Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rezervovaný a sobec

Od: egy odpovědí: 21 změna:
Zdravím.Tak se zaobírám otázkou,zda jsem opravdu takový sobec,tak rezervovaný a chladný...?Zřejmě v důsledku mojí velmi komplikované povaze a ne zrovna příjemných zážitků z dětství a minulého vztahu se někdy ke svojí současné přítelkyni chovám dosti nehezkým způsobem.Jsme spolu již několik let,mám ji rád a ona má rada mě.Je mi za všech okolností oporou a bylo tomu tak i v okamžicích,kterē nebyly zrovna příjemné a lehké.Ale čas od času mě chytne období,kdy náš vztah/naši harmonii dokážu během okamžiku totálně zničit.Někdy svojī přítelkyni dám najevo,že je mi snad i úplně jedno,jestli spolu budeme nebo ne.Naše společné fungování se odvíjí vždy od toho,v jakém jsem zrovna rozpoložení-buď je to fajn a v pohodě nebo je všechno špatně.Někdy jsem tak rezervovaný a sobecký vůči ní,že se až divīm,že se mnou ještě pořád je.Vidīm hlavně sám sebe a hájím vždy jen svoje zájmy a potřeby a to bohužel i v otázkách,které se týkají nás obou,našeho vztahu a společnē budoucnosti.Uvědomuji si,že ji moje sobeckost,do sebe zahleděnost a chladnost velice mrzí,ale nějak nemohu nalézt cestu k nápravě své negativní části povahy.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

amadeus*
hodnocení

1x

Spis bych se zamyslel nad tim, co je spatne s vasi pritelkyni, kdyz si to necha libit. Pokud zvladate sebereflexi a vite, ze se obcas chovate jako tydyt a neni to tak spravne, tak uz je to jen krucek od sebekontroly potrebne ke zvladnuti tech nejhorsich vykyvu a dva krucky od sebezdokonalovani, kterym by to teoreticky slo nejak napravit.

Ja ziju svuj zivot s predstavou, ze chlap by mel byt tim, kdo je ve vztahu konsistentni a obcas musi strpet emocni vykyvy sve partnerky. Taky jsem sobecek a na prvni misto stavim svoje zajmy, taky mam obcas dojem, ze je mi partnerka vlastne uplne ukradena, ale narozdil od vas si podobnymi myslenkami zvladam poradit uz ve sve hlave a partnerce nedam nic takoveho najevo.

eulalie*
hodnocení

1x

Vážený Egy. Svůj problém-neproblém si uvědomujete. Važte si dnů, které společně s přítelkyní trávíte. Jednou jí možná přeteče pohár trpělivosti a vy si budete muset hledat přítelkyni novou. Znáte to přísloví? Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Nebylo by to škoda? Radu pro vás nemám, jelikož své chování omlouváte špatnými zážitky z dětství. To je sice smutné, ale už dítětem nejste, a co bylo, to bylo. Pokud si neumíte v sobě zpracovat prožitá traumata, je na místě návštěva odborníka, který by vám pomohl. Pokud takto učinit nechcete a nadále se hodláte zaobírat svými traumaty z dětství a minulého vztahu a omlouvat jimi své chování, tak z vás nikdy nebude lepší člověk. Vše je jen na vás. Na nikom jiném.

egy
hodnocení

Už bych asi žádnou další nehledal,dokonale umīm sám sebe přesvědčovat,že nikoho nepotřebuji,ani rodinu,ani přítelkyni.
doplněno 07.08.15 21:14: Tak se plány změnily a někoho dalšího jsem si našel,zatím je to fajn a klape nám to-ostatně jako vždy tomu tak je,když je nový vztah v začátcích a neokoukaný.Teď už jen zbývá ukončit vztah s ještě současnou přítelkyní.Sbalím jí věci a nechám si vrátit klíč od bytu...
eulalie*

Hm, a v čem jako máte problém? Nějak mi to uniká. Jste sobec, přítelkyni často trápíte, jste si toho vědomý, ale měnit se nechcete. Tož co jako? Vo co jako go, po moravsku vo co ide? Nechápu, musím se podívat, jestli si nestojím na vedení... nee, nestojím.

A proč to neuděláte už teď a neušetříte ji těch Vašich výlevů? Když je tak snadné být sám. Ona bude šťastnější s někým jiným a Vy můžete životem proplouvat i se svým sebepřesvědčováním, ne? Neřešilo by to tak trochu Vaši situaci?

72mona3*

No jo, jste prostě zlatíčko... Budeme všem vašim přítelkyním držet palce. Mona

bomba*
hodnocení

0x

Tady je problém v tom, že žijete spolu ze zvyku. Doporučuju odluku, pak si oba uvědomíte, co od života chcete. Jste oba dva takhle jen zbytečně nešťastný.

egy
hodnocení

Pro Bomba:tady je pravděpodobně jen problém ve mě,protože takto nepatřičně se chovám od samého začátku,a to byly tyto výkyvy ještě častějšī.

