsem (ale to se vztahuje asi jen na plný úvazek), že by zaměstnanec měl mít nárok na dva dny volna (z toho jeden placený), přičemž pokud svatba připadá na víkend, tak si může vybrat pouze jeden den volna v rámci pracovního týdne. Nevíte, prosím, někdo, jak by se to týkalo mě? Kolegyně bohužel zrovna potřebuje volno v termínu, který nám dali na radnici, takže to obě budeme muset řešit volnem (kdyby ona mohla pracovat, tak to asi ani neřeším a prostě to beru tak, že mám volno a jen bych v zaměstnání následně oznámila změnu stavu). Dostanu volno kvůli svatbě, i když pracuji jen na poloviční úvazek? Moc děkuji za odpověď.
Pokud si pamatuji z doby užívání ZP, pak ono volno nesovisí s délkou pracovního úvazku. Jinak - nárok na volno je, ale náhrada je jen ve výši zkráceného pracovní doby. Je to logické, protože ZP platí pro všechny zaměstnance i zaměstnavatele. Při klouzavé pracovní době pak bude záležet jen a pouze na dohodě s vedoucím. Pokud bude spor, pak se obrátit na právní poradnu Českomoravské komory odborových svazů.která sídlí v každém okresním městě a je pro všechny zaměstnance /i neodboráře/ zdarma. Pokud to za proplacení 4 hodin bude stát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.