Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Domácí víno - bezpečnost

Od: kjdvbui odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je bezpečné požívat domácí víno, které bylo vyrobeno pouze ze 100% jablečného/pomerančového džusu koupeného v obchodě, hrnku cukru a pekařského sušeného droždí. Na internetu jsou těchto návodů spousty, ale nikde se nepíše nic o vedlejších produktech kvašení a jejich bezpečnosti... Víno nechutná špatně, ale je to bezpečné pít? Předem díky za odpovědi.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, záleží na tom, čeho se obáváte. Na oslepnutí to není a pokud to dobře chutná, tak v menším množství by to nemělo nijak tělu uškodit. Když to přeženete s konzumací, tak to bude bolehlav nebo to zrychlí stolici či obrátí žaludek. Zdravím!

doplněno 04.08.15 16:44:

Pokud to bude dobře uskladněné, tak to bude bezpečné. Ale, může se to také zkazit a potom už to nebude k pití.

kjdvbui
hodnocení

Tak zažívací potíže by takový problém nebyl.. :-D spíše mi šlo o to, aby to nemohlo nějak vážněji ublížit na udraví. Každopádně díky za radu *palec*

nnikdo
hodnocení

0x

Já bych to nepil. A to z jednoho důvodu. Každý z těchto džusů obsahuje konzervanty, Co udělají s kvašením a co s nimi udělá kvašení, bůh ví. Kdo dokáže s jistotou říci, že se konzervanty a ostatní přídatné látky, během kvašení nezmění v něco horšího? Dobrou chuť. Brrrrrrr.

Proti gustu žádný dišpuptát, říká staré přísloví. Když vám to chutná tak proč si to ošklivit. Ta éčka ve džusu budou stejně jen stabilizátory a těm kvasné procesy neublíží. Pokud se vám to podaří rozkvasit i přes jejich přítomnost v roztoku tak vám výsledný produkt určitě neublíží víc. než běžný krabičák, který je navíc ještě nacpaný pyrosyřičitanem draselným. Pravda ovšem je že poměrně dobré domácí víno se dá vyrobit podobným způsobem třeba z cukru kvasnic a žita a máte to bez chemie.

Nemůže to uškodit. Ve 100% džusu žádná chemie není, je to pouze pasterizováno.

sonyboj*
hodnocení

0x

Vykašlete se na patoky z džusů. Tomu bych nevěřil spíš po chuťové stránce. Udělejte si pampeliškové, nebo trnkové víno. Mám recept po dědečkovi a mohu jej sem klidně napsat. A obě vína jsou úúúúžasná ;)

Škoda že je tři měsíce po poslední pampelišce a tři měsíce než přemrznou trnky :( Ale dobrých ověřených receptů není nikdy dost. Sem s ním. Předem díky.
sonyboj*

Nechtělo se mi to přepisovat, tak jsem to ofotil. Pampelišky musí být vytrhané z lůžek. Jen to žluté chmýří. Jinak vyrobíte děsně hnusnej hořčák. U trnkového vína použijte kořen puškvorce. Dá se koupit v lékárně, nebo hledejte v čistých rybnících.. A jde ještě druhá varianta a to ze sušených trnek. Těch se dává poloviční dávka trnek, než u čerstvých. A nebojte se udělat jak z čerstvých, tak i ze sušených trnek "druhák". Někdy je lepší, než prvák. A kdyby se vám poštěstílo lahvinku na pár let zapomenout v chladném temném sklepě, tak si teprv pochutnáte. Já jsem objevil jednu asi 10 let po dědečkově smrti ve slkeněné lahvi od Poděbradky. Na dně bylo asi centimetr sedimentu, a to víno bylo fakt luxusní...

Domácí víno - bezpečnost
Domácí víno - bezpečnost #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]