Nejste přihlášen/a.
Tak jak začít . Jsem na pracáku . Mám letitou praxi v administrativě a také tuto práci sháním. Ale nemohu sehnat všechna místa jsou většinou obsazená. Dostala jsem doporučenku od úřadu práce : Obsluha čerpací stanice- pokladní . Nikdy jsem u pokladny nedělala,ale na to by nic nebylo,kdyby nešlo o nepřetržitý provoz . tzn. noční směny. To vím jistě ,že bych to nevydržela v noci nespat . A ještě bych se bála o svou bezpečnost, aby mě nikdo nepřepadl či nezastřelil v noci. Byla jsem tam v pátek a paní provozní byla arogantní už od pohledu . Řekla jsem jí,že o práci zájem mám a jestli by nebyl možný dvousměnný provoz, že noční bych nezvládla a bála bych se přepadnutí. A ona na mě hned ,že to v žádném případě nejde ,řekla rozčíleným hlasem a pak tak vy nemůže pracovat v noci vy se bojíte přepadnutí ,řekla to takovým hodně nepříjemným tónem. A pak rozčíleně na mě vyjekla : Zapomeňte, že vám dám razítko. Napíšu vám, že jste práci odmítla. Vytrhla mi papír z ruky a šla to napsat dozadu . Zatrhla poslední kolonku ,že jsem práci odmítla z důvodu, že odmítám pracovat v noci. . A pak se se mnou odmítla naprosto bavit.. Bylo mi do breku . A tímto jsem se dostala do úzkých a já se ptám mám nějaká práva jak si můžu na ÚP obhájit , aby mě nevyřadili z evidence? Protože po tomto mě zřejmě vyřadí. V minulosti jsem byla půl roku doma se zdravím.je to tak 2-3 roky zpět. Ale nikdo nepřišel s žádnou diagnózou ,žádný lékař. Začala jsem mít neurologické problémy, které začali jako záněť dutin, který se zhoršil a bolela mě pekelně celá hlava opravdu silně . Tlak v hlavě hrozný. Pak se přidalo rozmazané vidění ,tuhnutí nohy ,motání hlavy, svalová slabost a příšerná únava. Byla jsem na magnetické rezonanci mozku a mám tam nějaké ložiska neurčitého původu a cystu. Byla jsem na lumbální punkci ,ale na nic nepřišli . Nic mě prostě nezjistili jen ty ložiska ,že to prý nic není tak nevím . Ale od té doby se to se mnou veze, jsem často nemocná a ATB mě moc nezabírají.. A rozmazané vidění mám stále. Hlava občas bolí taky ,ale už ne tak moc. Motání je občas a noha už, ale netuhne naštěstí. Únava taky , ale tu má každý. A ještě jedna věc. Odmalička omdlívám z ničeho nic se mi občas udělá zle. Máme to v rodině . Měla to babička a má to i můj otec . A nikomu na nic nepřišli. Babička byla nemocná na srdce a otec má dvojitý bypass. Nechtěla jsem to tu tak rozebírat .
Na pracák jdu znovu v pondělí před obědem s tou doporučenkou . Poradí prosím někdo co mohu dělat,aby mě nevyřadili z evidence? děkuji..
Obávám se, že neobhájíte nic, protože jste vhodnou práci opravdu odmítla.
Vaše jednání s potenciálním zaměstnavatelem lze bohužel posoudit i jako
neposkytnutí nebo maření potřebné součinnosti (zatím nemáte žádný podklad).
Že nemůžete pracovat v noci, jste měla ÚP oznámit a doložit lékařským posudkem hned při registraci (nebo co nejdříve po ní). Můžete zkusit navštívit svého ošetřujícího lékaře, ale jeho zpráva bude pro ÚP pravděpodobně jen doporučením. Odhaduji, že Vás ÚP ještě vyšle na vyšetření k lékaři, kterého vybere (pracovní lékařství).
___
Pro začátek doporučuji se důkladně seznámit s právy a povinnost/..., jejichž výtisk jste obdržela při registraci. Dále si můžete si stáhnout a důkladně pročíst Základní poučení /... (PDF, 186 kB; ► pokud se Vám dokument nezobrazí, použijte odkaz v levém sloupci "uložte si tento dokument PDF" ).
