Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stěna stíní pozemek, vybudována bez souhlasu

Od: cube odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

již delší dobu vedeme spory se sousedem, který si nyní bez našeho souhlasu postavil na svém pozemku asi 15 cm od plotu dřevěnou stěnu zakotvenou v betonových blocích v zemi, "abychom na něj neviděli". Stěna je vysoká přes 2 metry a protože stíní část zahrady, začaly nám reznout malé tůjky rostoucí vedle plotu. Zajímalo by mne, zda se s touto stavbou dá něco dělat, jestli nebyl porušen nějaký stavební předpis nebo něco podobného. Děkuji za odpověd :)

Jakub Spáčil

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

0x

Zde je výpis z Občanského zákoníku, kde se hovoří o právech a povinnostech:

§ 127
(1) Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek.
(2) Je-li to potřebné a nebrání-li to účelnému využívání sousedících pozemků a staveb, může soud po zjištění stanoviska příslušného stavebního úřadu rozhodnout, že vlastník pozemku je povinen pozemek oplotit.
(3) Vlastníci sousedících pozemků jsou povinni umožnit na nezbytnou dobu a v nezbytné míře vstup na své pozemky, popřípadě na stavby na nich stojící, pokud to nezbytně vyžaduje údržba a obhospodařování sousedících pozemků a staveb. Vznikne-li tím škoda na pozemku nebo na stavbě, je ten, kdo škodu způsobil, povinen ji nahradit; této odpovědnosti se nemůže zprostit.

*cteni* Ovšem jak posuzovat ukotvenou stěnu, to fakt je asi na posouzení stavebního úřadu. Vaše sousedské vztahy jsou už asi hodně narušené, tak se asi těžko se sousedem dohodnete na optimálním řešením. Takže bych požádala pracovníka stavebního úřadu, aby na místě a nebo podle fotodokumentace posoudil, zda se soused nedopustil přestupku. Je ale samozřejmé, že to asi Vaše vztahy ještě zhorší. Ale bohužel jsou takoví sousedi, se kterými nezmůžete nic podobrém. Mě postavili asi z téhož důvodu - to není aby tam člověk neviděl,ale aby Vás vytočili a začali jste se dohadovat - dřevěný kotec v délce asi 5x2,5 na dřevo do krbu. A to ještě částečně na mém pozemku. Navíc před kuchyňským oknem asi ve vzdálenosti 3 m. Já jsem to zatím neřešila, protože už jsem věděla, že než tenhle neustálý tlak snášet, tak se raději přestěhuji. Tak je to potřeba zvážit, zda ještě je šance se dohodnout a nebo prostě oplácet stejnou mincí? *nevi* Protože pokud by to stavební úřad neposoudil jako porušení stavebního zákona, potom by to asi řešila sousedská žaloba.

doplněno 10.08.09 13:17:

Doplnila jsem Vám i pojednání o sousedských žalobách: eps.cz/...

myse*

No, tady se trošku bojím, že je to "dočasná stavba" takže se na to asi stavební zákon vztahovat nebude...

Ono ani stromky se nemají sázet blízko plotu (stínění, listí apod.), obávám se že v tomto sporu není vítěze... bude to jenom dlouhé a otravné dohadování...

Nezbude vám, než se s tím smířit.

celp*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Minimálně 2 m od hranice pozemku nic nestavět a nesázet vysokovzrůstové stromy a keře.Dodržovat tuto zásadu mají obě strany.V opačném případě jedině dohoda(písemná je nejlepší).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]