Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soc. a zdrav. pojištění- započtení do důchodu

Od: lea1* odpovědí: 1 změna:

Potřebuji vědět, když jsem na podpoře, tak stát za mě platí jen zdravotní pojištění a sociální neplatí? POkud ne, mohu si ho platit sama a kolik to je?Jde mi o to, aby se mi to započítávalo do důchodu. A pokud už na podpoře nejsem a nepracuji, tak je to jak se zdravotním, sociálním pojištění? Jde mi opět o to započtení do důchodu.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud jste v evidenci úřadu práce, stát za Vás platí sociální i zdravotní pojištění bez ohledu na to, jestli pobíráte podporu či nikoli. Pro nárok na důchod se započítává doba pobírání podpory jako 100% doby, dále maximálně 3 roky evidence jako 80% doby. Po této době už evidence na ÚP není důchodově uznatelná. Pozor, chystá se novela, podle které se má započítávat na důchod pouze 1 rok. Můžete se přihlásit k dobrovolnému důchodovému pojištění (zajdete si na OSSZ na důchodové oddělení, všechno Vám k tomu řeknou), letošní sazba je 1649,- Kč měsíčně. Sociální pojištění není povinné, platit si ho nemusíte.

cssz.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]