Pročtěte i zákon o zaměstnan/..., v němž zjistíte, z kterých vážných důvodů lze odmítnout vhodné zaměstnání (nedoporučuji při obhajobě používat nebo zmiňovat jiné důvody). Zdravotní důvody jsou vážným důvodem, ale musítte je doložit lékařským posudkem (posudek by měl být od závodního lékaře nebo z kliniky pracovního lékařství).
Při argumentaci používejte pouze ty argumenty/důvody, které Vám mohou pomoci (= které můžete doložit). [Zdravotní důvody moc nerozvádějte, alespoň ne ty, které nemůžete ničím podložit, a ty z doby před 2/3 roky. Podle mne by nebylo moc dobré zmiňovat zdravotní problémy dalších členů rodiny.]
Milá tazatelko, vůbec se vám nedivím, práci v noci na benzince bych taky nevzala a ještě u arogantní provozní. Takováto práce
by měla být velice finančně zvýhodněna, ale to samozřejmě není. Co se týká ÚP, záleží na koho tam narazíte, když na nějakou
arogantní babiznu máte smůlu. Všechno je o lidech.
Když jste šla do evidence UP, vyplnila jste také formulář. Napsala jste do kolonky zdravotní stav, Vaše potíže? Pokud ne, jděte hned dopoledne před návštěvou UP k lékařce, aby Vám napsala potvrzení, že vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu nemůžete pracovat v noci. S tím pak půjdete odpoledne ke zprostředkovatelce UP a již Vás nebude nikdy posílat s doporučenkou do nepřetržitého provozu. Také by měla lékařka i úřednice na UP, brát ohled na Váš strach z přepadení a podobně. To také sdělte své lékařce. Možná Vás nejprve pošle k psychiatrovi, ale to vůbec nevadí, důležité je, aby Vám psychiatr napsal, že nemůžete překonat strach a pod. a na základě jeho sdělení, Vám Vaše "obvodní" lékařka vystaví potvrzení o Zdravotním stavu s tím, co nemůžete mít jako zaměstnání. Musíte to podstoupit, jinak budete vždy na UP vedena, jako úplně zdravý člověk, který nemá důvod odmítnout zaměstnání.
Máte pravdu ,mám strach, že si stejně najdou skulinku jak mě vyřadit . Praktická lékařka mi napíše,že to nedoporučuje,ale opravdu nevím zda to bude stačit. Navíc když nebudu mít napsanou konkrétní diagnózu a oni se mě budou ptát konkrétněji jakou mám tedy diagnózu čili i jaké konkrétní zdravotní problémy mám. A já skutečně nevím co říci ,protože to nic konkrétního vlastně není. To je právě kámen úrazu . Proto se se ptám, co byste dělali v mé situaci a co byste řekli? Děkuji
Podstatné je to, že nedoporučuje. Do nějakých podrobností nikomu nic není, to je záležitost tvoje a tvého lékaře, nikoho jiného.
jde o to ,že i když jsme si přehazovala jeden termín ,tak se mě ptali proč a přitom jim potom také nic nebylo. prostě to tak je. Bojím se ,že mě pošlou k nějakému svému lékaři jenž tam mají a ten mě nebude znát . Co já mu řeknu? Aby to pak nesmetl pod koberec,když mohou dělat noční i těhotné ženy. Je potřeba myslet na vše .
Když měníte termín, tak se úřednice má právo zeptat na důvod. Má na ten den objednámo spoustu klientů a objednává se tak, aby byly dny průměrně zvladatelné. Kdyby 30 lidí změnilo termín, tak ji rozhážou agendu, je také jen člověk, který musí zvládnout svoji práci.
Nebojte se, potvrzení od lékařky bude stačit a člověk lehce přehlédne některou kolonku. Úřednice to měla zkontrolovat, nebo se zeptat, zda jste všemu rozuměla a vše vyplnila, popřípadě s Vámi doplnit.
Kdyby úplně náhodou Vás chtěla vyřadit, tak se ihned odvolejte a klidně zavolejte řediteli ÚP a sdělte, že jste potvrzení od lékařky doplnila.
Myslím ale, že to do takové krajnosti nedojde. Jsme lidé a máme se chovat lidsky. Když vše dobře dopadne poděkujte za "lidský" přístup a dejte vědět, jak jste dopadla. Pracovala jsem také na ÚP a je to lidech, nebojte se a držím Vám palečky.
