Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jsem již od půlky května na nemocenské. Prvních 14 dní mi zaplatil zaměstnavatel, s tím problém nebyl. Ale problém je se sociálkou, která mi nezaplatila ještě ani červen (o tom, že bych chtěla zaplatit už červenec ani nemluvím). Vzhledem k sídlu společnosti, kde jsem zaměstnaná, spadám pod Prahu. 30ti denní lhůta pro výplatu už vypršela, dneska jsem snad 20x volala na ossz, přímo paní, která mě má "na starost", ale bohužel telefon nikdo nezvedá a to mi bylo řečeno, že tam jsou 3 referenti, kteří tohle řeší. Máte někdo podobnou zkušenost? A kde byste se dovolávali práva? na čssz nebo na mpsv nebo kde? četla jsem několik diskuzí, kde si takhle lidi stěžují a že je běžný, že výplata se zpozdí třeba o dva měsíce..ale z čeho mám žít a hlavně, kde mám bydlet, když mě za chvíli asi vyhodí z bytu, když nebudu mít na nájem? Předem díky za reakce. Hanka
Dobrý den,
já jsem z toho taky na mrtvici,také čekám až mi proplatí červen. Na OSSZ se dovolat nedá, zkoušela jsem to celý den. Psala jsem e-mail, ještě nemám odpověď. Z toho je vidět co máme za stát, nejenže jej vlastní občané nezajímají, ale neustálými "reformami podobnými této je okrádá" .Nejsem nejmladší, ale něco podobného,aby lidé nedostávali peníze za svou práci je možné pouze zde , na Ukrajině a v Bělorusku. Nevadí, že budeme bez peněz, ale může nás potěšit, že naše republika vedla půl roku EU. Já , chci, ale dostat to co mi náleží a kdo vede EU mě vůbec nezajímá. Moje rada zní dál bojovat s větrnými mlýny a otravovat tak dlouho až vám to snad zaplatí a mě doufám též.
Hela
Dobrý den, Helo,
zajímalo by mě odkud jste vy, protože ve většině diskuzí se setkávám s tím, že jde o problém hlavně v Praze, já jsem z Hradce Králové a zatím mám z okolí signály, že tady by to snad problém být neměl, nicméně pro jistotu se připravuji na nejhorší. Vtip je v tom, že já jako občan jsem vždy státu platila vše včas a když teď jsem odkázaná na nemocenskou stát si hlavu neláme s tím, kdo zaplatí za byt, pojistky atd. Pokud máte s vyplácením nemocenské jakoukoli zkušenost, napiště a také připište odkud jste. Je to zajímavé téma.
Zdraví Eli
Při výplatě nemocenských dávek bohužel nezáleží na tom, odkud je pacient, ale na tom, kde má sídlo jeho zaměstnavatel. Podle sídla zam-tele je příslušná správa soc. zabezpečení, která vyplácí dávky jeho zaměstnancům. Zaměstnanci velkých firem mají v tomto smůlu, protože největší firmy mají sídla v Praze (př. Tesco) a všechny jejich dávky zpracovává PSSZ. Myslím si, že co do množství případů je PSSZ proti okresním správám personálně poddimenzovaná. Věřím, že úřednice dělají, co mohou. To vám, čekajícím na dávky, ovšem nepomůže. Okresní správy jsou v 99 % schopné dodržet 30denní lhůtu pro odeslání dávky k výplatě.
Jsem z Prahy, dnes jsem od zaměstnavatele dostala kopii všech potřebných dokladů a jedu tam - na OSSZ v Praze 8 - v pátek osobně. Za 20 let co pracuju marodím teprve podruhé a rozhodně si nic nevymýšlím, abych se ulila z práce.
Hela
Helo, tak to Vám držím pěsti, ať dobře pochodíte...patřím taky na Prahu 8 do Trojský...dejte nám pak, prosím, vědět, jak jste pochodila..od začátku týden volám snad 20x denně paní, pod kterou spadám a buď je to obsazený nebo to nikdo nezvedá..a ani vedoucí toho jejich odboru to nezvedá - fakt by mě zajímalo, co tam dělaj...
