Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na věc ohledně BOZP. Jestli může být člověk sám v místnosti/hale se strojem nebo jestli tam vždy musí být minimálně 2 osoby, v případě nehody, aby druhý mohl zasáhnout?
Děkuji za zprávu zpět.
Nikola Koucká
Otázka je položena obecně a dle mého je to z obecného hlediska nesmysl. Stroj je v podstatě kdeco (šicí stroj...) Záleží na míře rizik a nebezpečnosti daného zařízení. Ona přítomnost druhé osoby by tedy musela být dána nějakým dalším předpisem - návod k obsluze, interní směrnice, ... V rámci vstupního nebo periodického školení BOZP by na tuto povinnost mělo být poukázáno. Např. u nás ve firmě se po jednom pracovním úraze (řezná rána, cca 0,5l krve) dlouho diskutovalo právě o nutné přítomnosti druhé osoby, nicméně do praktického života se to nikdy nedostalo. Tak čekáme, kdy někdo definitivně vykrvácí. Zatím zůstává u toho jednoho případu, ale je nutno říct, že výrobní zařízení jsme modernizovali a nové výrazně snižuje míru rizik.
jedná se o velké stroje na hologramy a litografii...jde nám o to že nevíme jestli tam toho člověka můžeme nechat samotného nebo ne...
doplněno 07.08.15 12:07:a ted jsem dostala informaci, že v případě, když je ten stroj vypnutý...takže to by tam žádné riziko být nemělo a v té místnosti sám člověk být může a dělat tam nějakou jinou práci...
Zdravím,
kdysi (a myslím si, že to platí stále) byl předpis, že na pracovišti musí být vždy minimálně 2 osoby, ne třeba trvale, ale jedna znich může na dotyčné pracoviště třeba každých 5 minut vcházet apod. Je to proto, že když někdo třeba omdlí a upadne, tak aby tam neležel třeba 2 hodiny...
Před rokem ´89 neexistovalo, aby byl někdo někde sám, dnes se to dodržuje spíš jak se to komu (ve vedení firmy) zrovna hodí - s tím mám bohaté zkušenosti. Když to bylo pro firmu výhodné (hodně práce atd.), byl jsem ve firmě třeba celý den zcela sám (zámečnitví, kovoobrábění, lisy) a nikdo to neřešil. Když mi chtěli udělat naschvál (potřebval jsem si něco napracovat a vedení mi chtělo zkomplikovat život), tak to, že tam budu sám a že to tedy z bepečnstních důvodů nejde, byl hlavní argument vedení, proč mi to zakázat.
Pokud jste zaměstnavatel a potřebujete přesnou informaci se zárukou, obráťte se s dotazem buď na Státní úřad inspe/... nebo využijte možnost dotazu na tomto webu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.