Jakou sůl na vaření

Od: Datum: 13.08.15 09:08 odpovědí: 18 změna: 16.08.15 18:53

Dobrý den,chtěl bych se zeptat jakou solí je lepší solit při vaření?Nacl nebo Kcl.Máte někdo zkušenosti?Díky.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 13.08.15 09:15
avatar

Já si myslím, že to je naprosto lhostejné. Měla jsem velkou nádobu na sůl a tak jsem kupovala kilovky. Teď mám takovou menší sklenici s pevným zavíráním a kupuji půlkilovky. Někdy alpskou, někdy mořskou, někdy s jodem, někdy já nevím s čím. Vždycky jen se vyhýbám hrubě mletým a nikdy jsem nepoznala rozdíl. A že by mi špetka soli zachránila, kromě jodu, zmrzačení z nedostatku nějakého prvku, tak to už vůbec! :-D

Ohodnoceno: 0x
 
Od: iv®
Datum: 13.08.15 09:18
avatar
Jelikoz sul kcl obsahuje draslik je urcite lepsi pro osoby s vyssim krevnim tlakem, za me sodiku prijimame v potrave hodne. Drasliku minimalne..sul je drazsi ale asi bude zdravejsi.
Ohodnoceno: 2x
 
Od: ben®
Datum: 13.08.15 09:19
avatar

Dobrý den, mám zkušenost, že je to jedno - hlavně by se nemělo jídlo přesolovat a ničit si tělo. Zdravím!

doplněno 13.08.15 13:00:

Sůl je jed do těla a není moc důležité, čím je ochucen. Tak, hlavně jí používat s rozumem.

Pokud jde o bodování otázky, tak snad ubrat na závisti - navíc, body uděloval tazatel.

doplněno 13.08.15 17:38:

Tak, omlouvám se za to slovo závist, ale když si někdo všímá cizího obodování, tak se toto vysvětlení nabízí. Dejme tomu, že jde o spravedlnost v bodování a ne závist. Kdo se tady už pohybuje nějaký čas, tak si všimne, že někdy je bodování nespravedlivé, resp. tazatel třeba neboduje správnou odpověď, ale takovou, pro kterou si přišel a chtěl ji slyšet. Zajímavé je, že jsem se chtěl zastat paní kolegyně @iv (která prostě dostala body, tak to respektuji), ale z její strany to bylo pochopeno jako přisazení si. Správně to pochopil pan kolega @kartaginec.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: iv®
Datum: 13.08.15 14:44
avatar
Bene, jelikoz ja sama jsem hypertonik tak vim ze solit prilis je nezdrave, radeji bylinky a soli minimalne, rozhodne zde neprispivam kvuli bodum, na to bych se mohla vypr. ... Mrzi me, zrovna ze Vy to tak berete... A dejte si sul draselnou do vyhledavace, a zkuste si pocist...
Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.08.15 16:00
avatar

Já si myslím, že jste možná nepřesně vysledovala návaznosti, nezdá se mi, že by benův příspěvek byl nejak zaměřen proti vám.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: iv®
Datum: 14.08.15 15:18
avatar
Mozna jsem reagovala prilis tvrde, nebo jsem cetla mezi radky. Pokud Benovo vyjadreni nebylo ohledne meho prispevku - omluva .
Ohodnoceno: 0x
 
Od: kanera
Datum: 13.08.15 16:14

Nevím jak je to na tomto serveru kdo může udělovat body,jestli jenom tazatel,nebo i ostatní,ale já osobně jsem označil za dobrou odpověď pouze jednu.Toto jen pro info.Co se týče mého dotazu,chtěl jsem info o soli,protože Nacl prý zadržuje vodu v těle a Kcl prý ne.

Datum: 16.08.15 15:41
avatar

Pro informaci: "body" může udělovat (to jset označit odpověď jako dobrou" každý registovaný rádce a pak také autor otázky; ten "uděluje dva body", ostatní po jednpm Více viz FAQ https://www.poradte.cz/faq/#1

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 14.08.15 15:13
avatar

Bene moc dobře jsem pochopil, že je to na mě. Aspoň že jsi to poupravil na spravedlnost v bodování. O trička nejde, spíš o ty pravidla, které zde jsou a nefungují. Pokud má někdo malé procento ohodnocených odpovědí, má omezený i počet odpovědí. Pokud někdo radí špatně, má pak prostor mnohem větší k šíření nepravd a o to tady jde. Dobře víš, že někdy se tazatel ptá nejen jednou, ale vícekrát a pak není možno mu šířeji odpovědět. A proto jsem dal za pravdu tomu, co zde psal něco o nesprávném bodování. Ona je tady sice i možnost ohodnotit odpověď i jako špatnou, bohužel ve výsledku se nic neděje, nic se nezmění, body zůstávají a to je chyba, protože čím víc lidí hodnotí jak už kladně nebo záporně, tím větší váhu pak bodové hodnocení má. Nějakou dobu jsem zde nepřispíval nebo velmi omezeně, protože vynaložený čas a energie přijdou vniveč, pokud se někdo někomu snaží poradit, píše román do podrobností a na druhý den zjistí, že je odpověď vymazaná. Tak stejně i zde se mazalo, jen tvojo doplnění zůstalo...ale kdo to čte poprvé neví, vo co go. Takže když mazat, tak i navazující anebo vůbec. Jak říkám poslední dobou jsem přispíval velice omezeně a od teď to omezím ještě více, popřípadě úplně. Kolegyně iv za to vůbec nemůže, jen se stala takovou obětí ne vlastní vinou, prostě se spletla a dostala body za nesprávnou odpověď, z neznalosti tazatele. Takže asi tak.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 13.08.15 12:23
avatar

to mi řekněte, kde v obchodě jste viděl draselnou sůl Kcl. Tu používají myslivci pro zvěř. Má lehce načervanalou barvu.