Informativně pro všechny, kdo tuhle diskuze čte - dneska jsem se konečně po 5ti dnech dovolala na příslušnou ossz (Praha 8, Trojská) paní, pod kterou spadám..tak řekla, že dá příkaz k výplatě, ale že mi nemocenská za červen dojde tak za 14, že to jde přes centrálu a přes čssz a že to prostě takhle dlouho trvá, že to víc uspíšit nemůže...nemocenskou jsem si nechala proplatit na účet, tak nevím, jestli by složenka nebyla rychlejší..:o/
Já jsem na Praze 8 byla v pátek. Měla jsem s sebou doklady od zaměstnavatele s razítkem převzetí 29.6. s tím, že podle zákona mi měly peníze přijít nejdéle 29.7. Paní mi řekla, že na lístku na peníze mám datum převzetí 5.8.! - nebyla schopná mi ho ukázat, takže jsou ještě v termínu.Je to podle mě tak, že orazítkují převzetí, pak jim to tam leží a razítko na lístek na peníze si tam dají, kdy se jim zachce a od té doby to do měsíce pošlou. Mě to prý odešlo 13.8.,ale jde to prý ještě přes nějakou kontrolu, takže to můžu čekat nejdřív za 10 dní. T o j e b o r d e l!
Jojo..bordel to teda je..já taky posílám do práce papír na peníze včas, tzn. nejpozději 1.ho tam mají..a naše mzdová účetní ho posílá na ossz až někdy 10., což taky vůbec nechápu, co s tím papírem těch necelých deset dní dělá...
tak už mi konečně přišla, za červen 19.8.! účetní to tam odevzdala 29.6. Jsem zvědavá na další měsíc.
Hela
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, jestli už Vám ta nemocenská na účet dorazila.Mám obdobný problém, musela jsem taky nemocenskou urgovat a teď mi má dojít na účet.Paní na sociální zadala příkaz k 27.8.Nevím, kdy peníze na účtu čekat.Děkuji za odpověď
Dobrý den, Silvo,
mě dala paní na ossz příkaz 14.8 a nemocenská mi dorazila na účet 27.8...takže to bylo cca 14 dní, tak s tím počítejte..důležitý je, že Vám zadali už ten příkaz, to už je na dobrý cestě...já teď začínám urgovat nemocenskou za červenec, tak uvidíme, jaký budu mít (ne)úspěch...
Hanka
Děkuji Vám za tak rychlou odpověď. Trefila jsem na nějakou jejich nadřízenou, s tím, že mně řekla, ať počítám s tím, že peníze dostanu na účet do 10 dnů. U mě byl problém spíš se zaměstnavatelem, odevzdal pozdě doklady, ikdyž jsem je odevzdala včas. Možnost vyplatit nemocenskou složenkou jsem neměla, protože jsem musela do neschopenky vyplnit číslo účtu, bylo mně to nařízeno, jinak by zaměstnavatel neshopenku nezpracoval.
ja breznu tez maroodila a nastoupila jsem az v dubnu do prace a socialku mi poslali v plulce kvetna
Pokud nezaplatí občan státu,má na krku exekuci a to rychle,včetně penále atd.Pokud nezaplatí stát je vše v pořádku.Zajímá mne jestli není nějaká možnost vzít stát za uši a řádně jím zatřepat.Např.trestní oznámení a soudní vymáhání včetně penále,když ho může účtovat stát já snad taky?.
Ja jsem nastoupila na rizikove tehotenstvi, od zamestnavatele mi prisli tri tisice a ted cekam, kdy mi posle penize socialka, protoze tohle zabezpeci tak maximalne doktory a leky...Ja se chystam obratit se na ombudsmana kdyztak, je to ze zakona dane, tak to sakra musi dodzovat.Jednou nezaplatite nekde a uz na Vas zenou exekuci a nikdo se s Vami nebavi...Hlavne, ze cikani a tahle vsechna havet se tu ma dobre, to proste nepochopim.Nemarodila jsem ani nepamatuju a ted mne necha stat ve stychu...
