Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chtěl bych se zeptat jakou solí je lepší solit při vaření?Nacl nebo Kcl.Máte někdo zkušenosti?Díky.
Já si myslím, že to je naprosto lhostejné. Měla jsem velkou nádobu na sůl a tak jsem kupovala kilovky. Teď mám takovou menší sklenici s pevným zavíráním a kupuji půlkilovky. Někdy alpskou, někdy mořskou, někdy s jodem, někdy já nevím s čím. Vždycky jen se vyhýbám hrubě mletým a nikdy jsem nepoznala rozdíl. A že by mi špetka soli zachránila, kromě jodu, zmrzačení z nedostatku nějakého prvku, tak to už vůbec!
Dobrý den, mám zkušenost, že je to jedno - hlavně by se nemělo jídlo přesolovat a ničit si tělo. Zdravím!
doplněno 13.08.15 13:00:Sůl je jed do těla a není moc důležité, čím je ochucen. Tak, hlavně jí používat s rozumem.
Pokud jde o bodování otázky, tak snad ubrat na závisti - navíc, body uděloval tazatel.
doplněno 13.08.15 17:38:Tak, omlouvám se za to slovo závist, ale když si někdo všímá cizího obodování, tak se toto vysvětlení nabízí. Dejme tomu, že jde o spravedlnost v bodování a ne závist. Kdo se tady už pohybuje nějaký čas, tak si všimne, že někdy je bodování nespravedlivé, resp. tazatel třeba neboduje správnou odpověď, ale takovou, pro kterou si přišel a chtěl ji slyšet. Zajímavé je, že jsem se chtěl zastat paní kolegyně @iv (která prostě dostala body, tak to respektuji), ale z její strany to bylo pochopeno jako přisazení si. Správně to pochopil pan kolega @kartaginec.
Bene moc dobře jsem pochopil, že je to na mě. Aspoň že jsi to poupravil na spravedlnost v bodování. O trička nejde, spíš o ty pravidla, které zde jsou a nefungují. Pokud má někdo malé procento ohodnocených odpovědí, má omezený i počet odpovědí. Pokud někdo radí špatně, má pak prostor mnohem větší k šíření nepravd a o to tady jde. Dobře víš, že někdy se tazatel ptá nejen jednou, ale vícekrát a pak není možno mu šířeji odpovědět. A proto jsem dal za pravdu tomu, co zde psal něco o nesprávném bodování. Ona je tady sice i možnost ohodnotit odpověď i jako špatnou, bohužel ve výsledku se nic neděje, nic se nezmění, body zůstávají a to je chyba, protože čím víc lidí hodnotí jak už kladně nebo záporně, tím větší váhu pak bodové hodnocení má. Nějakou dobu jsem zde nepřispíval nebo velmi omezeně, protože vynaložený čas a energie přijdou vniveč, pokud se někdo někomu snaží poradit, píše román do podrobností a na druhý den zjistí, že je odpověď vymazaná. Tak stejně i zde se mazalo, jen tvojo doplnění zůstalo...ale kdo to čte poprvé neví, vo co go. Takže když mazat, tak i navazující anebo vůbec. Jak říkám poslední dobou jsem přispíval velice omezeně a od teď to omezím ještě více, popřípadě úplně. Kolegyně iv za to vůbec nemůže, jen se stala takovou obětí ne vlastní vinou, prostě se spletla a dostala body za nesprávnou odpověď, z neznalosti tazatele. Takže asi tak.
Já si myslím, že jste možná nepřesně vysledovala návaznosti, nezdá se mi, že by benův příspěvek byl nejak zaměřen proti vám.
Nevím jak je to na tomto serveru kdo může udělovat body,jestli jenom tazatel,nebo i ostatní,ale já osobně jsem označil za dobrou odpověď pouze jednu.Toto jen pro info.Co se týče mého dotazu,chtěl jsem info o soli,protože Nacl prý zadržuje vodu v těle a Kcl prý ne.
Pro informaci: "body"může udělovat (to jset označit odpověď jako dobrou"každý registovaný rádce a pak také autor otázky; ten "uděluje dva body", ostatní po jednpm Více viz FAQ poradte.cz/...
to mi řekněte, kde v obchodě jste viděl draselnou sůl Kcl. Tu používají myslivci pro zvěř. Má lehce načervanalou barvu.
Jinak co jsem si všiml, v obchodě jsou všechny soli víceméně na jedno kopyto, vždycky Nacl. To že je sůl Alpská nebo středomořská nebo jodovaná (jodovaná je každá) nebo zaručeně ta nejlepší sůl z Mrtvého moře, je jenom marketingový podfuk. Kdo ji koupí, ten kupuje tu stejnou sůl za víc peněz.
