Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsem na ÚP a marodím

Od: sabine odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,potřebovala bych poradit ohledně financí.Mám 3 roky do důchodu a nikdy jsem nebyla hlášená na úřadu práce až nyní.

Po 15 letech mě vyhodili z práce a byla jsem tím donucena se na ÚP nahlásit.Jsem tam hlášená pár dní a začala jsem marodit.Prý mám nárok na 40% výplaty,takže opravdu nic moc.Myslela jsem si,že budu rok marodit,pak 11 měsíců na pracáku a pak do předčasnýho důchodu,tím se mi pokrejou dva roky do předčasnýho důchodu.Ježe nevím,jestli se mi ted marození počítá i zároven na dobu co jsem na pracáku,protože jsem tam stále hlášená.Tím pádem by 11 měsíců na ÚP spadalo i do doby mého marození a to by byla škoda.Nevím tedy,jestli se mám odhlásit z ÚP a pak po roce marození zas nahlásit.A taky nevím,kdo mě bude platit,jestli pracák nebo sociálka z marození.

Práci bych si hledala nerada,protože jsme s dcerou byly na protisměně kvůli vnoučatům ohledně hlídání.Kdybych si ted našla nějakou práci,musela by dát dcera v práci výpověd a to opravdu nechci.Stačí,když jsem nezaměstnaná já.

Předem moc děkuji za odpověd,Sabine.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Normálně by mě vytočilo, že jste si "myslela, že budete rok marodit", ale je horko, takže na to kašlu.

Podstatné je, kolik dní uplynulo od ukončení Vašeho pracovního poměru. Kdybyste stihla počátek nemoci do 7 kalendářních dnů, dostala byste od 15. dne nemoci od OSSZ nemocenskou dávku, vypočítanou z hrubých mezd za posledních 12 měsíců zaměstnání. Musela byste neschopenku odevzdat svému bývalému zaměstnavateli. Pokud jste to nestihla, můžete sice marodit jak dlouho se Vám podaří přemlouvat doktora, ale zadarmo.

sabine
hodnocení

Moc děkuji za odpověd...7 dní sjem stihla,takže bych dávku tedy měla dostat od OSSZ a tudíž ne 40% podpory-což je super...A mám tedy po dokončení neschopenky ještě nárok na 11 měsíců podpory?Nebo se mi neschopenka počítá do těch 11 měsíců na ÚP?Na ÚP to mladá pracovnice nevěděla,tak nevím.

Chapu,že moje otázka vytočí,ale vůbec mě neznáte a vůbec nevíte v jaké situaci jsem a rozhodně to tu nehodlám vše vypisovat...Jen jsem moji situaci tady zkrátila,abych tu nevypisovala slohovku...

Ale jak říkáte "je horko,takže na to kašlu".

Moc děkuji...

iz*
hodnocení

3x

Kolik "pár dnů"? Jestli nemoc začala v době 7 kalendářních dnů po skončení zaměstnání,

budete do 14. dne nemoci mít podporu a od 15. dne nemoci nemocenské.

Podklady pro výplatu nemocenského byste musela předávat bývalému zaměstnavateli.

Po dobu výplaty nemocenského se zastaví výplata podpory, pokračovat bude až po skončení nemoci/nemocenského.

Jestli nemoc začala později (až po sedmi dnech), nebudete mít nárok na nemocenské, budete dále pobírat podporu.

___

Poznámka:

Inžinýrko,

mně tyhle úvahy také vadí, ale u lidí vyhozených ze zaměstnání po x letech práce pár let před důchodem je "beru".

ivzez, i já to chápu. Vím, že jiná možnost není, jenom jsem postižená svým povoláním a vždycky to na mě zasvítí jako maják... i ty otázky "mám jít marodit"...

sabine
hodnocení

I Vám moc a moc děkuji za odpověd...

Člověk aby si vše zjištoval na internetu,když pracovnice na úřadech nejsou schopni nic říct co a jak.

Jak říkám,nerada bych hledala práci ohledně hlídání vnoučat,ještě by musela dát výpověd dcera a to se radši objetuju a budu doma a hlídat,aby dcera mohla pracovat...Celý život člověk jen a jen pracuje ve dne v noci 12tky a ted na "stará " kolena skončím na úřadu.Zoufalá situace...

