Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu ohledně vypořádání dědictví.Umřel mi dědeček a zůstala po něm chata, která je nyní předmětem dědictví.Bydlel ale na druhé straně republiky a dědictví vyřizuje jeho syn.Po mě chce podepsat plnou moc, aby mě mohl zastupovat, ale chtěl by, abych se podílu na dědictví vzdala, ale já nechci. Přesto prý mu mám poslat plnou moc na zastupování, aby mohlo proběhnout dědické řízení a prý tedy stačí, že napíšu, že se nevzdávám dědictví. Nevím, jestli to stačí a jak se taková plná moc formuluje, nikde jsem na internetu nenašla vzor. Děkuji všem, kdo mi poradí, Hedvika.
Pokud dědíte, zřejmě Váš rodič zemřel.
Ten, kdo Vás bude u notáře zastupuje, tak k němu musíte mít 100 procentní důvěru, že Vás bude zastupovat s těmi nejlepšími úmysly a ve Váš prospěch.
A to tento strýc není.
Je zde rozpor, on chce, aby jste se vzdala.
Takovou věc si řešte pouze sama, sama musíte být odpovědná a vznést před notářem svoji vůli. Na nikoho nespoléhejte, napravování škod je vždy těžší.
Co Vám brání se k dědickému řízení dostavit. Vždyť na to máte nárok, zaměstnavatel Vás musí uvolnit. Nepodceňujte to a nenechte se strýcem manipulovat.
Kromě svých záležitostí u notáře to berte tak, že si uděláte výlet a můžete i navštívit hrob příbuzného a položit květiny na hřbitově.
Myslím, že nebudu sama, kdo Vám takto bude radit.
Jako dědic dostanete od notáře předvolání s datem a adresou, kam se máte dostavot. Tak pozor na to, aby to nebyla od strýce nějaká nekalá věc.
Dobrý den, použijte ten vzor viz odkaz a místo: "ke všem právním úkonům spojeným s prodejem automobilu Škoda Felicia, SPZ ABC 123."tam napište: "k zastupování v dědickém řízení po umrtí pana XY. O svůj dědický podíl mám zájem a tímto se ho nevzdávám."Nechte si ověřit podpis a také si ponechte kopii. Jenom Vás chci upozornit, že dědické řízení není zdarma, tak Vás to bude něco stát. A také následné dohadování a spor o tu chatu nebude asi příjemné (a zdarma). Zdravím!
Tak za prvé - pokud chcete po dědovi něco opravdu zdědit, tak se NIKDY! nevzdávejte dědictví. Před notářem prohlašte, že dědictví PŘIJÍMÁTE! Pak už se dá jednat. POZOR - toto nedělejte, když zůstavitel (prostě zemřelý Váš příbuzný) má dluhy vyšší, než jeho majetek. Tam byste tratila. Dědictví je dost složitá záležitost, už jen tím, že dost lidí si nedokáže udělat pořádek za svého života - prostě si to nepřipouštějí, nebo ani nevědí. To dává prostor pro pozůstalé. Moje krásná představa je, že si ve správnou dobu svolám všechny své příbuzné, kterých se to týká - řeknu, jak si představuji vypořádání svého majetku po mé smrti, sepíšu závěť, a tak to bude. Jenže někteří lidé se bojí, někteří nevědí, já se na to těším. Předejde se tím spoustům dalších sporům. Je zase fakt, že Vás pak někteří příbuzní nemusí mít moc rádi. Ale po mých zkušenostech je to dle mě to nejlepší možné řešení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.