Kupte normální půlkilo, co najdete v regálu.
doplněno 14.08.15 13:15:poslyšte vy někteří poradci. Tazatel poptává jakou sůl má použít na vaření a vy tu vášnivě diskutujete o soli pro dobytek. Jestli ji opravdu používáte, pak vám přeji dobrou chuť a klidné přežvykování.
Sůl ke konzumaci je vždy kamenná sůl, NaCl. A to pro lidi i pro zvěř. Draselná sůl KCl se používá jako doplněk, pro lidi je to vlastně něco jako pančování, prostě snižuje příjem sodíku,, ale jako samostatná potravinanakrazujíci kamennou sůl se použít nedé. V obchodech se směs NaCl a KCl proprodává, někdy pod trochu nepřesným názvem draselná sůl, právě pro diety určené pacientům s vyšším tlakem, například, ale podíl KCl je omezený. Ostatně čistá draselná sůl, což je, jak zde píše @jura2, výborné hnojivo, ale ne potravina, by vám ani nechutnala, a zvěř by na ni zvysoka kašlala: Jinak mí hodně pravdy i štíreček, sůl v nadměrném množství je vysloveně nezdravá, ale úpně se bez ní neobejdeme. A dobytčí sůl je taky v podstatě chlorid sodný, i když se můžete můžete setkat i se solí obohacenou třeba vápníkem nebo i tím draslíkem. To je taky zase otázka míry; ta sestra vražednoce zabíjela předávkováním, ale jeho nedostatek (Hypokalémie ) taky může být závažný. A ostatně i třeba c-vitamin může být nebezpečný, i když letální dávka ke eden vagon, pokud mne přejede
Krmná kamenná sůl/...: Přírodní přirozený zdroj soli, velmi dobře příjmaný zvířaty. Je určen pro lesní zvěř i velká hospodářská zvířata v průběhu celého roku. V našich přirozených krmivech je vždy nedostatek sodíku (Na) a chlóru (Cl). Sůl podporuje trávení (přežvýkavců , nejen lesní zvěře ale i ustájeného dobytka) a do jisté míry vyrovnává nepříznivý, průjmy působící, přebytek draslíku v potravě! Proto je třeba dbát na to, aby sůl byla zvěři k dispozici po celý rok a ve zvýšené míře v podzimním a jarním vegetačním přechodu.
Jinak pokud se někdo chce dozvědět o soli víc, zde je docela zajímavý odkaz.
draselná sůl v obchodech? - běžně, je to výborné hnojivo na brambory v pozdější fázi růstu
dobytčí sůl je obyčejná NaCl - nic víc (jen možná méně čistá)
laicky si dávkovat draslík je podle mě hazard - kriticky důležitá hodnota v krvi (nedávno souzená zdr. sestra která pomáhala starým lidem na onen svět injekcemi)
Mám takový pocit, že o dobytčí soli to začal diskotovat nějaká figurka. Trochu nepřesně, nemýlím-li se.
No nic.
to @figurek - v prvním řádku tvé odpovědi máš 3 chyby, měl bys se kát a ne napomínat.
1. draselná sůl v obchodech je běžná - jako hnojivo i jako potravinářská (zvýrazňovač chuti ...)
2. myslivci (chovatelé koz a ovcí) používají kusový liz, NaCl někdy obohacený minerály (uhličitany ...)
3. Sůl načerv. obarvená je obyčejná NaCl - čistější než polská - jen je méně zdaněná (proto obarvená)
Snad je to tím horkem.
oukej. Tazatel vznesl dotaz o soli na vaření, takže já jsem tak nějak předpokládal, že má úmysl ji koupit v potravinách a ne v obchodě se zemědělskými potřebami. To co jsem napsal o složení zaručeně kvalitních alpských, mořských, jodovaných, bylinkových a já nevím jakých solí, to mám odposlechnuté od svého otce, který je fyzikální chemik a od jeho známého, který je šéfhygienik. Hluboce se kaji za svoje bídné znalosti, které mám možná proto, že krávy jsem skutečně nikdy nepásl. Věřte nevěřte, opravdu nikdy. A když mě občas pošlou koupit sůl, donesu tu, kterou najdu v regálu. Ale v regálu obchodu s potravinami pro lidi a ne s potravinami pro dobytek.
A ještě bych dodal doušku pro tazatele : Otoky nezpůsobuje sůl sama o sobě, ale vaše ledviny. Jestli někomu u vás doma otékají nohy, pak šupem k doktorovi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.