Dobrý den
v únoru jsem měla autonehodu a marodila jsem tri měsíce,bohužel mi stát ty tři měsíce neposlal ani korunu,tak jsem nemohla platit pújčku kterou jsem měla.Samozřejmně na mně poslali exekuci a musím do patnácti dnů poslat ještě jednou tolik.Nechápu proč obyčejní lidé musejí platit za neschopnost státu.Proto jsem se chtěla zeptat jestli někdo neví zda mohu stát žalovat za to že mi vznikl vysoký urok a dluh,k vůli zpoždění nemocenské?Jen doufám že mprávo taky stojí i na naší straně
Předem díky za reakce.Petra
Dobrý den, dneská jsem se už nervnul co si ten stát dovoluje. Píšu za manželku, která nastoupila na mateřskou dovolenou 19.9.09. Protože měla rizikové těhotenství, byla na nemocenské cca 2,5 měsíce. Poslední nemocenská přišla za období 17.8-31.8., Za období 1.9. - 18.9. ještě nemocenskou nedostala a zatím ani žádnou mateřskou což je taky za 2 měsíce. Veškeré podklady dostali včas. Přemýšlím o podání trestního oznámení na neznámého pachatele za nezákonné obohacování. Případně se obrátit na ombudsmana. Jsou to přece naše peníze, oni to mají někde na úrokách a budou nám nalhávat že jim převod trvá 14 dní? od 1.11 2009 platí nový zákon o době na převod mezi bankami, tak s toho se dá tyky vypočíst kdy vlastně zadali příkaz k úhrádě. Já jsem živnostník a když nezaplatím včas sociálku, zdravku či DPH tak mi účtujou za každý den penále, tak proč bych já nemohl chtít úroky? Taky platíme hypotéku a jiné závazky, máme dvě děti a ty mají taky své potřeby.
poznámka ( taky spadá pod Prahu 8)
Čím víc nás bude, tím lépe.
email: tomtr@email.cz
Dobrý den,
jsem na tom bohužel úplně stejně jako všichni, kdo spadáte pod Phu 8. Dovolat se k nim nedá ani na jediné číslo a čekám na výplatu nemocenské za srpen a září 2009. Minulý měsíc se mi po několika dnech poštěstilo se dovolat a paní mi oznámila, že můj zaměstnavatel poslal podklady pozdě, což jsem jí řekla, že je blbost, že to mám ověřené a doložené, kdy se moje podklady k nim posílali. Paní si mé podklady našla a slíbila, že okamžitě zadává příkaz k úhradě a max do 10 dnů mohu čekat peníze. Slíbená hůta dávno uplynula a já čekám a čekám a čekám.
Opravdu zvažuji, že poskytnu informace do médií, protože dokud se do našich státních institucí nepustí média, lidé bohužel nic nezmůžou. Dále zvažuji i podání trestního oznámení a zároveň konzultaci u právníka, jestli mám také nárok na nějaké penále placené státem mně. Když nezaplatíme něco my, okamžitě máme připočítané úroky, penále apod., takže nevím, proč by to nemělo fungovat i obráceně.
Zdravím,
PM
No to je teda hezký co tu píšete.Já marodim od října.Lístek na peníze jsem odevzdala 29.října.a nemocenskou taky ještě nemám.A v pondělí 30.listopadu jsme už odevzdala další listek na peníze a ptala se na OSSZ a řekli mi že za říjen už mi poslali ale mě stale ještě nic nepřišlo.Jsem zvědava jeslti dneska.Tedka už by mi měli vlastně poslat už dvě nemocenské.A to nejsem z Prahy.
tak mi konečně po 3 měsících od odevzdání prvního lístku za nemocenskou dorazily peníze! Kohokoliv jsem se ptala, kdo měl stejný problém jako my, penízky také přišly po 3 měsících ... a to ať to bylo v půli roce nebo teď ke konci. Tak to vypadá, že pracovnice námi placené si prostě hodily lhůtu kvartál a tím to pro ně vadne.
Na úroky z prodlení se ale právníka stejně zeptám.
Držím palce všem, kdo trpěli nebo už nervozně čekají ... vydržte!
PM
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.