Jako uchazečka o zaměstnání jste povinna (už jste si pročetla odkazy z mé odpovědi výše?) ÚP poskytovat potřebnou součinnost při zprostředkování zaměstnání. S přístupem "Nic jim do toho nebylo/není" se daleko nedostanete. Nemůžete-li se z nějakého důvodu dostavit na naplánovanou schůzku, musíte samozřejmě vysvětlit (zdůvodnit), proč.
Lékaři, ke kterému Vás ÚP vyšle samozřejmě popíšete své problémy, které Vás omezují ve výkonu některých druhů práce. Lékař Vás může v případě potřeby vyslat na další odborná vyšetření. Úřadu práce (konkrétním zaměstnancům) sice nic není do Vaší diagnózy, ale musí vědět o případných omezeních pracovní schopnosti. Musí se dozvědět, jaké/které práce nemůžete vykonávat, ale nemusí vědět, proč.
____
Dejte si pozor na to, jak budete na zrostředkovatelku působit. Na mne Váš dotaz a další reakce působí dojmem, že práci vlastně moc nechcete, a že hledáte způsob, jak na zprostředkovatelku "uhrát" odmítnutí vhodné práce. (Nebrat prosím jako kritiku!) Dejte si pozor, abyste takto (nebo podobně) nepůsobila na zprostředkovatelku.
(Proto jsem Vám dala odkazy na vše, co máte znát, a doporučila, abyste argumentovala jen tím, co můžete podložit).
___
Na odpověď Pb moc nespoléhejte. Vyjádření praktické lékařky není závazné pro ÚP ani pro případného zaměstnavatele. Je možné, že se s ním zprostředkovatelka spokojí, ale měla by požadovat závazný posudek.
Setkala jsem např. s tím, že ÚP považival za vhodnou práci pro samoživitelku práci ve dvanáctihodinových směnách vzdálenou přes dvě hodiny od jejího skutečného bydliště, a po odmítnutí takové práce ji chtěl sankčně vyřadit z ÚP (pomáhala jsem jí s odvoláním – nakonec ji nevyřadili).
Ivzez, musím Vás opravit. Opravdu je třeba doručit zprávu od obvodní lékařky. Obvodní lékařka ovšem než takové potvrzení vystaví, pošle paní k odborníkům a vyžádá si jejich vyjádření. UP neví u jakých odborníků paní na vyšetření byla. Kdyby došlo k dokazování, musí mít lékařka podklady, na základě kterých takové potvrzení vystavila. Jinak samozřejmě, pokud by úřednice dělala potíže a paní vyřadila, tak se paní může proti vyřazení odvolat.
Možná na Vás tazatelka dělá dojem, že se práci chce vyhnout, ale nezlobte se, jsou to jen doměnky, na kterých se nedá stavět, ale jinak je dobře, že jste paní upozornila, aby takovým dojmem nepůsopila. Nechci zabředávat do rozepří a dělat chytrou. Fakta jsem napsala a jsou po pravdě.
Ani mně nejde o to se s Vámi přít.
Praktický lékař podle mne nemůže posuzovat změnu, snížení či ztrátu pracovní schopnosti.
Ale nechme lékaře stranou (každá zřejmě máme jiné zkušenosti).
Nechtěla jsem se tazatelky dotknout (píši: "Nebrat prosím jako kritiku").
Šlo mi jenom o to, aby si tazatelka uvědomila, jak co může na některé lidi působit,
a nechtěla jsem, aby případně "narazila" na ÚP.
(Jinak bych svůj dojem/pocit nezmiňovala.)
"ivzez", samozřejmě, že praktický lékař "nemůže posuzovat změnu, snížení či ztrátu pracovní schopnosti",
proto jsem napsala: "Obvodní lékařka ovšem než takové potvrzení vystaví, pošle paní k odborníkům a vyžádá si jejich vyjádření" ...nebo posudek, nebo diagnózu, nebo potvrzení, vyberte si slovíčko sama.
A na základě této odborné zprávy (vyjádření, potvrzení, diagnózy...) napíše obv. lékařka doporučení pro ÚP, takový je postup, to není o různé, či jiné zkušenosti.
" Možnost jednou odmítnout bez vážného důvodu"pokud vím neexistuje a mám dojem, že ani neexistovala.
Vy jste měla malé dítě, které chodilo do školky, takže jste práci odmítla z vážného důvodu spočívajícího
v docházce dítěte/... nebo v nezbytné osobní/... (příp. obou)...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.