Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Placeni socialniho pojisteni

Od: lee* odpovědí: 4 změna:

Dobrej, potreboval bych informaci, kdyz budu delat v zahranici u tamnejsi firmy, musim u nas presto platit socialni pojisteni? Slysel jsem, ze ano, ale nevim jskou castku. Dik

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

smiler
hodnocení

1x

Už roky pracuji vždy sezoně(pul roku) v Rakousku.Nic platit nemusíte vše za Vás hradí zaměstnavatel v daném státě.

Odjíždím zajdu na zdravotní doložím prac.smlouvu odevzdám kartičku a jsem v Rakousku.U nás nic neplatím!...Vracím se dokládám že bylo v Rakousku hrazeno zdrav.pojištění dostávám kartičku zpět.A opět si začínám hradit zdrav.pojištění.

Aha ted jsem si všiml že dotaz byl na sociální.Ale tam platí to samé,nic neplatíte akorát nic nedokládáte.To si pak státy EU už řídí vzájemě.

hodnocení

0x

Podle mě je to nesmysl. Pokud bude pracovat v zahraničí, bude účastníkem tamějšího sociálního systému a v budoucnu mu i vznikne v cizině nárok na důchod (v závislosti na tamějších zákonech). Sociální u nás pochopitelně platit NEBUDE, proč by taky platil... Ovšem v případě, že by u nás měl živnost, tak by to samozřejmě bylo něco jiného, to byste měl pravdu vy. O živnosti ale tazatel nic nepíše.

doplněno 29.07.15 10:05:

Spíše by bylo vhodné si u nás pořešit především zdravotní pojištění. Pokud budete většinou roku mimo republiku, tak nemá smysl jej platit zde. Zdravotní pojištění je na rozdíl od sociálního povinné.

hodnocení

0x

Není to kravina.Pletete si sociální a zdravotní.Zdravotní je povinné a je to těch 1797,- ale sociální,na které byl dotaz se platit nemusí.Nemusí se platit ani to zdravotní,pokud jste v zahraničí déle jak 6 měsíců,

iz*

Zdravotní pojištění pro OBZP činí 1.242 Kč měsíčně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]