Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Autem s malým dítětem v teplém počasí

Od: kosela odpovědí: 20 změna:

Ahoj,

manželka chce jet sama s naší 8 měsíční dcerou v autě v pátek, kdy má být 35 - 37 stupňů. Já jí to důrazně vymlouvám, ale nedá si říct. Délka trasy jedním směrem je asi 30 - 40 minut po dálnici.Odjezd po poledni a návrat zpět někdy kolem 18 hod.

V autě je sice základní klimatizace, ale ta se může použít jen občas, pro tak malé dítě podle mě asi není ideální.

Prosím o nestranný názor na tuto situaci.Vidím to já moc přehnaně?

Děkuji

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nevidím to dramaticky. Obzvlášť když má auto klimu, tak je to v pohodě. Konkrétně mě se nechce kolikrát z auta ani vylézt do toho pařáku ven :)

A c ose týče použití klimy - proč použít jen občas? Pokud tomu rozumím, tak auto má manuální klimu, tedy takovou, která umí jen zapnuto / vypnuto. Ale přece pokud máte pocit, že klima chladí příliš, tak stačí zlehka ,,přitopit´´ - prostě trošku pootočit ovladačem topení, pak je v autě tepelná pohoda. Ostatně na tomtéž principu pracuje automatická klima.

Ovšem v situaci. kdy je venku 37° tak si myslím, že klima může jet trvale a bez jakýchkoliv dalších opatření

hodnocení

2x

Ideální to rozhodně není...ale na druhé straně to není "život ohrožující"..

Osobně bych si to rozmyslel, pokud to není opravdu nutné...a odložil to na vhodnější počasí.

Byť 30-40 minut není tak dramatická doba.

hodnocení

2x

Nevidím v tom sebemenší problém.

Auto před odjezdem nechte stát ve stínu, ať není úplně rozpálené a prostě pustíte klimatizaci.

Případně nějakou clonu do okénka, tak aby na dítě přímo nesvítilo sluníčko...

hodnocení

2x
Co se tady resi? Kdysi se takhle jezdilo bez klimy. V dnesni dobe klima neprehanet , dozadu do okna dat textilni obyc plenku a jede se. Pred koncem vypnout klimu at se auto ztepla.Ja takhle jezdil pres celou CR. To jako , ze je teplo tak vsichni maji byt doma?
Ano vidite to prehnane.

Řeší se tady, že dříve byly lidi v této zemi samostatnější.

Prostě se uměli rozhodnout a za svým rozhornutím si stát.

Dneska má každý strach ze špatného rozhodnutí a tak se ptá všude možně na názory ostatních. Jenomže generačně se názory (a tedy i odpovědi) liší, takže tazatel zase neví co má dělat.

A odpověď pro tazatele: když zastíníš boční okýnka u auta a dítě nebude na přímém slunci, tak to v pohodě zvládne. A pokud se mu něco nebude líbit tak si i to dítě zakříčí.

mustang
hOnz490: Konečně pořádná odpověď.

Jen doplním odpo Honzy-pkd se dá ta plína vlhká,tak bude navíc vzduch v autě takový svěžejší!

layborrr

Honza ,

Jo ,kdysi se jezdilo bez klimy ale nebylo tolik debilů a zhulenců na cestě, a nebyla každých 40 km nehoda co uzavřela cestu ,

předevčírem mi na 70 km po jízdě na hlavní naštěstí jen 2 blbci vjeli z vedlejší do cesty(tak ,tak ubržděno ) , když jsem to říkal známým tak měli to podobné , teplé počasí asi dělá divy , a zhulenci si jezdí jak chtějí

Jo jezdi , ale to neznamena , ze prodame auta a budeme letat vrtulnikem. Co chudaci profesionalni ridici?
Ano kolona sem kolona tam a proto mam na dalnici rezervu paliva at motor jede i v nekolikahodinove kolone s klimou :)
Asi mate spatnou karmu. Pres leto jsem najel 3tisice km a vse ok. Az na pitomce (hlavne polaci) co predjizdi kamion kamion a jede o 5km rychleji. A pak na dalnici lide co si to pletou s rychlostnik okruhem jinak pohoda , klidek , ohleduplnost. :)

mustang
05.08.15 13:08
hodnocení

0x
Pohoda
kucharinka*

jasně, že pro tebe je to poohda, ty tím autem nejedeš ;) :D

Hlavně aby nedostalo mimčo úpla nebo úžeh, to by se vaší ženě výet asi nezdařil podle plánů ... :/ :)

kosela
hodnocení

Děkuji všem za názory. Nebudu to tedy hrotit.

nejelabych
hodnocení

0x

Já bych za každou cenu raději v takovém horku nejela. Taky , kam jede, která dálnice...někde jsou kolony. Nezavaří, nezůstane někde stát. Jo stát se to může vždycky, ale když má být evidentně takové parno, tak bych s mimčem nevyjela, to by muselo být něco mooooc extra nutné.

doplněno 05.08.15 14:29:

Jo a v takovém hicu i obyčejná výměna pneu , v případě defektu je záhul...

