Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potřebuji souhlas spoluvlastníků k prodeji?

Od: martinka* odpovědí: 2 změna:

Když jsem v roce 2012 se stala spoluvlastníkem nemovitosti a chci svůj podíl nyní prodat, platí pro mě povinnost nabídnout můj podíl prvně k prodeji ostatním spoluvlastníkům? Moje teta totiž tvrdí, že tato povinnost upravená novým občanským zákoníkem vstupuje v účinnost až 1.1.2016 kvůli jakési ochranné lhůte. Nic takového ( o ochranné lhůtě v roce 2015) ovšem nemohu nikde najít, účinnost tohoto zákona se všude udává od 1.1.2015, ne až 2016!

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Od 1.1.2014 nový občanský zákoník přinesl mj. následující vybrané změny, pokud jde o předkupní právo:

AŽ NA VÝJIMKY - KONEC ZÁKONNÉHO PŘEDKUPNÍHO PRÁVA

dosavadní zákonné předkupní právo spoluvlastníků navzájem již NOZ neupravuje (až na drobné výjimky)

zákonné předkupní právo podle dosavadního občanského zákoníku zaniká uplynutím jednoho roku od 1.1.2014

obecně tak spoluvlastník při převodu spoluvlastnického podílu již nemusí od dané doby nabízet tento podíl k prodeji nejprve ostatním spoluvlastníkům a může jej tedy volně převést komukoliv, pouze takové nakládání nesmí být na újmu právům ostatních spoluvlastníků.

advokat-zlinsko.cz/...

predkup
hodnocení

2x

Jsem si skoro jíst, že předkupní právo bylo novým OZ zrušeno a nikoliv zavedeno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]