Dobré je, že si svůj problém připouštíte. Pokud si s ním nevíte rady a ubližujete tím tomu, koho máte rád, neuvažoval jste o tom, obrátit se na odbornou pomoc? Návštěva psychologa by Vám mohla pomoci a nasměrovat Vás jak se lépe ovládat a chovat v určitých situacích. Nodkládejte to, Vaší přítelkyni může s Vámi trpělivost jednou dojít...

egy
hodnocení

K psychologovi ani neuvažuji jít,bylo by to jen mrhání času a energie a stejně by mi můj hluboko zakořeněný problém nevyřešil.Jsem až příliš velký egoista a do sebe zahleděný,je mi jedno,co si kdo o mě myslí,je mi jedno,jestli kolem sebe budu/nebudu mít přítelkyni,rodinu a kamarády.Mám je sice všechny svým způsobem rád,ale jen do chvíle než se ve mě ozve to moje ego...
mrsgekko*
Tak hlavně, že to víte. A divím se, že ještě máte vůbec na koho být takhle milý a láskyplný.
Psycholog je podle vás ztráta času, tak hluboce zakořeněný problém by nevyřešil - je to jeho práce, s takovýma jako vy pracuje, neřeší ,jenom, sebepoškozování puberťaček a deprese. Co zkusit zahodit ego a jít toho psychologa proklepnout? Třeba vás překvapí a ty kořeny najde a dokonce pomůže odstranit!:)

hodnocení

0x

Já se velice divím, proč tohle všecko děláte, když víte, že to je nedobré. Sám sobě vysvětlete proč a pak budete mít jasno. Už u malých dětí se snažíme vytvářet volní vlastnosti. Volní od slova vůle. Pak nechápu, proč když už ne vůle, alespoň dobré vychování není u chlapa. Proto, aby si dokazoval svou velikost a převahu? To snad ne! Vzpamatujte se!

doplněno 01.08.15 10:23:

Egy, jen si myslím, že se může dost dobře stát, že tady budeme číst vaši otázku: Jak mám ženu získat zpět? Zakoukala se do laskavého člověka a já ji nemohu dostat z hlavy.

doplněno 02.08.15 12:00:

To, co jste teď napsal, to je ale těžký blábol! Fakt! Kdybyste byl to, co píšete, tak byste si to vůbec neuvědomoval. A když už, tak byste si to ani trošku nepřipouštěl a nějaké výčitky svědomí? Tož to vůbec!

72mona3*
hodnocení

0x

Znám jednu, co má přesně takového. Nikdo nechápe, proč s ním ještě je. A ona říká: "Protože miluju jeho druhé já". Je ochotná vydržet psychický teror, absolutní ignoraci a absenci podpory, jen aby si pak mohli spolu užívat, až ho to přejde. Myslím, že ti dva se hledali. Nevím, jak je to u vás. Je dobré, že si uvědomujete, že je něco špatně, ale je to k něčemu? Měl byste si to uvědomit v momentu, kdy to vaše druhé sobecké já, je zrovna aktivní a stopnout to. Pracujte na sobě. Pokud ji milujete, musíte to potlačit, protože nikdy nevíte, kdy už toho bude mít vaše přítelkyně plné zuby. Zkuste si najít fyzické vybití a když to na vás přijde, jděte se vyřádit a doslova se odrovnat. To funguje i na vztek i na chladnost. Promluvte si s ní o vašem problému a uvidíte, co na to řekne. Mona

doplněno 02.08.15 12:21:

how - jasně, ať si přítelkyni drží jen jako služku, co mu bude uklízet doupě.*bzum* Pokud se ke svým blízkým budeme chovat jako k onuci, ono jich nám moc nezbyde. A pak buďte machr. Tazatel si ve světlých chvilkách uvědomuje své destruktivní chování a evidentně se nad sebou zamýšlí. Ale jestli chce být sám...tak ať se rozhodne. Nebo rozhodne přítelkyně za něj. Mona

how

Tazatel nepíše, že by si doma držel služku. On se jen chová tak, aby myslel předně na sebe. A co má být na tom špatného, když se někdo stará o sebe a myslí na sebe. Nejsou manželé, nemají děti. Jeho přítelkyně také myslí předně na sebe, jistě v jejím hodnotovém žebříčku bude na prvním místě ona sama a pak teprve někdo další.

egy
hodnocení

Jak jsem už psal,náš vztah se odvíjí od toho,jakou mám zrovna náladu-buď je všechno fajn a v pohodě nebo je všechno špatně,je se mnou k nevydržení,jsem protivný,nekomunikuji a chovám se k přítelkyni opravdu nefér.Stačí i drobný spouštěč,něco se mi připomene z minulost,a schytá to pak přítelkyně.To jsem pak schopný ji i sbalit věci a odnēst před její byt bez vysvětlenī nebo jen několik dnī vůbec nekomunikovat.Někdy ani já sám se sebou nemohu vydržet.Přes to všechno mi je stále oporou moje přítelkyně,byť se divím,že jī pohár trpělivosti ještě nepřetekl a je stále se mnou.A to podotýkám,že na mě není nijak závislá,má vlastní bydlení,finančně je nezávislá,mladá a hezká...
hwo

Bylo by dobré uvést třeba 2 příklady vašeho chování.

how
hodnocení

0x

Neměňte své chování. Jednou byste si to vyčítal. Doba není dobrá a je třeba se starat předně o sebe.

petr02
hodnocení

0x

Nic si z toho nedělejte, je mi poměrně jasné, že je to kombinace vaše vrozené povahy a pravděpodobně zážitků z života. S tím toho moc udělat nejde, navíc není důvod, buďte takový jaký jste, je třeba aby byli lidé různorodí. Je to dokonce velmi třeba. A i těch špatných je třeba, čímž neříkám, že jste špatný Vy, to říkám obecně. Navíc říkáte, že se máte rádi a vztah funguje, občasné konflikty do něj také patří.

hodnocení

0x

Nejste náhodou kozoroh?

egy
hodnocení

0x

Tak už jsem se partnerky zbavil, řekl jsem jí, že končím ve vztahu a že prostě musí respektovat moje rozhodnutí. Mám, co jsem chtěl, jsem na sebe v podstatě hrdý, že jsem tohle rozhodnutí zvládl s rezervovaností a sobeckostí pro mě vlastní.

72mona3*

Nevím, proč se poplácáváte pochvalně po rameni - obrazně řečeno. Je to vaše přirozenost, egy . Ptáky taky nechválíme, že umějí létat...prostě umí (většina). Mona

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]