Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám otázku.Od 1.2.2009 jsem na úřadu práce a nyní mi skončila 5.měsíční podpora v nezaměstnanosti. Včera jsem zjistila že jsem těhotná.. Problém je v tom, že práci si už jen tak neseženu a vyplívá mi z toho že až do porodu bych byla bez finančních prostředků? Dá se ještě jít na rizikové těhotenství ikdyž mi krátce (asi 12 dní) uběhla ochraná lhůta 180 dní na nemocenskou, kdy ji platí bývalí zaměstnavatel? Jak to teď bude. Nárok na sociální podporu nemám, manžel vydělá víc jak živ. minimum.
Moc děkuji za odpověď.
Cituji:
Skončil vám pracovní poměr a zjistila jste, že jste těhotná?
Pokud žena prokazatelně byla těhotná v den ukončení zaměstnání, týká se jí 180denní ochranná lhůta pro nárok na nemocenské dávky, tj. ještě 180 dnů po ukončení zaměstnání může nastoupit na nemocenskou a na peněžitou pomoc v mateřství a obě tyto dávky by v tomto případě byly vypočteny z hrubého příjmu ze zaměstnání.
Pokud žena v den ukončení pracovního poměru ještě těhotná nebyla, týká se jí pouze 7denní ochranná lhůta pro nárok na nemocenské dávky, pak už bude muset využít jiných možností našeho sociálního systému. Může se evidovat na úřadu práce a následně ode dne porodu pobírat rodičovský příspěvek čerpaný ve 4leté variantě.
Jste vedena v evidenci úřadu práce a zjistila jste, že jste těhotná?
Pokud žena nemůže využít ochranné lhůty z minulého zaměstnání, jak je uvedeno v předchozích situacích, zůstává i jako těhotná vedená v evidenci úřadu práce a bude po dobu 5 měsíců pobírat podporu v nezaměstnanosti.
Bohužel žádné další speciální dávky pro těhotné nejsou. V případě těhotenství se neprodlužuje ani délka pobírání podpory v nezaměstnanosti. Uchazečky o zaměstnání nemají nárok na nemocenskou ani na peněžitou pomoc v mateřství. Ode dne porodu dostávají rovnou rodičovský příspěvek, u kterého si nemohou zvolit variantu jeho čerpání a ze zákona jej čerpají ve 4leté variantě. Tomuto se dá vyhnout pouze v případě, že na mateřskou alespoň na pár dnů odejde otec dítěte, který je zaměstnán, a čerpá peněžitou pomoc v mateřství. On potom může požádat o rodičovský příspěvek, zvolit jinou variantu jeho čerpání a na matku dítěte jej převést.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.