Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přesčasy v práci? 14h směny? Help

Od: mara95 odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat někoho, kdo se vyzná v zákonech atd.. Dělám v práci, kde mám směny rozdělený na dva týdny.. Krátký týden a dlouhý týden.. Dlouhý týden dělám od 7 do 21 což je 14h.. Může vůbec zaměstnavatel tohle po mě chtít? Ve smlouvě mám uvedeno 40h týdně a max 150h přesčasu za celý rok.. Teď jsem měl dlouhý týden a příští týden ho mám mít zase... Přesněji, PÁ,SO,NE,PO,ST,ČT,PÁ... Úterý volný.. Prý z důvodu, že je nás tam málo a spousta lidí má dovolenou...To mě ale nezajímá a není to moje starost!

Můžu se proti tomu nějak bránit? Protože je to fakt zničující.. Dělat skoro celý den na slunci, poté přijít domů a jít zase spát...

Díky moc za každou odpověď!

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tak jak to popisujete to je v rozporu se zákoníkem práce. business.center.cz/...

Pokud budete zaměstnavateli odporovat, má možnost dát vám výpověď z milionu jiných důvodů. Vy ho můžete zase nahlásit a on dostane pokutu. Výsledek je - zaměstnavatel pokuta 100tis (možná) a vy bez práce a s výpovědí dle §... Papír snese vše, takže výpověď z důvodu §52 zákoníku práce

doplněno 12.08.15 16:03:

např. můj zaměstnavatel má také dvě docházky - jedna je reálná, jedna v PC pro případné kontroly. Stane se tak, že jsem v práci 7-9 dnů bez volna, ale oficiálně jsem měl vždy 36 hodin volno mezi dvěma turnusy...

Můžu dát výpověď - to je tak jediné, co můžu...

doplněno 14.08.15 08:28:

@ivzez - je to smutné, ale je to tak. Pokud chceme práci, musíme držet ústa. Ta práce živí rodinu, platí hypotéku.. ne každý má to štěstí, že se mu v práci líbí...

Takový živnostník také dělá třeba 16 hodin denně a nikdo mu to nezakáže - proč by tedy on musel zaměstnanci dávat nějaká privilegia...

A když někdo chce řešit porušování zákoníku, pak se musí připravit na možnosti, které zazněly - výpověď z důvodu neplnění pracovních povinností... Chcete se pak soudit? Jak dlouho? S kým? Kdo vám co dá? A za co budete žít po dobu procesu, za co platit právníka?...

mara95
hodnocení

Děkuji za odpověď.. Takže mi toho moc nezbývá... O krátkým týdnu mám chodit jen 2 dny do práce.. A teď tam budu opět celý týden... Nejspíše až na úterý.. Dlouhý týden mám chodit 5 dní, ale 12h směny...

Přitom chodím pokaždé 14h směny, kromě víkendů, kdy jen 12-13h..

Dokážete mi odpovědět, kolik dní za sebou jdoucích můžu maximálně dělat 14h směny? Podle smlouvy to vypadá na max 3 dny... Což se jen těžko stane..

iz*

Čtrnáctihodinovou směnu nemůžete odpracovat ani jednu.

Podle § 83 ZP (zákoníku práce) nesmí pracovní směna překročit 12 hodin a podle

§ 90 ZP musíte mít mezi pracovními směnami minimálně 11 hodin odpočinku.

Zaměstnavatel musí dodržovat i dobu souvislého odpočinku v týdnu minimálně 35 hodin (viz § 92 ZP).

Váš zaměstnavatel porušuje zákoník práce, za což mu hrozí pokuta až 2.000.000 Kč.

Já bych naopak doporučila se obrátit na inspektorát práce (můžete i anonymně).

doplněno 12.08.15 17:49:

Poznámka:

Je-li Vás v práci málo, musí zaměstnavatel situaci řešit jinak – přijetím dalšího/dalších zaměstnanců,

nikoliv přetěžováním zaměstnanců stávajících.

Pokud na "tuto hru"zaměstnavatele přistupujete, zaděláváte si do budoucna na zdravotní problémy.

mara95
hodnocení

Moc Vám děkuji za odpověď, velice jste mi pomohla.

Paragrafy a zákony jsou jedna věc, praxe je často jiná. Bohužel. Zaměstnanec se může bránit, ale výsledek pro něj bude vždy stejný - vyhazov. A to, že dostane (nebo taky ne) zaměstnavatel tučnou pokutu propuštěnému zaměstnanci moc nepomůže. Když bude mít navíc v papírech propuštění pro porušení pracovní kázně (a je jedno, jestli to bude pravda), bude novou práci hledat hodně těžko.

solenza*
hodnocení

0x

No vidíte a já začínám když jezdím dlouhý turnus ve 4:15 v jedné vesnici kde vyfasuju autobus a končím tam až ve 20:10. Navíc to mám asi 15 km od domova a musím tam dojíždět vlastním autem. Vstávám ve 2:15. K tomu víkendy minimálně jeden den taky v práci. Jeden víkend v měsíci ale mám volný. To je kapitalismus. Za tohle jsme zvonili klíčema.

iz*

Doprava do zaměstnání je věcí zaměstnance, nikoliv zaměstnavatele.

Souvislý odpočinek v týdnu nemusí vždy připadnout na víkend.

Důležité je dodržovat odpočinek mezi směnami i souvislý odpočinek v týdnu.

Obzvláště u profesí, na nichž závisí i životy jiných...

Já dělám 14 hodin každý den i o víkendech a cca co 2,5 měsíce mám dva týdny volno.
A klicema jsem nezvonil:)
petrka*

Píšete nesmysly o klíčech.Nikdo za vás nebude dělat chůvu. To je jen váš problém. Nedodržujete zákon a až někoho zabijete, můžete si to hned hodit. Právě že v kapitalismu by se nic takového nemohlo stát. Protože jsou lidi tupá bojácná hovada, proto je vše tak, jak někde je. Když se bojíte hájit svá zákonná práva, tak tady nebrečte.

hhanka1*
hodnocení

0x

Pracovala jsem v baru, kde jsem dělala 16tky..chodila jsem skoro po čtyrech *bum*Dovolenou jsme si mohli vzít pouze za předpokladu najít si za sebe náhradu. A v jiném baru, kterém jsem pracovala před tím, neexistovalo proplacení dovolené, co je to dovolená, opět za sebe sehnat náhradu a ještě si pak tu dovču nadělat.

iz*

Nestačím se divit, co všechno jsou lidé ochotni si nechat líbit.

To nebylo zaměstnání, ale otroctví...

mrsgekko*
A výplatu jste mela stejnou jako na výplatní pásce, nebo poloviční? :) strašně mi to připomíná jeden pajzlík. Dovolená neexistuje, vyměnit směnu ani náhodou, nemocenská=hned jak to půjde tak vyhazov, osobnější vztah s hosty=zákaz, ve smlouvě 12h, v reálu 16h čtyři dny za sebou,dem volna a nanovo...
Výplata 9000, veskery cas bud v práci nebo v posteli.. hnus...
Není to moje zkušenost, ale dotyčná to pak hlásila přímo majiteli a tuším ze na financak? Nevim,to bych kecala...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma krátký dlouhý týden

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]