Jinak co jsem si všiml, v obchodě jsou všechny soli víceméně na jedno kopyto, vždycky Nacl. To že je sůl Alpská nebo středomořská nebo jodovaná (jodovaná je každá) nebo zaručeně ta nejlepší sůl z Mrtvého moře, je jenom marketingový podfuk. Kdo ji koupí, ten kupuje tu stejnou sůl za víc peněz.

Kupte normální půlkilo, co najdete v regálu.

doplněno 14.08.15 13:15:

poslyšte vy někteří poradci. Tazatel poptává jakou sůl má použít na vaření a vy tu vášnivě diskutujete o soli pro dobytek. Jestli ji opravdu používáte, pak vám přeji dobrou chuť a klidné přežvykování.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 13.08.15 13:30
avatar

draselná sůl v obchodech? - běžně, je to výborné hnojivo na brambory v pozdější fázi růstu

dobytčí sůl je obyčejná NaCl - nic víc (jen možná méně čistá)

laicky si dávkovat draslík je podle mě hazard - kriticky důležitá hodnota v krvi (nedávno souzená zdr. sestra která pomáhala starým lidem na onen svět injekcemi)

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 13.08.15 14:28
avatar

Sůl ke konzumaci je vždy kamenná sůl, NaCl. A to pro lidi i pro zvěř. Draselná sůl KCl se používá jako doplněk, pro lidi je to vlastně něco jako pančování, prostě snižuje příjem sodíku,, ale jako samostatná potravinanakrazujíci kamennou sůl se použít nedé. V obchodech se směs NaCl a KCl proprodává, někdy pod trochu nepřesným názvem draselná sůl, právě pro diety určené pacientům s vyšším tlakem, například, ale podíl KCl je omezený. Ostatně čistá draselná sůl, což je, jak zde píše @jura2, výborné hnojivo, ale ne potravina, by vám ani nechutnala, a zvěř by na ni zvysoka kašlala: Jinak mí hodně pravdy i štíreček, sůl v nadměrném množství je vysloveně nezdravá, ale úpně se bez ní neobejdeme. A dobytčí sůl je taky v podstatě chlorid sodný, i když se můžete můžete setkat i se solí obohacenou třeba vápníkem nebo i tím draslíkem. To je taky zase otázka míry; ta sestra vražednoce zabíjela předávkováním, ale jeho nedostatek (Hypokalémie ) taky může být závažný. A ostatně i třeba c-vitamin může být nebezpečný, i když letální dávka ke eden vagon, pokud mne přejede

Krmná kamenná sůl pro zvěř: Přírodní přirozený zdroj soli, velmi dobře příjmaný zvířaty. Je určen pro lesní zvěř i velká hospodářská zvířata v průběhu celého roku. V našich přirozených krmivech je vždy nedostatek sodíku (Na) a chlóru (Cl). Sůl podporuje trávení (přežvýkavců , nejen lesní zvěře ale i ustájeného dobytka) a do jisté míry vyrovnává nepříznivý, průjmy působící, přebytek draslíku v potravě! Proto je třeba dbát na to, aby sůl byla zvěři k dispozici po celý rok a ve zvýšené míře v podzimním a jarním vegetačním přechodu.

Jinak pokud se někdo chce dozvědět o soli víc, zde je docela zajímavý odkaz.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 14.08.15 13:35
avatar

Mám takový pocit, že o dobytčí soli to začal diskotovat nějaká figurka. Trochu nepřesně, nemýlím-li se.

No nic. :)

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 14.08.15 23:03
avatar

to @figurek - v prvním řádku tvé odpovědi máš 3 chyby, měl bys se kát a ne napomínat.

1. draselná sůl v obchodech je běžná - jako hnojivo i jako potravinářská (zvýrazňovač chuti ...)

2. myslivci (chovatelé koz a ovcí) používají kusový liz, NaCl někdy obohacený minerály (uhličitany ...)

3. Sůl načerv. obarvená je obyčejná NaCl - čistější než polská - jen je méně zdaněná (proto obarvená)

Snad je to tím horkem.

Ohodnoceno: 1x
 

 

Datum: 16.08.15 09:46
avatar

oukej. Tazatel vznesl dotaz o soli na vaření, takže já jsem tak nějak předpokládal, že má úmysl ji koupit v potravinách a ne v obchodě se zemědělskými potřebami. To co jsem napsal o složení zaručeně kvalitních alpských, mořských, jodovaných, bylinkových a já nevím jakých solí, to mám odposlechnuté od svého otce, který je fyzikální chemik a od jeho známého, který je šéfhygienik. Hluboce se kaji za svoje bídné znalosti, které mám možná proto, že krávy jsem skutečně nikdy nepásl. Věřte nevěřte, opravdu nikdy. A když mě občas pošlou koupit sůl, donesu tu, kterou najdu v regálu. Ale v regálu obchodu s potravinami pro lidi a ne s potravinami pro dobytek.

A ještě bych dodal doušku pro tazatele : Otoky nezpůsobuje sůl sama o sobě, ale vaše ledviny. Jestli někomu u vás doma otékají nohy, pak šupem k doktorovi.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: cicko
Datum: 13.08.15 22:06

Záleží na tom, zda jste "kuchař" nebo "chemik"?

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 14.08.15 13:36
avatar

Všeho moc škodí.Tedy i předávkování ionty draslíku.Pokud vím,v potravinářství se draselná sůl používá jen při výrobě šunky a některých uzenin.V krevním oběhu není moc žádoucí.

JABRAKA

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 16.08.15 18:53

Jenže to je dusičnan a ne chlorid.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.