Nejste přihlášen/a.
Potřebuji vědět, když jsem na podpoře, tak stát za mě platí jen zdravotní pojištění a sociální neplatí? POkud ne, mohu si ho platit sama a kolik to je?Jde mi o to, aby se mi to započítávalo do důchodu. A pokud už na podpoře nejsem a nepracuji, tak je to jak se zdravotním, sociálním pojištění? Jde mi opět o to započtení do důchodu.
Pokud jste v evidenci úřadu práce, stát za Vás platí sociální i zdravotní pojištění bez ohledu na to, jestli pobíráte podporu či nikoli. Pro nárok na důchod se započítává doba pobírání podpory jako 100% doby, dále maximálně 3 roky evidence jako 80% doby. Po této době už evidence na ÚP není důchodově uznatelná. Pozor, chystá se novela, podle které se má započítávat na důchod pouze 1 rok. Můžete se přihlásit k dobrovolnému důchodovému pojištění (zajdete si na OSSZ na důchodové oddělení, všechno Vám k tomu řeknou), letošní sazba je 1649,- Kč měsíčně. Sociální pojištění není povinné, platit si ho nemusíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.