Nejste přihlášen/a.
Moc prosíme o radu, naše 3,5 dcera se už skoro měsíc každou noc budí s hroznými sny... Někdy je to, že se dusí, někdy že vidí čerta, že to nebyl sen, že ho skutečně viděla... Někdy kamarádky ze školky, ale bez očí, nosu a pusy, které volají o pomoc, včera to byl nějaký měkký pán, který vybouchl, nebo spolkl bombon, který mu vlezl do nohy... Je to opravdu každou noc.. Většinou si pak přeleze k nám do postele. Vždy pláče a má oči plné hrůzy... Přitom jí nepouštíme žádné ošklivé filmy nebo tak... Někdo nám poradil krystaly a černé turmalíny rozmístit po místnosti, ale to nepomohlo... Také jsem slyšela o sirupu SEDALIA, ale to je prý homeopatické a s tím nemáme žádné zkušenosti... Poradíte prosím někdo jak na noční můry vyzrát? Máte s tím nějaké zkušenosti vy? Jak jste to řešili? Ještě zmíním, že malá je sluníčko, usíná s úsměvem na tváři, nemyslí na nic ošklivého, hezky si povídáme nebo zpíváme a stejně se v noci ozve křik...
Tak jsme přestěhovali pokojíček, některé věci jsem z pokoje odnesla, zkontrolovali jsme, že nic nesvítí, netiká, nebliká a vrátila jsem jí tam bočnici od dětské postýlky k její velké posteli, aby nespadla. Před tím jí tam měla a až přibližně před měsícem jsem ji sundala a pak začala mít ty ošklivé sny... možná to s tím také souvisí... Uvidíme, jaké to bude dál, možná ještě zkusíme ten Sirup... DĚKUJI VŠEM MOC ZA RADY, TIPY A VLASTNÍ PŘÍBĚHY...
Já měla v životě noční můry třikrát po sobě a věřte mi, že potřetí jsem se už bála usnout a do postele jsem šla s nesmírnou úzkostí. A to jsem byla už dospělá. Děti jsou nesmírně odolné. Vyzkoušela bych všechno. Zeptejte se dětského lékaře, co můry způsobuje, něco Vám určitě poradí. Děti v tomto věku trpí můrami dost, sestra mívala můry + následně po probuzení nějaké halucinace. Je to součást toho, jak dítě zpracovává informace, jejichž se mu dostává hrozně moc, rozšiřují se jeho obzory a mozek to musí všechno nějak "vyřídit", přehodnotit a někam zařadit. Nešla malá před začátkem potíží do školky? To je obrovský nápor nových věcí, vlastně druhý vlastní svět.
Ohledně toho, že dětem nepouštíte ošklivé filmy: na děti často působí děsivě (ne v ten moment, ale právě v můrách se to může odrazit) plno věcí, které my požadujeme za neškodné. Jsou to zvláště věci, které děti nechápou - např. zprávy v televizi. Nemají znalost všech souvislostí, které máme my, a to, co se dozví, pro ně může být děsivé. Nebo jen i to, co říkáte (např. kamarádce se v přítomnosti dcery zmíníte o nějaké špatné události a myslíte si, že Vás dcera neslyší). Mně třeba hrozně děsily ilustrace Františka Skály (Nekonečný příběh, Bratři Lví srdce) - a dnes pro mě jsou krásné ilustrace s lehce tajemných nádechem... ony prostě vnímají věci jinak.
Tady jsem našla pěkné vyprávění: mojebetynka.maminka.cz/...
Přesně, tím jsem s dcerou prošla a naše celá rodina, byly jí 4 roky, po návštěvě divadélka-hnusný marionety,ten večer se to stalo poprvé, normálně usnula, přesně po hodině začala řádit, tleskat / jev z divadla /,plakala, mrmlala,trvalo to cca 1 min,poté se uklidnila našim hlasem a usnula a spala až do rána a ráno o tom nemluvila,prostě nic, zas veselá bezstarostná holčina z normálně fungující rodiny podotýkám.Dál se to denně opakovalo,přesně po hodině spánku, možná ob den,tak k lékaři,neurologie běžné vyšetření, EEG,vše ok, celá rodina sezení i naše téměř pubertální starší dcera u dětského psychologa 2x,předepsán sirup před spaním,na pár dní fungoval,pak se to otočilo,když byl sirup, byly špatné sny,když nebyl sirup noc v pohodě. Od známé lékařky jsem měla poté doporučení : nenutit ji chodit spát, at jde až si řekně sama ! večer byl volný režim,hrála si a sama si zalezla,také jsem jí dávala než ulehla lžíci medu / já vím, zuby.../, do el.zásuvek jsem pořídila dětské veselé led noční lampičky, prý úplná tma nesvědčí,tento boj trval cca 3 měsíce a najednou se to pomaličku vytrácelo a vytratilo a nevrátilo.Byly to otřesné zážitky a naprosto s Vámi soucítím.
