Nejste přihlášen/a.
"Byla jsem vyhozena s tím, že jsem právě výši svého platu řekla kolegyni."
Nevěřím, že v rozvázání pracovního poměru byl uveden tenhle důvod. Možná ti to bylo sděleno ústně jako záminka, ale důvody byly zcela jistě jiné. Tipuji, že jsi se nechala přinutit a rozvázala pracovní poměr dohodou. I když není moudré diskutovat s kolegy o výši platu, tak je jen na tobě, komu tento údaj svěříš.
No tak pravda, v dobré společnosti se otázka na výšku platu nikomu neklade a nikdo nikomu neřekne výšku svého platu. Tohle se prostě nedělá, ať už to máte ve smlouvě nebo ne.
Já vašeho zaměstnavatele i chápu, ono to je pro něj důležité. Teď se mi ve firmě stalo, že se kolega prořekl, a já jsem se dozvěděl, že zaměstnavatel mzdy celé firmy má na sdíleném disku
Samozřejmě jsem si to stáhl, a když jsem zjistil, že kolega na stejné pozici, vedle na židli bere o 20.000 Kč měsíčně více, tak jsem se vážně naštval a druhý den si šel říci o přidání (ale nikde jsem tu informaci nešířil).
To, že jste řekla plat kolegyni a ona s tím došla za zaměstnavatelem je věc k zamyšlení. Nicméně zaměstnavatelé rozhodně neplatí férově, oni prostě zkouší kdo je blbější a stačí mu míň (s pracovními výsledky to nemá zas tolik společného).
Taky když vám zavolá schopný řemeslník a řekne si 1/2 toho co konkurence, tak mu nebudete říkat, že je blb a rvát mu peníze.
Plat je jednou z práv a povinností vyplývající z této smlouvy, proto se na jeho výšku bod 5 jednoznačně vztahuje.
Výška platu není jen vaše věc ale je to i věc zaměstnavatele a ten má důvod ji považovat za důvěrnou informaci. Výpověď mi připadá přehnaná, ale za porušení povinností bych to považoval zcela určitě.
Pokud je důvěrná informace prozrazená, tak nejjednodušší náprava je ji změnit.
To, že je nějaká informace na novinkách, ještě neznamená, že je to pravda.
Sice už starší, ale třeba je to pořád stejně.
Svůj plat mohu vytrubovat beztrestne komu chci. A to i když to zaměstnavatel výslovně ve smlouvě zakazuje. plat někoho jiného ale zveřejňovat nesmím.
doplněno 24.07.15 12:01:Tady je to rozvedeno i kdy to může být postihováno - od nějaké JUDr
Jethro: bohužel je moc lidí kteří věří že když je něco na internetu napsaný tak je to taky pravda.
Obzvlášť u novinky.cz bych si informaci ověřoval 10x ačkoli normálně by mi to stačilo 3-4x.
Je to podle mne (anejen) protiprávní šikana ze strany zaměstnavatele.
Minimálně co se týká zákoníku práce. Plat je můj osobní údaj, a ne zaměstnavatele a nikdo mne nemůže ani smlouvou kterou podepíšu zbavit mých práv , ani já sám. (možná je jiná situace u manažerských smluv nevím ani mne to nezajímá)
Ze zákona se nemohu vzdát svých práv. A žádná smlouva pokud je v rozporu se zákonem , není víc než zákon.
Navíc plat normálního zaměstnance nemůže být tajný, když je běžně jeho rozpětí zaměstnavateli inzerováno.
Toto bylo na Idnes
" Nediskrétnost zaměstnanců se může stát závažným problémem pro management firmy, zejména pokud ve srovnání s konkurencí existují velké platové rozdíly,"varuje Gavrilo Vučič. Ve snaze, aby těmto problémům firmy zabránily, vkládají do zaměstnaneckých smluv pasáže, které zavazují smluvní strany k mlčenlivosti. Podle odborníků však nemají tyto kroky žádnou oporu v současném zákoníku práce a při případném právním sporu by pracovník "mluvka"vyvázl bez postihu.
