Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stoleté stromy pokáceny!

Od: vanasi® odpovědí: 17 změna:

Prosím Vás,u nás zcela legálně skátili lesáci několik stoletých obrovských vysokých stromů,mají metr v průměru!Kdo jim to mohl povolit?Jsou volně v přírodě.Kde si mohu jejich ůdajné povolení ověřit a nebo si postěžovat?Ty stromy jsou moudré a živé bytosti.Jdu do důsledku,takhle to nenechám!Neuvěřitelná drzost,když jsem tam přišel ,tak jsem se div nerozbrečel.Co ted?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Hospodařit znamená nejen krmit a okopávat, ale i porážet a sklízet. To se týká jak hospodářských zvířat, tak i rostlin a stromů. Tím chci říct, že pokud bylo vše legální, tak s největší pravděpodobností nebyla důvodem k poražení stromů něčí svévole, ale prostě důvod naplnění jejich existence.

hodnocení

1x
Také miluju stromy.Dávají nám život...
Často je objímám,aby mě nabily energií.
U nás za posl.léta jich také řadu pokáceli.Také ty stoleté.
Jsem jako Vy,vždy se mi chce brečet :(
Myslím si ale,že na toto povolení musí být.Ony jsou sice nádherné,ale také velmi nebezpečné.Mívají mělké kořeny a při dnešních kalamitách se hodně vyvracejí,padají.
Zrovna tuším převčírem,zavalil jeden stoletý dub cyklistu.Na místě byl mrtev :(
alisa

wamp, to měl ten cyklista za to, že stromům lámal větvičky. stromy se taky umí bránit! *smich*

Kdo byl mrtev? Ten cyklista, nebo ten dub? :)

Kartaginče,přeberte si to :-P

Uř jsem si to přebral; asi oba.*afro*

bruno*
hodnocení

1x

Já si taky velkých stromů vážím a mám je rád. Měli jsme u dřevěničky obrovský javor, přepásaný ocelovým pásem dva metry nad zemí, aby se nerozštípl. Bylo jasné, že ten strom je nebezpečný, takže jsme požádali obecní úřad o jeho odstranění. Oni že ne, jde o chráněný strom. Pak přišla húlava a kus stromu spadl na chalupu. Teprve pak úřad pochopil a strom odstranil...:(

72mona3*
hodnocení

1x

Omlouvám se, že neporadím, jen si také ulevím. Vedle úzké silničky roste změť starých jív. Desítky let to tam vypadalo stejně. Vypadaly ještě celkem dobře, ale při větším vichru to začaly vzdávat. Předloni jsem tam projížděla a vidím, jak se tam pilně činí rodinka z nedaleké vsi a právě naporcovanou krásnou zdravou břízu si skládá do auta. Následoval telefonát na obec - bylo mi dosti stroze vysvětleno, že bylo povoleno kácení (z důvodu likvidace starých nebezpečných stromů), a že to tam mohou probrat jak chtějí. Myslím, že zmizela jediná (abych nekřivdila - možná dvě byly) jíva a dva zdravé stromy. To bylo vše.Zadva dny nato se strhla pěkná bouřka a stromy (které měly být odstraněny) se na dvou místech položily přes silnici. Vyjel tam dobrovolník z obce, ořezal, odtáhl stranou...a jsou tam dodnes... Tolik k některým povolením... Mona

hodnocení

0x

Co teď? Teď už nic. Můžete dát podnět na prověření, zda povolení na kácení bylo, případně zda bylo v souladu se zákonem. Stromy už to nevrátí...

doplněno 17.08.15 10:53:

frankbold.org/...

doplněno 17.08.15 14:48:

Taky se neřídím heslem "zabij bobra, zachráníš strom"- ale někdy se stane, že někdo myslí peněženkou...

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, podle lokality navštivte příslušný odbor životního prostředí na radnici. Tam by měl někdo vědět, jestli se kácelo s povolením či bez. Zdravím!

buss
hodnocení

0x

Píšete že zcela legálně, tak je to asi v pořádku. Ale proč se neptáte doma na obci, i těch lesáků? Jdi do toho, ale na správném místě.

hodnocení

0x

Ono to kácení můýe být vpořádku (bruno, jethro). Nicméně můžete se obrátit na Arniku:

Zachraňme stromy!

Kácejí se v místě Vašeho bydliště stromy, nebo se kácení plánuje? Byli jste svědky nelítostného vykácení stromořadí či necitlivé úpravy parku? Nelíbí se Vám, že úřady či podnikatelé ohrožují Vaše životní prostředí, nebo je již poškodili? Nechcete se s tím smířit? V tom případě jste na správné adrese!

Pokácet strom motorovou pilou trvá několik minut. Je snadné přitom nepomyslet, jak dlouho trvalo, než vyrostl, a jak dlouho bude trvat, než za něj vyroste náhrada.

Stoleté stromy pokáceny!

hodnocení

0x

Odevzdej vsechno co mas nejake charite a jdi zit do lesu. A hlavne nepouzivej nic ze dreva, papiru.

lidus*
hodnocení

0x

Kácet stromy byla naprosto běžná věc až do té doby, než začali vyskakovat zelení a EU. 100 letý strom je rizikový a jistě se za 100 let stal překážkou. Proberte se, strom je jenom strom i když živý tak jistě ne modrá bytost. To mi víc vadí sečení žita za zelena a kukuřice nezralé do bioplynky, to mi víc vadí fotowoltejky na polích ale zákon to dovoluje.

doplněno 17.08.15 14:19:

V Brně bystrc je chráněná lípa, každý rozumný člověk se ji zdaleka vyhne, její kmen je vylitý betonem a je přivázaná řetězy. Dávno tam neměla co dělat.

jabraka*
hodnocení

0x

Také mám rád stromy,i jiné rostliny,ale neneru to nijak tragicky,že svět přišel o nějaké stromy,.Památné stromy jsou přísně chráněny,na ty si nikdo nepřijde jen tak!A v lesích jsou pěstovány právě k tomu účelu,aby byly pokáceny a byly z nich užitečné věci-.Systém,jimž se tato činnost řídí,není určitě proti přírodě.Ale,to mi vadí hodně,je vykrádání lesů bez povolení.Tam by měla ruka zákona přísněji zasáhnout.Také se mi nezdá likvidace alejí proto,že se tam pokoušejí kácet stromy opilci v autech.

JABRAKA

Na foto náš chráněný dub v zimě a v létě.

Stoleté stromy pokáceny! #2
Stoleté stromy pokáceny! #3
Stoleté stromy pokáceny! #4

culdabulda1*
hodnocení

0x

jak já Vás chápu - a jsem docela ráda, že už to mám "za pár" - a už se nebudu muset na ten blbej svět koukat !

doplněno 17.08.15 21:36:

alisa - děkuju

alisa

Tak to né...právě vy nám tady musíte vydržet...žádné "za pár" se nekoná :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]