Taky jsem měl noční můry, ale jen vždy, když jsem spal sám v mém pokoji (taky cca od těch 3 do 9 let jsem chodil probuzen v noci do ložnice k rodičům, pak už máte jiné starosti a to vám odstraní tak velké vnímání), když byly v noci blesky a já se vzbudil, v okně jsem viděl ženu starou a zlou, která mi podává jakousi hůl, nikdy to nebyl sen a já vždycky začal hystericky řvát až přišli rodiče, když jsem je probudil křikem, šel jsem spát k nim. Když jsem usínal u nich, vždy jsem spal vklidu. A tohle u mě trvalo 6 let.
Ono ať se vám to líbí nebo ne, ať tomu věříte nebo ne, někteří lidé (HLAVNĚ DĚTI V TOMTO VĚKU) mají větší vnímání duchovního světa, dokonce jsem viděl nějaké studie, když si děcko hrálo samo se sebou, lilo pěkně kafíčko do dvou hrnečků (samozřejmě rodiče si mysleli, že si jen tak hraje) a to dítě pořád tvrdilo, že je s ním někdo a že si s ním povídá, a bylo to u hodně dětí, a já tomu bezmezně věřím, protože si dodnes pamatuju, co jsem zažíval já a k dětské "představivosti" to mělo hoooodně daleko.
Pokud to chcete zastavit, nejspíš by se měla u dítěte odstranit nějaká psychická porucha. Je to totiž vždy o psychice, buď vnímá věci víc anebo méně. Spíš bych asi navštívil psychoše, popřípadě ho nechat zkusit spát v jiné místnosti na jednu noc, nebo vysvětit, jak už bylo řečeno. Odstranit z místnosti, ve které dítě spí, veškerou elektroniku (PC, mobily atd).. Taky mnohdy je to uložením lůžka, nesmí se spát naproti dveřím nebo naproti oknu, protože většině lidem to dělá právě noční můry, některým ovšem ne. Musíte zkoušet.
BTW: A ty sny někdy nemusí být jen sny, jestli něco víte o lucidním snění, tak víte, že sny nejsou jen tak. Všechny sny do jednoho vždycky něco znamenají, negativa co jste zažili v minulosti nebo předchozí den, ale tak vám sen může poradit v jistých situacích, když se podle nich třeba pocitově budete řídit.
Dobrý den. Jak se dcerce líbí ve školce? A jaké pohádky dětem ve školce čtou? Z nějakého důvodu ty noční můry asi má... Nestraší ji ve školce nějaké starší dítě? Vy dcerce sice nepouštíte ošklivé filmy, ale jaké to je, když není pod vaším dozorem? Jinak - asi bych ji nenechala spát samotnou. Je ještě malá, klidně s vámi může spát v ložnici ve svojí postýlce, nebo by to bylo pro vás moc obtížné?
taky jsem mívala v dětství často noční můry. ačkoliv tehdy snad ani nebyly horory, a rodiče by mi nedovolili se na takové věci dívat, sny plné oživlých mrtvol, brr.. nebo zase pokoj, kde leželi všichni zabití v krvi, rodiče, bratři, já se mezi tím brodila a brala je za ruce.. . Nejhorší ale byly sny , kdy se mladší bratři ( dvojčata ) ocitali v různých smrttících situacích a já mohla pomoci jen jednomu. rychle vybrat.. v noci jsem to ořvala a druhý den " obětovanému " bratrovi podlézala jak to šlo
spala jsem od 5 na palandě nahoře a než bych lezla dolů, a šla k rodičům do ložnice přes chodbu, to jsem to radši vydržela.
někdy si říkám, kde se takové věci asi u děcka berou
Je to asi půl roku, co měly vnoučata palandy. Malá spávala nahoře a ještě měla přes postel takový baldachýn. Také mi občas řekla, že se v noci budí a zdají se jí ošklivé sny.
Od té doby, co mají děti každý svou postel a palandy se zrušily, tak spí klidně. Podle mně neměla nahoře ani dost vzduchu a ještě ten baldachýn. Nyní je to bez problémů.
no, to já už řadu let mám vlastní postel - i v dětství jsme měli každý svou postel pro sebe - a přesto se mi takové sny vracejí. málokdy si v noci dobře odpočinu , řekla bych, že je to psychická věc. je pravda, že mám od mala astma, ale to se pak člověku zdá, že se dusí, probudí se, kolem té noční " astmatické hodiny" ,a opravdu se nejde nadechnout..
