Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bezpečně do Chorvatska autem vs únava

Od: dbednarik* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den

Asi jako většina čechů máme oblibu v cestování do chorvatska (nízká cena a malá vzdálenost)

Aby jsme si to upřesnili tak já jsem syn který pojede s rodinou a jde mi o jednu věc..

Příprava na cestu už vrcholí odjíždíme zítra večer a já zahlédnul nějaké energetické nápoje a sušenky připravené pro tátu na cestu... Slyšel sem že tyhle věci jsou jen na chvilku to znamená že když si dáte ten energetický nápoj tak vás to třeba na hodinu probudí ale pak to má opačný nástup a ospalost se ještě zvětší... Je to pravda? Mám tátovi zakázat takhle se dopovat po cestě? pojedeme cca 11 hodin a myslím si že když si něco takového dá v půlce bude to ještě horší... Za mě by bylo nejlepší jen zastavit protáhnout se popřípadě na pár minut schrupnout...

Jaký na to máte názor vy? Popřípadě nějaké rady jak překonat cestu *palec* Mamka může řídit ale to dopadá tak že ten kdo sedí v autě trne hrůzou *haha*

Dík moc *palec*

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Každému pomáhá něco jiného..Na mne energetické nápoje prakticky nezabírají.
11h cesty jako řidič..lze relativně v pohodě přežít, pokud je tatínek řidič, který pravidelně jezdí delší trasy.Pro občasného ridiče s 4tis km ročně to už je velký záběr..

hodnocení

0x

Určitě je lepší zastavit a protáhnout se, najíst, napít, proskotačit. Auto si taky odpočně, jako vy..

Páč třeba noha je stíle na plynu, bez pohybu...na to nezaberou žádné nápoje.

Ano,jak říká kolega viz výše.
Zastavit,udělat malou procházku,pár dřepů,najíst,napít a popř.zdřímnout.
Jadran Vám nikam neuteče !
doplněno 03.08.15 21:54: A samozřejmě vyčůrat :-D

hodnocení

0x
Kdyz uu to nejde tak zastavit a prospat se. Mikrospanek je hned ...

plavest*
hodnocení

0x

My vyjíždíme na noc. Každou 3 hodinu zastavíme, jíme, procházíme se. A mezi 1 a 4 hodinou v noci spíme alespoň 2 hodiny v autě. Jinak bychom byli v Chorvatsku zbytečně brzy. Stejně vás neubytují před 10 hodinou.

hodnocení

0x

bezpečně = autovlak

a nebo to vzít přes jedno přespání v rakousku

mp*
hodnocení

0x

A hlavně mě urazila ta nízká cena a malá vzdálenost. pro rychlejší jízdu vždy volím cestu přez Itálii - Udine - Terst - tam se platí - a cena dovolené se stejně odráží od počtu navštívených restaurací. Ubytování je obyčejně hodně zadarmo.

doplněno 03.08.15 22:24:

Chorvatsko je sakra drahé, hlavně na severu, kde je dostupnost Něměckých a Rakouských důchodců. Spíše ta Makarská, co je dál, je přístupnější.

hodnocení

0x

Jestli je táta zvyklej na dlouhý jízdy tak mu to problém dělat nebude. není to nic co by nešlo bez problémů zvládnout.

Osobně mi na únavu funguje pouze redbull, ostatní na mě nemají vliv.

Samozřejmě přestávky jsou nutné, už jen z toho důvodu že většina ženských nevydrží tak dlouho bez WC :)

hodnocení

0x
Taky spolujezdec by ho měl hlídat a povídat si s ním, pokud to celý auto zalomi a on jediný bude vzhůru řídit tak to fakt není dobrý.
doplněno 04.08.15 08:41:

na cestu jsem si udělal 0,7 litru silnějšího kafé, dolil do PET flašky 1,5L mlíkem a ještě mi zbylo na 2 dny pobytu. Přišlo mi to nejlepší, nejjednodušší a nejlevnější. Ale i tak koupit si na benzínce pár kafé 250ml za 60kč v plechovce je levnější než rozflákat auto a ublížit dalším...