" Z hlediska současného zákoníku práce se tento závazek jeví jako protiprávní a není možné takto zaměstnance zavázat. Je tedy čistě věcí zaměstnance, zda informaci o výši svého platu někomu sdělí,"vysvětluje Kateřina Beránková, tisková mluvčí ministerstva práce. Pokud tedy pracovník ve smlouvě podepíše klauzuli o platové mlčenlivosti, pak o platu s někým promluví a nadřízený se to dozví, rozhodně to není důvod například pro rozvázání pracovního poměru. Stejný názor sdílí i advokátka Markéta Tillerová: "Poruší-li zaměstnanec zákaz poskytovat informace o svém platu, pak mu za to nemůže hrozit žádný postih, neboť takový postih zákoník práce nepřipouští."
Je však třeba odlišit situaci, kdy zákaz platí nikoliv pro sdělování výše vlastní odměny, ale pro informování o platu někoho jiného. Nadřízený ani mzdová účetní či jiná osoba odpovědná za distribuci výplatních pásek tyto informace jiným osobám zásadně sdělovat nesmí. Pokud by tak učinili, porušili by tím zákon na ochranu osobních údajů, což by se samozřejmě stalo důvodem k postihu.
Zdroj: finance.idnes.cz/...
Domi, máte v tom nějaký zmatek:
DPP není pracovní poměr, ale dohoda o práci konané mimo pracovní poměr.
"Ústní výpověď" je nesmysl, výpověď musí být písemná.
Pokud jste neobdržela písemnou výpověď, neuplynula sjednananá doba
nebo pokud jste pro zaměstnavatele ještě neodpracovala 300 hodin, trvá DPP dál.
Bod 5 se tedy podle mého názoru na mlčenlivost o výši platu rozhodně nevztahuje. Výše mzdy není skutečnost, kterou se zaměstnanec dozvěděl "v souvislosti s výkonem práv a povinosti vyplývajících z DPP". Výše mzdy je přece součást smlouvy, úplně stejně jako např. druh vykonávané práce. Pokud zaměstnavatel zamýšlel, aby byla zachována mlčenlivost o výši mzdy, měl toto do smlouvy výslovně zapracovat (nebo to může mít v nějakých interních předpisech, se kterými jste ale musela být seznámena ještě před nástupem do práce).
doplněno 24.07.15 10:39:@domi: Musí vám to dát písemně, jinak to zrušení dohody není platné a můžete (nebo také zároveň jste povinna) konat práci dle DPP. Jestli máte trochu kuráž, tak do té práce jděte (ten týden do konce měsíce už to vydržíte) a dožadujte se přidělování práce podle smlouvy, nic nepodepisujte a po skončení brigády se domáhejte vyplacení odměny.
Údaj o výši Vaší mzdy je Vaším osobním údajem a pouze Vy s ním máte právo libovolně nakládat, tedy i naprosto beztrestně "vytrubovat" dále. Výpověď z důvodu, že jste hovořila o své mzdě, je legální nesmysl. Nicméně, ve Vašem případě je důležitá jiná věc: Dohoda o provedení práce může být vypovězena i bez udání důvodu, není-li v ní ujednáno něco jiného, vždy však písemně. Není-li dodržena písemná forma, je ukončení takového pracovněprávního vztahu neplatné(§ 77 odst.4 ZP):
(4) Pro výpověď dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti se vyžaduje písemná forma, jinak se k ní nepřihlíží. Totéž platí pro okamžité zrušení těchto dohod.
Uvědomte si prosím, že výška vaší mzdy není jenom vašim osobním údajem, ale je to i informace, která patří vašemu zaměstnavateli. A váš zaměstnavatel může mít například v konkrétních případech oprávněný zájem na tom, aby se konkurence tak snadno nedozvěděla, kolik svým lidem platí.