, musí se vstát, chodit... při dušnosti se mi zdají sny, že se dusím. Pak přísun čerstvého vzduchu nepomůže, tak možná přísun ventolinu.
Moje švagrová ve svých 4 letech přiběhla s pláčem, že přijel Hitler. Žádný film neviděla, o Hitlerovi se ve školce neučili... Ráno netušila, kdo to je a nikdy o něm neslyšela... Tyto sny někdo považuje za pohled do minulých životů... kdo ví. Já ani tchýně tomu nevěříme, takže tenkrát po několika podobných nocích začala chodit k psychiatrovi - do cca roku se to změnilo, ale důvod ani způsob léčby neznám...
Mně se jako malému dítěti často zdávalo o koncentráku. Narodila jsem se ovšem 16 let po konci války a doma nebyl žádný válečný veterán, který by mi o tom vyprávěl, takže nevím. Z těch snů si pamatuju, že někde hořelo a já jsem s maminkou někam utíkala po rozbořených ulicích, a pak ty dráty všude a věděla jsem, že je to koncentrák.
Ve tři ráno se to neděje, je to různé.. Dnes to bylo před čtvrtou ráno, předevčírem v jednu, je to opravdu pokaždé jinak... nic pravidelného...
Zdravím,
ze své zkušenosti z dětství si dovolím poradit - hledejte věc, která do místnosti, kde dcera spí, přibyla v poslední době (tj. v době, od kdy na ty noční můry trpí) a např. výrazně svítí a tu věc odstraňte - vypněte.
Jako klukovi se mi stávalo, že když jsem z nějakého důvodu spal v obývací kuchyni na gauči, tak jsem na noční můru v podobě obrovské koule, která mě chtěla zavalit a já se kvůli tomu budil, trpěl také. Jinde a jindy se mi to nedělo. nakonec někdo z rodičů přišel na nápad vypnout světélko (kontrolku) z vypínače tzv. trojkombinace (vypínač nad sporákem), které svítilo výrazně červěně. Když světélko nesvítilo, problém nebyl, když svítilo, noční můra se vracela.
Podle mně na dceru působí "duchovno". Nemá něco v pokoji, co jste od někoho dostali a neznáte původ té věci? To dítě trpí, jelikož je citlivé. Buď bych jí nechala zatím spávat společně v ložnici, nebo přemístěte její postel na jiné místo v pokojíčku, nebo prohoďte pokoje, alespoň na nějaký čas, než odroste.
Chápu, že chcete mít v ložnici soukromí, ale dříve před xxx lety, kdy jsme bydleli u babičky, kde byl pokoj a kuchyň, tak spávali všichni v jedné místnosti a myslím, že děti byly klidnější.
Určitě ne krystaly, homeopatika a jiné okultní záležitosti. Nezabýváte se ezoterikou, věštěním, léčitelstvím, reiki, "energiemi" apod? Tyto věci bohužel často fungují, ale postupně se objevují problémy v oblasti psychické, útlaky, rozpady vztahů a i ty můry.
Moje doporučení je promluvit o tomto (krom psychologa) s knězem ve vašem okolí, jistě s podobnými problémy nebudete první.. Děti jsou všeobecně citlivější, a to i ke zlému.
ahoj,
můj syn, když byl ve věku Vaší dcery trpěl nočními můrami. Když jsem se ho ptala, co se mu zdálo nebo co se stalo - vůbec si na to nepamatoval. Přitom při "amoku" samotném řval, v očích děs, nesmyslně mumlal, obvykle vstanul a hledal dveře tam kde nikdy dveře nebyly, dalo to docela práci ho probrat (umýt vodou, uklidnit).
Zpočátku se to vyskytovalo jen sem tam, ale pak jak se to stávalo i několikrát do týdne šla jsem to řešit s lékařkou. Co mě dojalo snad ze všeho nejvíce byla úvodní otázka lékařky - jste s ním sama, nenecháváte ho doma samotného?
Absolvovali jsme různá vyšetření, i návštěvu dětského psychologa a došlo se k závěru, že syn je zdravý, tím, že žil jen se mnou možná větší fixace na mě jako na matku. Doporučili, abych mu pořídila zvíře nejlépe psa.
A já mu toho psa pořídila. Sice až v době, kdy už chodil do školy, ale je fakt, že synovy potíže ustaly. Určitě ne ze dne na den a nemohu ani s jistotou řící, že za to mohl pes, ale já si myslím, že ano.
No to víte - jen vám nesmí vadit, že v jedné posteli spali oba dva.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.