Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kupní -odkupní- smlouva na část stroje

Od: pampalabusek* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

chci se prosím zeptat, zda jde sepsat platná smlouva, kdy odkoupím určité ptocento nevím jak to formulovat z fyzické věci. V mém případě se jedná o stavební stroj, kdy s kolegou chceme začít podnikat. Momentálně vlastní a má kupní smlouvu napsanou na sebe. Ve skutečnosti jsem ale přispěl jednou třetinou.

Aby se nestalo, že budu mít v ruce kus papíru, který nic neznamená.

Dále pokud bude vlastnit většinový podíl, bude moci se strojem nakládat podle vlastního uvážení, bez mého souhlasu?

Pokud bychom se nedohodli, byl by povinen mne vyplatit? Něco jako kdybych chtěl od celého projektu odstoupit.

Stroj je již koupený, ale není napsaný na ičo, jelikož ještě ani jeden nemáme rozjetou živnost.

Nevím jakou smlouvu sepsat tak, aby ze smlouvy jasně vyplívalo, že jsem mu na něj přispěl dejme tomu 50 000. a tedy vlastním takové procento z tohoto přístroje. A pokud by ho prodal, musel by mi vyplatit ty peníze.

Nebo kdybych zase já chtěl od smlouvy odstoupit, musel by mne taky vyplatit.

Omlouvám se, je to dlouhé a složité. Dá se taková smlouva mezi dvěma stranami sepsat i bez notáře?

Přiznávám se bez mučení, že ve skutečnosti stroj odkoupil s mým třetinovým přispěním a je psán na něho, jak píši výše. Nyní potřebujeme sepsat novou na čemž jsme se dohodli, ale otázkou zůstává, jak by taková smlouva měla vypadat.

Na nákup se spěchalo a teď je potřeba to sepsat tak, jak vyplívá ze skutečnosti.

Děkuji upřímně za vaše názory k věci, popřípadě odkazy na podobné téma či takovouto smlouvu.

Zdraví Pampalábusek

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hannelka*
hodnocení

0x

Vzhledem k tomu, že stroj byl již zakoupen, tzn. že kupní smlouva byla sepsána mezi prodávajícím a Vaším přítelem, můžete s Vaším přítelem sepsat vzájemnou dohodu, resp. nájemní smlouvu, v níž Váš přítel přizná Váš třetinový podíl na ceně stroje, stanovíte způsob využití stroje a úplatu za jeho užívání, stanovíte pro sebe ev. předkupní právo pro případ obměny strojového parku firmy apod. (pozor,abyste si stroj nemusel nakonec koupit proti své vůli... V případě, že spolu budete podnikat, je třeba sepsat smlouvu o podnikání se stanovením pevných podmínek a pak může být jedním z předmětů i tento stroj a nemusí být na něj zvláštní smlouva. Bez řádné smlouvy bych se do podnikání s nikým nepouštěla. Pozor na ev. SJM! Doporučuji Vám navštívit stránky www.pravnik.cz, kde za drobný poplatek můžete získat obšírnější odpověď, nebo obecnou i zcela zdarma. Jsem si ale jistá, že nejlépe je navštívit právníka s připravenými poznámkami ohledně podnikání a nechat smlouvu vypracovat od něj.

lidka*
hodnocení

0x

Hezký den! Ten Váš dotaz je spíš pro daňového poradce a nebo právníka, který by posoudil veškeré případné problémy, které by mohly v průběhu podnikání nastat. Já bych to podnikání viděla nejspíš na založení sdružení podnikatelů, společnost s ručením omezením a v poslední řadě na veřejnou obchodní společnost. První způsob podnikání není založen na právnické formě podnikání a nejspíš by to asi odpovídalo Vaší činnosti. Druhé dvě formy už jsou právnické osoby, s.r.o. ručí do výše vkladu a v.o.s. celým majetkem. Doufám, že od doby, kdy jsem se s podnikáním potkávala, se nic výrazně nezměnilo. Ale jak říkám, abyste se vyvarovali případným sporům, chce to skutečně navštívit odborníka, který nejen poradí se vkladem majetku (stavebního stroje) do podnikání, ale i způsobu rozhodování a vedení všech náležitostí. Pokud byste mohli podnikat každý samostatně, potom by asi bylo možné, aby stavební stroj vlastnil jeden z Vás a druhý měl za určitých podmínek (a i vzhledem k finanční účasti na zakoupení) uzavřenou nájemní smlouvu. Možná, že se ještě ozve někdo, kdo podobný případ řešil v podnikání a poradí nejvýhodnější způsob společného a nebo i samostatného podnikání. A zde se podívejte na informace o sdružení podnikatelů: ipodnikatel.cz/...*placni*

doplněno 09.08.09 14:58:

Jinak se podívejte na Občanský zákoník § 829 a násl., pokud by vyhovovalo "sdružení".

vojtaruml
hodnocení

0x

Doufám, že máte alespoň sepsanou smlouvu o půjčce. V současné době výlučným vlastníkem stroje je váš kolega, takže pokud se mu něco náhodou stane, tak s velkou pravděpodobností o své peníze příjdete. Nejdříve budete muset nějak ošetřit to, abyste se stal spoluvlastníkem stroje. Pak budete moci svůj podíl vložit do společného podnikání. Pravděpodobnost, že byste ještě někdy v životě dostal celých svých 50 000 Kč zpět je nulová. Pokud stroj vložíte do podnikání, tak se samozřejmě jeho cena bude nadále snižovat, a to nejen v účetnictví formou odpisů, ale i jeho skutečným opotřebením a morálním zastaráním.

Vzhledem k tomu, že váš kolega je "majoritní" spoluvlastník, tedy bude mít rozhodující slovo při nakládaní se strojem. To, že byste se jej někdy v budoucnu donutil proti jeho vůli, aby vás podíl odkoupil je nereálné. Sjednané předkupní právo vždy bude jen právem - nikdy ne povinností. Dokuď si budete rozumět a budete fungovat ve shodě, pak bude vše bez problémů a v tomto případě žádné papíry nejsou potřeba. Pokud se však ve věci stroje dostanete do sporu, pak si myslím, že vaše šance na úspěch jsou minimální.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]