Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svědek na svatbě

Od: kralik odpovědí: 12 změna:

Dobrý den měla bych dotaz,nebo by mě spíš zajímal něčí názor.

cca za 3 týdny se bude ženit bratr mého manžela. Jeho nastávající svědčila mě na svatbě, manželovi jeho bratr.. Je sice nepsaným pravidlem, že by se svědčení mělo oplácet, proto jsem alespoň doufala, že si nyní role vyměníme. Ale ona požádala svou sestru.

Mělo to tak být správně? Vím, že ona si může vybrat kohokoliv, ale je mi to teď líto.

Děkuji za názor

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

4x

O nepsaném pravidlu jsem nikdy neslyšela. Manžel svědčil na 4 svatbách, já na jedné ale nám byl za svědky někdo jiný. Dceři byla za svědka kamarádka ale sama pak měla jen velmi malou, rodinnou svatbu a dcera ji na ni nebyla. Svědek to přece není nic důležitého pro život, užijte si veselku jako host a ještě máte výhodu tu, že svědek by měl dát větší svatební dal než běžný host a tak ušetříte.

mate59
hodnocení

3x

Vybrala si sestru a tá je jí nejbližší.Nemejte ji to za zlé a nech vám to vubec není lito,vuči vám to vubec zle nemyslela.Jednoduše se prez to preneste.

hodnocení

2x

A jak byste se zachovala Vy? Požádala byste o svědectví toho, kdo svědčil Vám, nebo byste si na vlastní svatbu vybrala někoho, kdo je Vám bližší?

doplněno 22.07.15 21:41:

Tak si to zkuste představit, že je tu někdo, koho chcete, aby Vám v tuhle výjimečnou chvíli svědčil.

Já Vás chápu, rozumově víte, že je to její právo volby, ale srdce se cítí trochu "odstrčené". Ale nemyslím, že jste "blbá, že jste to udělala". Dobré skutky, pokud na Vaše svědčení takto budeme pohlížet, se přece nedělají proto, aby byly zákonitě oplaceny.

Možná Vás ten pocit za pár dní přejde, možná ne a bude Vás malilinko hlodat delší dobu, ale mějte na paměti to, co víte už teď - je to její den, její událost, její slavností vstup do manželství. Má svaté právo mít po svém boku toho, kdo je jí nejblíže. A třeba, co Vy víte, možná se musela hodně těžko rozmýšlet, jestli tam chce Vás nebo sestru, a nakonec s těžkým srdcem vybrala sestru... ;) odsuňte tyto pocity na druhou kolej, ať si můžete obě ten slavností den hezky užít ;)

doplněno 22.07.15 21:42: Koukám, že jsem se do toho pěkně zamotala. Tak tedy: Dobré skutky, pokud na Váš výběr svědka takto budeme pohlížet... *zed*
kralik
hodnocení

jelikož nemám sourozence, nemám nikoho tak blízkého. nedokážu posoudit, nicméně asi jsem blbá že jsem to udělala, ale tak nějak jsem neměla na výběr. ale nechtěla jsem udělat rozbroje v práci kde mám stejně dobré přátele.

hodnocení

1x
Zdravím.Sice se asi cítíte řekněme podvedená,ale zlý úmysl v tom opravdu nehledejte.Jedno pořekadlo praví "krev není voda."No a o tom to celé je ;)

hodnocení

1x
A mohu vědět, jak jste na tohle nepsané pravidlo přišla? Jako svědek se vybírá většinou nejbližší osoba, často právě sourozenec. Nemůžete čekat, že by dala přednost vám jen proto, že byla za svědka vám. Sestry jsou sestry, tohle jí nemějte za zlé.

eulalie*
hodnocení

1x

Dobrý den. Takže vy jste švagrová nevěsty? A co je na tom svědectví na svatbách tak zajímavého, že jste nyní bolem málem bez sebe a nevíte, jak jít životem dál? Jsou horší věci na světě, než že vás švagrová nepožádala o svědectví. Třeba vás časem jako svědka pozve k rozvodovému řízení, co můžete vědět. Rozvádí se každé druhé manželství... Hoďte na to bobek a užívejte si léta.

boi
hodnocení

0x

Stejně se polovina manželství rozvádí, takže to máte úplně fuk. Spíše je důležitá předmanželská smlouva.

72mona3*
hodnocení

0x

Já byla za svědka nevěstě. Nevěsta měla dvě sestry, ale protože nechtěla, aby byla jen jedna ta "vyvolená", zvolila náhradu. Tedy mne. Měla bych se také cítit podvedeně? Že jsem byla jen náhrada? Já to tak neberu. A když se to vezme kolem a kolem: jít za svědka mohou i naprosto cizí lidé, které odchytíte na ulici. Mona

ehgsdfwe
hodnocení

0x

Vždyť je úplně jedno, kdo jde za svědka. A kdybyste měla sourozence, tak byste také 100% požádala jeho. Protože sourozenec bude vždycky bližší člověk než manželka bratra manžela. Nebuďte přecitlivělá a neberte si to osobně, není to nic důležitého.

buss
hodnocení

0x

Je naprosto její problém, koho si vybere! Nabídla jste se? Neužírejte se a užívejte si života.

hodnocení

0x

O takovém, byť nepsaném pravidle jsem v životě neslyšel. A osobně je mi i proti srsti takové to "oplácení si" (je nás sice moc, ale pozvali nás oni, teď musíme i my je). Každý ať si udělá takovou svatbu, jakou chce a pozve si tam koho chce. Člověk se žení / vdává párkrát za život a jsou i extrémy, co to absolvují pouze jednou. Nemá smysl pak zbytek života přemýšlet o tom, jaké by to bylo, kdybychom to tenkrát před 50 lety udělali jinak.

Nehledě k tomu, že svědek na svatbě je především role vyžadovaná zákonem. Pokud by nic takového nebylo nutné, žádní svědci by neexistovali.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]