Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Boulička v ústech - co to je?

Od: lopez odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,
na spodním vnitřním rtu v okolí předních zubů se mi vytvořila malinká boulička naplněná průhlednou tekutinou. Od rána se trochu zvětšila, ale zatím je menší, tak 4mm. Je to cysta nebo co? Můžu to propíchnout? Mám to poté nějak dezinfikovat něčím?
Díky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokud to bolí a okolí je začervenalé, tak je to aft. Ale pokud to nebolí, tak to může být třeba i puchýřek z mechanického poškození, třeba když se člověk kousne nebo škrábne...

hodnocení

2x

Dobrý den. Já podle Vašeho popisu tipuji, že jde o zubní váček. Ti otrlejší jej skutečně propíchnou, vysají nečistotu a jako desinfekci použijí ústní vodu. Jiní navštíví zubaře...

pohanka*

Kapko, zubní váček bych směřovala spíš na oblast dásně, pod zubem, ne na ret. Leda že by to místo bylo úplně dole mezi dásní a přechodem sliznice ke rtu.

hodnocení

0x

Je to opar,zřejmě z tepla .

Léčba oparu

Nekomplikovaný opar se zahojí do deseti dnů. Pro urychlení léčby oparu a zmírnění bolestí lze užítantivirové přípravky- acyclovir. Jsou podávané ve formě tablet, infuzí,... dle závažnosti postižení. Je zapotřebí ale s léčbou začít včas.

U oparu rtu se doporučuje použití volně prodejných acyclovirů v mastičce (Herpesin, Zovirax). Mastička se ale musí aplikovat na začátku (v prodromální fázi), kdy cítíme nepříjemné pocity na rtu, nejlépe ještě před vznikem puchýřku. Pokud opar praskl, doba léčby se už neurychlí.

Když opar nezmizí ani přes léčbu (domácí) po dvou týdnech, je potřebné navštívit lékaře.

Také u genitálního oparu by se měl navštívit dermatovenerolog. Hlavně proto, aby se potvrdilo, zda jde o herpes, nebo jinou sexuálně přenosnou infekci.

Když jsou bolesti velké, je možno použít prášky proti bolesti (např. Ibuprofen).

Jak si mohu pomoci sám

Je důležité, aby se opar hojil v klidu, to znamená, že se nesmí rozškrábat či utrhnout. Hrozí pak riziko, že se roznese na větší plochu. Můžete vyzkoušet přikládat teplé nebo studené obklady.

Doporučuje se potírat si opar propolisovou tinkturou, vyplachovat ústa heřmánkem nebo šalvějí.

pohanka*
hodnocení

0x

Než opar, tak já tipuji na aft.

Utvoří se z nějaké nečistoty, neumytého ovoce apod. V těchto vedrech je to raz dva.

doplněno 07.08.15 14:10:

Mohou být až 1 cm velké, jsou nepříjemné, zmizí samy, potírat JOXem, nebo kloktat, vyplachovat bylinkami s desinfekčním účinke, je toho na netu dost o vzniku, léčbě aftů, i jak vypadají. Na googlu obrázky afty, ale nelekněte, některé jsou ošklivé.

lopez
hodnocení

Aft, mám často ale toto rozhodně není aft.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma váček na dásni

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]