Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám na odstupné nárok?

Od: misastej* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

Vrátila jsem se do zaměstnání po rodičovské dovolené 22.6 a protože je u nás v prácí moc lidí a málo práce tak se začalo propouštět. Mám smlouvu na dobu neurčitou a dnes mi bylo oznámeno , že pokud do příštího pátku nebudu plnit normu tak se se mnou uknčí pracovní poměr. Nechtějí mi dát odstupné (to mám zjištěno), ale v prac. smlouvě nic o plnění normy není.

Mám tedy nárok na odstupné?

Co pro mě bude po skončení prac. poměru finančně lepší jít na neschopenku a nebo na úřad práce?

Všem děkuji za odpovědi.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lm®
hodnocení

0x

Plnění normy považuje zaměstnavatel za takovou samozřejmost,že ho ani nenapadne dávat to do smlouvy.

Pokud dostanete potažmo podepíšete výpověd´ z PP dle $52 -pro nadbytečnost,náleží Vám odstupné (ze zákona ve výši 3měsíčních platů -nemáte-li v kolektivní smlouvě stanoveno vyšší).Pozor na to ,abyste nepodepsala klasické rozvázání PP dohodou,tam byste odstupné nedostala,protože byste se se zaměstnavatelem DOHODLA na ukončení PP.

stenly*
hodnocení

0x

Ja Horst Fuchs a se mnou několik tisíc zaměstnanců nadnárodní společnosti obchodující se na burze která měla pobočky v 6 státech EU.Odešlo bez odstupného které například u mě dělalo necelých 50 000kč .Jestli chcete bojovat je to na Vás ,ale je to boj s větrnými mlýny.Tak vzhůru psanci této země ,dejme se na pochod internacionála je zítřka lidský rod...ale tam taky žádné odstupné nebylo.Když nejde o život,ale jen o peníze tak se to vždycky nějak přežije a za xx let zapomene.

hodnocení

0x

Na odstupné Vám vznikne nárok tehdy, pokud budete mít ve výpovědi důvod (paragraf), při němž odstupné náleží.

Co pro Vás bude finančně lepší, na to Vám neodpoví nikdo, pokud neuvidí podklady, z nichž by spočítal Vaši nemocenskou nebo podporu.

doplněno 09.08.09 17:12:

Jenom ještě dodám - nemoc v ochranné lhůtě už není pojištěnou dobou z důchodového hlediska, zatímco evidence na ÚP ano.

hannelka*
hodnocení

0x

V pracovní smlouvě máte "plnění normy" popsáno zcela jistě, i když jinými slovy, zavazujete se v ní, že budete plnit pokyny zaměstnavatele a pracovat tak, aby mu nevznikala škoada apod. Také je v prac. řádu ev. jiných podnikových směrnicích ošetřeno, jak se neplnění normy bude hodnotit, resp. trestat (nepřiznáním prémií, osobního ohodnocení, snížením výkonnostní tř. nebo dokonce jako porušení pracovní kázně atd.) Při nástupu jste s nimi byla zcela jistě seznámena a mohla ve smluvě seznámení podepsat pod jedinou lakonickou větou, že Vám byly předloženy k přečtení...Současné ústní oznámení není směrodatné, jedná se spíš jen o zastrašování. Zaměstanavatel musí své směrnice dodržovat právě tak jako zaměstnanci. Každé porušení řeší na návrh kterékoli strany soud (ev. můžete hledat oporu u odborové organizace, je-li ve firmě, i když nejste jejím členem, zastupuje všechny zaměstnance). Při jakémkoli přebírání písemných dokladů od zaměstnavatele si je řádně přečtěte. Nenechte se zmást poznámkou, podepište mi tuhle převzetí ... v textu převzatého dokladu může být napsáno, že jste podepsala souhlas ... Při rozvázání prac. poměru dohodu není nárok na odstupné_takovou dohodu nepodepisujte, právě tak jako za porušení prac. kázně (pozor, výpovědi musí předcházet alespoň 2 písemná upozornění_nelze dát výpověď bez upozornění). V případě, že hrozí jakákoli levota ze strany zaměstnavatele a je-li možný nástup na nemocenskou, je finančně výhodnější než podpora ÚP. K té nakonec stejně dojde, ale později ... Nástup na nemocenskou musí být učiněn v tzv. ochranné lhůtě, která je v současnosti snad pouhých 7 dnů!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]