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den. Asi tak vám to povím. Já bych v tom horku nikam nejela ani jen tak sama. Fuj. To horko je fakt hrozné. Sice čtyřicet minut jízdy není mnoho, ale pak vaše žena s děckem někde chodit, pro dítě být venku v takovém hicu není moc dobré. Hrozí přehřátí. Ale já jsem asi hodně opatrná matka.

karelb*

Nezlobte se na mě, ale to není opatrnost, ale ustrašenost. Pro dnešní dobu by byl nejpříhodnější název "doba ustrašená". Všichni se pořád něčeho bojí. Prostě venku je horko a proto se zastavil život? To jsou všichni schovaní někde ve studeném sklepení až to přejde. Pro mě by otázka jestli jet pár kilometrů s dítetem v klimatizovaném autě není otázka, která by stála za 1 minutu rozmýšlení. Fakt nemám pro takovou ustrašenost ani promile pochopení.

eulalie*

Ale Karelb, mně je například úplně jedno, jestli nemáte pro moji opatrnost ani promile pochopení a věřte, že mi váš názor ani ty žíly netrhá. Doporučení lékařů pro tropická horka ohledně velmi malých dětí je jednoznačné - pokud s dětmi člověk NEMUSÍ cestovat, tak ať raději zůstanou děti doma. Malé děti nemají ještě plně vyvinutou termoregulaci a na horko mohou reagovat přehřátím daleko rychleji než dospělý. Určitě je lepší předejít vysokým horečkám, které mohou být u tak malého dítěte i životohrožující. Proč v hicech jezdí o poznání více sanitek? Proč lidi kolabují? Protože přecenili svoji svoje možnosti.

Podle mě je dobře, že alespoň tazatel má ohledně svého dítěte nějaké obavy. A vy, Karelb, si cestujte v horku dle vaší libosti.

Jojo +35 nevychazet , -20nevychazet. Takze pul roku byt zalezly doma. Furt nechapu kde bude to teplo , v aute teplo nebude u znamych bude teplo jak u nich doma. Je logicke , ze na tury to s ditetem neni.
layborrr

honz490 - pořád nechápeš kde bude to teplo?

Až budeš stát 5 hodin na D1 v koloně tak pochopíš .

milli*

Souhlasím s Vaším názorem. Za mého dětství jsme dělali v podstatě všechno - když pršelo, dostali jsme pláštěnky a gumáčky a s radostí jsme dupali do louží, když byla horka váleli jsme se u vody (ve stínu, s kloboukem, namazaní krémem), když byl mráz měli jsme punčocháčky a kombinézy a vrtali se ve sněhu. Sem tam někdo strčil do pusy žížalu nebo písek, ochutnal křídu, pil z potoka... a všichni jsme vyrostli. Od doby, co na obrazovky vtrhla MUDr. Suralová se svojí blbou reklamou na savo nebo co, kterým denně pigluje celý byt, aby se tam miminko mohlo volně pohybovat, to jde s rodiči z kopce. Matky mi přijdou extrémně úzkostlivé a spíš je to ke škodě mrňat. Každé má alergie, marodí sotva ho ofoukne vítr atp.

osel59
hodnocení

0x

Chápu, že máš obavy z cesty svých nejbližších po dálnici v pátek. Stát se může cokoliv, v pátek po poledni houstne provoz. Ale s tím nemá teplé počasí co dělat, tak se neplaš. Stačí před jízdou auto vyvětrat a během jízdy mít otevřené větrací průduchy. Klimu nepotřebuješ, auto se uvětrá v pohodě. Já ji nepoužívám, vždycky nastydnu. Ono se letos s tím vedrem moc blbne, aby bylo o okurkové sezoně o čem psát, ale na dovolené na jihu je ještě tepleji a všichni za to platí a pak si chválí. Víc bych se bál cesty v zimě - plískanice, sníh, náledí, špatná viditelnost a pod. V létě se jezdí v pohodě, tohle je krátká trasa, na dálce to chce přestávky, provětrat se, rozhejbat a napít se. Buďme rádi, že neleje, je vidět a neni zima. Co furt s tím horkem máte, ono dřív léto nebylo?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]