Děkuji...

iz*

Po skončení výplaty nemocenského budete mít dále nárok na podporu, ale už ne na celých 11 měsíců. Po skončení zaměstnání už Vám zaměstnavatel nevyplatí náhradu mzdy (do 14. dne nemoci) a nemocenské začnete pobírat až od 15. dne nemoci. Tzn., že část z těch 11 měsíců si vyberete na začátku nemoci. Po skončení nemoci byste měla mít nárok po dobu něco málo přes 10 měsíců.

Podpora bude po celou dobu činit 45 % (nikoliv 40 %) průměrného čistého výdělku.

Teď už Vám to vzhledem k zaměstnání a podpoře nepomůže, ale vždycky byste si měla důkladně pročíst písemnost, kterou máte podepsat, a podepsat ji jenom v případě, že s ní souhlasíte.

V tomto případě nešlo o výpověď, ale o dohodu o rozvázání pracovního poměru. Dohodu ÚP vyhodnotil jako dobrovolné opuštění zaměstnání, proto se Vám podpora krátí na 45 %.

pohanka*
hodnocení

0x

Sabine, píšete, že Vás ze zaměstnání vyhodili. Pokud jste tedy dostala výpověď, máte nárok na nějaké odstupné a při nahlášení na ÚP budete dostávat výši podpory v 65 procent čistého platu po dva měsíce, potom se podpora snižuje na 50 procent opět 2 měsíce a po zbytek 45 procent. Pohlídejte si to, jestli se s Vámi firma vyrovnala podle zákona a napsala správně důvod výpovědi.

sabine
hodnocení

Děkuji za odpověd...

Právě že asi firma "dobrou" výpověd nenapsala,protože podle výpovědi mám nárok na jen 40% platu hned od začátku podpory - to mi řekli na ÚP.A nárok na odstupné také nemám,prostě špatná výpověd.

Jak říkám,pekelná situace a to mám necelý 3 roky do důchodu.Člověk ve firmě odparcoval 15 let a takhle ted s jedním jednají...*plac*

Děkuji...

pohanka*

To je pozdě něco radit. Když něco podepisujete, tak to přece nejdříve musíte přečíst. A když tomu nerozumíte, tak to nepodepisovat a poradit se. Máte svoje práva, od toho je zákoník práce. Takhle s Vámi pěkně zametli, ale uškodila jste sama sobě a oni ušetřili.

doplněno 12.08.15 12:07:

Sabine, Vy jste se setkala s výpovědí poprvé, vedoucí a osobní oddělení předává a jedná o výpovědích každou chvíli. Je jasné, že oni vědí co a jak a jednají z pozice síly. Vás za ta leta poznali, že jim nikdy nic neodmítnete a nebyla jste rebel znající svá práva. Vytipovali si Vás, použili psychický nátlak a vyšlo jim to. I takto dopadají ti slušní.

sabine
hodnocení

Děkuji za odpověd...

Máte pravdu,ale jsem cizinka,sice tu bydlím už přes 30 let,ale je to má úplně první výpověd - vyhazov a normální člověk se v právních výrazech opravdu nevyzná a já jako cizinec už vůbec ne.

Napsali výpověd a já po několika hodinách,skoro dá se říct psychickému vydírání podepsala.

Právě proto jsem napsala sem,abych věděla co a jak.

Děkuji.

stirecek*
Prostě jste podepsala ukončení pracovního poměru dohodu, tudíž podpora činí pouhých 45%. A pokud budete marodit rok, nedostanete ani podporu.
iz*

Štírečku, nestrašte zbytečně tazatelku!

Na podporu by nebyl nárok v případě, že by se tazatelka

na ÚP zaregistrovala až po skončení nemoci.

___

Tazatelka se však napřed zaregistrovala, teprve potom onemocněla. Tzn., že na podporu samozřejmě má a bude mít nárok. Výplata se jenom pozastaví na dobu výplaty nemocenského, po skončení výplaty nemocenského bude dále pokračovat výplata podpory.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]