Tato informace nepatří jen vám, výška platu je údaj, který vznikl dohodou dvou stran - zaměstnavatele a zaměstnance, a každá z obou stran může mít zájem na tom, aby to byl údaj důvěrný. Opravdu je to tak těžké pochopit?
Zaměstnavatel si určitě může se zaměstnancem ujednat, že výše mzdy má být předmětem mlčenlivosti, ale pokud zde toto ujednání ve smlouvě není nebo je nejasné, neurčité či nesrozumitelné, rozhodně nemůže jít k tíži zaměstnance, pokud tento údaj vyzradí třetí straně.
Třeba serióznější zahraniční firmy pokud inzerují na webu nabídku pracovní pozice, vždycky v inzerci uvádí i výši mzdy nebo alespoň její rozpětí, takže tato "super tajná" informace je komukoli veřejně přístupná. To jen u nás jsme v tomto ohledu sto let za opicema, že se uchazeči musí hlásit na pracovní pozice, kdy dopředu ani nevědí, kolik zlaťáků za tu svoji práci dostanou.
doplněno 24.07.15 14:03:@jethro: Když je ve smlouvě napsáno, že zaměstnanec se zavazuje zachovávat mlčenlivost, tak se to vztahuje jen na zaměstnance. I tak když se nad tím zamyslím, tak je takové ujednání dost nevhodné a jako zaměstnanec bych s tím měla problém. Výše mzdy se stejně nedá důsledně utajovat - co když budu žádat o hypotéku a budou po mně chtít doložit příjmy? Bez toho mi tu hypotéku ani nedají. Bez doložení příjmů si někdy ani nepronajmete byt, nepožádáte o sociální dávky, nevezmete si žádnou půjčku... Prostě je to nesmyslné. Utajování mzdy má smysl možná tak před kolegy na pracovišti, aby to nedělalo špatné vztahy v práci, ale těžko se to dá požadovat po zaměstnanci absolutně.
Výška platu v inzerátech a ve skutečnosti se může výrazně lišit, stejně jako se může lišit nástupák od platu zkušeného zaměstnance.
A podle vaší logiky, pokud se dvě strany na něčem společně dohodnou, tak jedna strana to může zveřejnovat a druhá ne?
doplněno 24.07.15 14:10:Tak když budu dokládat příjem bance, tak i ona má povinnost mlčenlivosti, takže "kruh důvěry" je zachovaný. Ale určitě se nebudu chlubit svým platem sousedovi nebo kolegovi v práci. Protože kdyby z toho chlubení povstaly zaměstnavateli potíže, právem by se na mě mohl zlobit. To se totiž nedělá, bez ohledu na názory právníků (a že tři právníci můžou mít pět názorů, to je jasné.)
Podle mně je to v konci odstavce 6) .. a dalšími pracovněprávními předpisy. Těch předpisů může být hafo a zaměstnanec nemá snad ani šanci je všechny nastudovat. Ale zákonný důvod k výpovědi tam stejně není.
Nechápu lidi, kteří se chtěj bavit o výši platu, Podle mně je to smlouva mezi mnou a zaměstnavatelem a nikomu třetímu do toho nic není. Žádat o zvýšení platu můžete jen zaměstnavatele a argument, ten bere víc vám není k ničemu.
Když se mně někdo zeptá (podle mně už drzost) kolik beru, odpovím a kolik ty. Na 96% neodpoví a tím to skončí. Když, řekne částku, řeknu, já taky tolik. A je mi fuk, jesli bere víc, či míň.
Asi tak před 18 lety jedna společnost vyvěsila na nástěnky jednotlivých oddělení platy zaměstanců. Vyvolalo to strašné emoce a nevraživost. Tehdy už bývalý kolega byl na 1. místě na jednom seznamu. Je jasné, že okolí se zachovalo závistivě a nepřejícně, Řekl, mně je fuk, že vidí kolik beru, pro mně je podstatné na kolik si mně firma cení. A jsem na to hrdy
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.