doplněno 04.08.15 12:51:

když člověk jede na blind je to vcelku potřeba dojet na místo dopoledne... no a když jede zpátky domů, tak si zase chce užít i ten poslední den... to je pak těžký *smich*

nutt*
hodnocení

0x
Zdravim,
z energetických nápojů na mne zase působí jen Shock a hlavně káva. Ale každý to má jinak, ty levné jsou jen tak na chuť ale nic to s Vámi neudělá. Každý řidič by měl znát svůj limit a přes ten nejít jen aby byl na pláži o 2 hod dříve, obzvláště když veze rodinu. Osobně jezdím s přítelkyní Itálii (cca 900km), jezdím to cca 7-8hodin v tahu ale jsem řidič z povolání a měsíčně najedu 15.000km takže jsem jaksi trénovaný ale i tak při sebemenší únavě raději zastavují a jdu se projít.
.
Hlavně když už takle myslíš na tátu, tak si uvědom ty i zbytek rodiny že první den je z cesty unaven a asi se mu nebude chtít hned celý den běhat po výletech, nákupech apod. ;)
.
Hezký den a krásnou dovolenou NutT
dbednarik*
hodnocení

Však to já chápu že po cestě bude unavený :) Tak nás jede víc rodit takže si myslím že hned po příjezdu se bude hodně slavit... Vlastně se bude hodně slavit asi celou dovolenou *smich*

hodnocení

0x

My jsme v autě zpívali ,rozptýlili řidiče...Měl to rád.

pb®
hodnocení

0x

Mám partnera profesionálního řidiče, který miluje dlouhé cesty, prý se vždycky za volantem spraví. Přesto něco jiného je jet přes den a na noc. Když se jede přes den, za volant nikoho nepustí a odřídí si to sám, aniž by byl nějak výrazně unaven. V noci jsme po miliony let uvyklí spát, takže se jede jinak a největší krize jsou nad ránem, kdy střídám na pár hodin já. Jsem "odpočatá", protože zatímco já poklimbávám celou cestu, on hrůzou ani nezavře oko a sleduje silnici :). Pro nějaké velké opočívání nebo dokonce spaní na silnici nejsem, zhroucen na sedadle se člověk stejně nevyspí, spíš jen trošku oddaluje vyčerpání. Moje rada zní tedy poslouchat biorytmus svého těla a jet přes den řádně odpočatí, každé 3 hodiny udělat přestávku, kdy se člověk projde na čerstvém vzduchu. Vykašlat se na cestu v noci, aby byl člověk hned dopoledne u moře, protože nejdůležitější pro organismus jsou naspané hodiny po půlnoci, kdy má spánek jinou kvalitu, než kdykoliv během dne.

danys*
hodnocení

0x
Cesta není dlouha, zaklad je se pred jizdou dobre a dostatecne vyspat, pak neni problem

asd1
hodnocení

0x

Kofein, taurin, guarana - fungujou. Únavu opravdu jen oddálí, takže trvale jet se nedá. Na jednu celou noc je to ale dobré, určitě lepší než nic. Funguje i voda s citronem, pustit studený větrák, sportovnější jízda. A chce to každé 2-3 hodiny zastavit a protáhnout se, při únavě nekompromisně zajet na parkoviště a schrupnout, stačí i půl hodiny.. Nejhorší je ráno těsně předtím než se začne rozednívat. Jako spolujezdec můžeš řidiče bavit a hlídat aby neusnul. Příznaky jsou "klikatá jízda" tj. špatně drží pozici v pruhu. Ideál jsou dva řidiči co se po dvou hodinách střídají. Ovšem pokud je druhý řidič "auto bez řidiče" tak je lepší když to odřídí sám.

hodnocení

0x

Cestu do Chorvatska jsem non-stop absolvoval také. Vím, že po jídle se mi chce zvadnout a proto jsem si na cestu nachystal jen mrkev, kedlubnu a jablko (bombóny). Jako rezervu i energeťák, ale nemusel jsem jej použít. Na pití jen čistou vodu, nic lepkavého. 1100km bylo v pohodě se dvěma zastávkami na záchod, ale krize přicházela v 6km dlouhém tunelu, kde na řidiče monotónně bliká osvětlení a světelné značky v pravidelných rezestupech. Ale zkušený řidič s cestou nemá problém.

bidnygo
hodnocení

0x
Nejlíp udeláš, když si s ním budes minimálně celou druhou polovinu cesty povídat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]