Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jak je to prosím s dědictvím po matce, která měla dva rozhádané potomky z nichž jeden nechce podepsat dohodu o spravedlivém rozdělení dědictví? Zasahuje notář? Soud? Může majetek propadnout? Máte někdo s tímto modelem zkušenost?
Dědictví se řeší vždy u notáře. Nás se zeptal, jestli máme nějaké návrhy, a když ne, tak nějak přiměřeně rozdělil. Já jsem řekla, co mamka chtěla, co mě řekla za života ústně, druhý dědic souhlasil, a třetí se vyplatil. U peněz se dá rozdělit vše podle počtu dědiců, u ostatního majetku tak přiměřeně. Ale v této situaci, jestli někdo dostal více o třeba 5 000 korun, jsme toto neřešili. Všechny peníze a majetek jakou má cenu, když si dělíte majetek po nejbližších? Mě to připadá jak supi, nemám takovou povahu, abych se hádala před notářem a ani později o pár tisícovek.
Notář udělá návrh, protože může zjistit majetek o kterém jste nevěděli, a vy všichni účastníci souhlasíte, nebo ne. Pokud nesouhlasíte, tak se buďto domluvíte na jiném vypořádání, nebo se rozdělí vše co jde napůl. A pokud není možná dohoda, musí nastoupit ne moc dobré řešení, při kterém mnohdy tratí všichni. Co nejde rozdělit, tak se prodá a utržené peníze si rozdělíte. A to má háček, protože se mnohdy ta určitá věc musí prodat pod cenou.
Dobrý den, hned ta první odpověď je správná - není-li možná dohoda, tak rozhodne soud.
Ale, ani jeho první rozhodnutí nemusí být konečné (odvolání, dovolání). Zdravím!
Zákon vždy upřednostňuje dědickou dohodu. Např. to, že se dědici dohodnou že jeden si nechá byt, druhý chatu a sbírku známek. Pokud se dědicové dohodnou, tak soud jen dohodu potvrdí.
Pokud není dohoda dědiců možná, tak o dědictví rozhodne soud a to podle podílů, které na každého dědice připadají. Pokud dědicové nespolupracují tak to může být na dlouho. U některých věcí to může být jednoduché, např. u nemovitosti se určí na polovinu. Vím o dědictví které se táhlo několik let, protože se dědicové hádali o cenu obrazů, nesouhlasili s jejich ohodnocením, jeden obraz chtěli všichni, druhý nikdo, atd.
Takže si to shrneme...
O dědictví rozhoduje soud, a to notář jako soudní komisař. Dává přednost dohodě dědiců, samozřejmě pokud je tato v souladu s dobrými mravy (spravedlivá apod.). Pokud notář nedovede dědice k dohodě, tak rozhodne sám. Pokud se rozhodnutí notáře některému z dědiců (nebo všem) nelíbí, tak se obrátí na soud.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.