Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč se nemá 2x vstoupit do stejné řeky?

Od: qwertysha odpovědí: 19 změna:

Hezký den přeji,

proč se říká, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš? Opravdu je to pravidlo platné ve všech případech? Nemáte někdo pozitivní zkušenost? A platí to i za předpokladu, že se partner rozešel s vámi a chtěl by se vrátit?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jentak*
hodnocení

3x

To není o tom, že se nemá. To je o tom, že to nikdy není 2x stejné.

doplněno 30.07.15 12:58:

I když spolu začnete zase chodit, nebo se znovu vezmete, nikdy už to nebude podruhé stejné jako poprvé.

karelb*
hodnocení

2x

To jste si špatně vyložil. Tímto rčením je myšleno, že řeka teče, tudíž se mění a vždy je tedy jiná. To znamená, že nic nebude stejné jako dřív a žádná situace se neopakuje úplně stejně.

mrsgekko*
hodnocení

2x
Výklad tě věty je jiný,než ho berete. Znamena, že se žádna situace, už nikdy nebude opakovat, čas plyne a nelze ho vrátit zpět, nic nezůstává stejné.
Řeka, voda plyne a stejně tak i čas, už nepůjde do stejné řeky vstoupit, řeka-čas se změnil v a voda je jiná, než tehdy.
Pokud do ,stejné, řeky budete chtít po čase vstoupit, bude to jiné, zůstane jen základ voda=partner, ostatní se bude lišit.
No snad jsem to napsala srozumitelně
Chtěla jsem byt první, zas nic :-/:-D

kutululu
hodnocení

Ale vždyť to je právě že dobře, že nebude nic stejné jako bývalo? Že se člověk změní a napraví své chyby. Pak jsem si tedy toto rčení vyložila naprosto mylně. Vždy, když se někdo zmínil o tom, že se k sobě partneři budou vracet a zaslechla jsem, že 2x do stejné řeky nevstoupíš, tak jsem si myslela, že ho od toho odrazují ve smyslu - nechoď do toho, to nedopadá dobře. Něco jako slepovaný hrnec vždy teče.

doplněno 30.07.15 13:14:

Pardon, teď vidím, že otázka se mi vložila pod nickem z jiného fóra než moje odpověď.

"...2x do stejné řeky nevstoupíš... ... slepovaný hrnec vždy teče..."

Ale to je právě ono! Tahle 2 rčení mají stejný význam.

Když jste do té řeky vstoupila poprvé, zdálo se Vám všechno krásné, bylo Vám příjemně a ani Vás nenapadlo, že by to mohlo být jinak. Pak přinesla voda určité problémy a Vám se v řece líbit přestalo, tak jste vylezla na břeh. Když tam vstoupíte podruhé, budete očekávat, že to bude stejné, jako při prvním vstupu. Ale ono nebude. Ty naplavené problémy tam totiž zůstaly a čekají na Vás.

No, já bych to jako rovnocenné nechápal. Samozřejmě, těžko hledat logiku v obrazných rčeních, ale logicky vzato "jiné" není totéž, jako "horší".

rceni

Znalci. Výklad je jediný. Pokud jsi si jednou natloukl hubu, nezkoušej to po druhé. Dopadne to stejně.

smajlik
No tak tohle je naprosto presny vyklad...
...neceho uplne jineho. :-D
mrsgekko*
Nemá to odrazovat, jen upozorňuje, že to co byste mohla očekávat od oné řeky, se bude lišit od toho, jak ji znáte z minulosti.
doplněno 30.07.15 13:13: Není řečeno, že bude změna k lepšímu, že se člověk napravil. Muže to být i naopak.

Může, ale nemusí. V tom je ten půvab.

Ale, jak říká @bimbam, je to jen rčení a přirovnání. No a každé přirovnání kulhá.

Rčení jsou rčení a konkrétní vztahy partnerů je někdy kopírují hodně, jindy málo. V případě, že se k sobě po čase dva lidé vrátí, se může použít rčení, že stará láska nerezaví. A zároveň samozřejmě platí i to, že do stejné řeky dvakrát nevstoupíš. Změnila se řeka - změnily se okolnosti, zkušenosti, očekávání od života...

¨Nebo mne taky napadá

nic na světě není věčné, ani láska k jedný slečně.

Ale něco může být v Ječné.

buss
hodnocení

0x

čas nelze vrátit

doplněno 30.07.15 14:50:

je to pryč, tu dobu nelze vrátit..., nikdy to už nebude jaké to bylo kdysi, co je na tom nepochopitelného?

kutululu
hodnocení

To já vím, že se čas nedá vrátit, bohužel. Spíše jde o tu budoucnost spojenou s títmo rčením. Že to nebude stejné je ta pozitivní zpráva, ale záleží zda změna k lepšímu či k horšímu.

dam®

Tak, jako jednoduchý pohyb ruky nikdy nezkopíruješ , tak jako původní zamilovanost k jedné osobě nezopakuješ v původní síle a nadšení, tak vodní tok nebude stejný, protože řečiště se dynamicky mění , jako políbení které si navěky pamatuješ - nelze zopakovat. Jako fotka, kterou kterou máš v hlavě a nemělas foťák pro zvěčnění.

bruno*
hodnocení

0x

Všichni přede mnou mají pravdu, sám jsem přemýšlel o návratu k exmanželce. Je to ale opravdu tak: co bylo, už je dávno v moři a břehy řeky se k nepoznání změnily. Myslím, že zkoušet už jednou vyzkoušené je blbost. Nebo zoufalství...

hodnocení

0x

A hlavně, je to jen rčení, nikoliv exaktní důkaz čehokoli, jakkoli se opírá o autoritu takovéhofilosofa, jakým byl Ἠράκλειτος.

Navíc Hérakleitos touto větou ilustroval své učení o změně jako podstatném rysu vesmíru. Mimochodem, z toho je vidět, že "znalecký" výklad neregistrovaného přispěvatele "rčení" je, eufemisticky řečeno, tr

doplněno 31.07.15 12:35:

trochu nepřesný.

rceni

Je jedno jak to Hérakleitos myslel, ale dnešní význam, alespoň tak většinou chápáný je Neopakujte stejnou chybu.

Třeba toto z internetu, byť právě tomuto "varování" je přisouzen význam, že už mám jednu zkušenost a mohu se vyvarovat chyb.

Pokud vše začnete pomalu a nenásilně, pak se navíc vrátí původní vzrušení z nových začátků, znovu si užíváte společné procházky a romantické večeře. Oba se teď mnohem více snažíte a poznáváte jeden druhého stejně jako tomu bylo kdysi na samotném začátku. Nový vztah by měl vždy začít jako vztah zcela nový, nesnažte se navazovat na ten starý, který nefungoval. Jeho nefunkčnost byl přeci důvod k rozchodu.

Proto si myslím, že vstoupit po druhé do stené řeky, kterou již znám a vím, kterých míst se vyvarovat a která místa mě naopak příjemně osvěží, může být možná mnohem příjemnější než se pokoušet zdolávat řeku novou, která je třeba krkolomnější a jejíž zakoutí jsou pro mne velkou neznámou a tedy větším rizikem.

Rozhodnout se tedy musí každý sám!

Jenže do stejné řeky podruhé nevstoupíš. Protože vše je v neustálém pohybu a změně, panta rei, všechno teče.

A dobře, je možné si představovat i jiný obsah tohoto rčení, ale měl by při tom uživatel být konsistentní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]