Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , manželka si v práci změnila místo zasílání mzdy na běžný účet , zasílání složenkou. Toto má papírově potvrzeno , ale stejně jí poslali mzdu na účet . O nic by nešlo až na to , že ten účet je exekučně blokovaný .
Myslíte , že účetní z její firmy má šanci "reklamovat" nebo nějakým způsobem dostat peníze zpět u tohoto účtu?
A jak se má manželka zachovat? telefonicky s účetní mluvila a ta prý transkaci reklamuje ...jenže manželka své peníze stále nemá.
Zdravím,
účetní je povinna vyplácet mzdu způsobem (hotově, složenkou, na účet,...), který určí příjemce mzdy (pracovník, jemuž mzda náleží). Pokud to účetní udělá jiným způsobem, máte právo po ní požadovat náhradu. Na chyby musí být účetní pojištěna.
Pokud máte změnu zasílání mzdy potvrzenou písemně, tím lépe pro vás (máte se o co opřít), většinou se tyto změny dělají (hlásí účetní) jen ústně. Takže reklamujte u účetní, pokud odmítne okamžitě zjednat nápravu (to, že to někde reklamuje ona a až to ten někdo vyřídí, vás nemusí zajímat) , stěžujte si u jejího nadřízeného, případně u vyšších kontolních orgánů (Státní úřad inspekce práce), ve vašem případě nevím sice jak se tohle (zaslání výplaty jink než jak bylo domluveno) bude brát, ale v každém případě se určitě může manželka bránit tím, že mzda nebyla doručena v termínu daném v pracovní smlouvě ( přečtěte si tohle) tak, jak bylo sjednáno (ve vašem případě písemně složenkou).
O žádné obcházení exekuce (ani z vaší stranym, ani ze strany účetní) se ve vašem případě nejedná, jak tady někteří píší. Povinnému musí zaměstnavatel srazit ze mzdy určitou část peněz, se zbytkem si může povinný dělat, co chce. To, že někteří exekutoři zároveň se srážkami z mzdy zároveň zablokují i účet povinného a tím i případně jeho další část mzdy, je bohužel sice sviňárna, ale zákon to neřeší (dnes po úpravě už si může povinný aspoň z toho účtu vybrat nějakou část, dřív ho odřízli od prostředků úplně). Pokud si dříve vaše manželka nechala posílat peníze na váš účet a po uvalení exekuce na účet si změnila způsob zasílání své mzdy je zcela legální, to platí i pro vás ( i vy si můžete při blokaci účtu změnit způsob zasílání zbytku své mzdy po sražení exekuované částky (na složenkou, na jiný účet atd.) Takže je vašem zájmu, aby vám na exekuovaný účet žádné platby nechodily, a nikdo vás nemůže napadnout, že obcházíte exekuci - neobcházíte, jen využíváte svého práva a bráníte se legálně exekuční zvůli.
stalo se mi kdysi, že vinou spořitelny nedošly ode mne včas alimentry. Následovala (vcelku pochopitelně) stížnost u soudu, který vydal předběžné opatření k zablokování příslušné částky ve prospěch účtu exmanželky. No a příliš horlivá účetní tu částku nejen zablokovala, ale iniciativně rovnou na ten účet odeslala.
Na základě mého odvolání a vysvětlení (už nevím, jak to probíhalo formálně) byla blokace zrušena a na můj dotaz mi úžetní taky řekla, že tu částku (zde vysloveně strženou neoprávněně) bude reklamovat a až ji dostane zpět, pošle mi ji. Taky jsem nejprve byl ochoten vyčkat, ale přeci jen jsem nechtěl zůstat bez výplaty a tak jsem se obrátil na tajemníka fakulty. A to byly fofry!
Ale já si stejně myslím, že to neplatí bezprostředně ta účetní, ty peníze snad musí vrátit účtárna a pak se nějak dohadovat s přímým viníkem, ale opravdu není můj problém.
ronyx: co je exekuční zvůle? Znám pár vystresovaných lidiček kteří v dobré víře přišli o peníze vinou vykuků kteří neplatili za poskytnuté zboží či služby, a nyní jsou na pokraji sil neboť jim dlužníci či exekutor nic nesplácí...takže ona ta exekuční zvůle z pohledu těch druhých se jeví dost jinak...Hajzlík co neplatí a dojde až do exekuce a nesplácí dlužná částka převýší např 100.000,- by neměl mít řidičák, pas, nemovitost a stát by mu měl poskytnout zaopatřovací péči - tzn do chládku, či ještě lepe vlakem na sibiř, bez možnosti návratu, lidi by pak začali možná přemýšlet hlavou a nedělali dluhy...protože mít dneska dluhy je zřejmě moderní...
No a to je snad mimo mísu, tak se pochlubte jste ve vyrovnané bilanci - vaše pohledávky x vaše závazky, nepřipadáte mi jako trouba který neví která bije když se pošlou, jedno jaké peníze na blokovaný účet exekutorem ...a propo proč složenkou - když to jde v hotovosti na ruku! To mi taky jaksi uniká !
já nevím že nesplácíte, vaše dluhy vaše starost, vedení firmy pohrozte žalobou, ne vy ale vaše manželka, ono se to pěkně rozmázne ,že máte dluhy a je vám obstaven účet, třeba se leknou a peníze vyplatí, nebo další varianta - žaloba-soud , dokážete že písemně dostala firma či účetní pokyn k zasílání mzdy složenkou, doložíte přijetí žádosti o zasílání platu složenkou - s podpisem a dnem, jménem odpovědného pracovníka, popřípadě jestli to šlo přes podatelnu tak čj. a máte vyhráno...tak vyřešte situaci a je to.
Je to pokus odklonit peníze ze splácení exekuce - / pokud je tedy exekuce vedena na manželku/ exekutor si u zaměstnavatele zjišťuje jak je plat vyplácen, pokud zjistí že peníze nejdou na účet ale jinak /složenka, hotovost / uvalí exekuci na plat a je strháváno zaměstnavatelem a posíláno exekutorovi, nasere se tím spousta lidí ve firmě a jsou s tím spojené náklady pro firmu a firmy již z principu odmítají zaměstnávat lidi s exekucemi, v dotázníku je otázka je na vás vedena exekuce, kolik a v jaké výši, v 50% jsou tito nešťasníci potenciálním nebezpečím pro firmu...ať po majetkové či pracovní oblasti
doplněno 21.07.15 11:29:peníze by se měly vrátit manželce, ale pokud je účet blokován exekutorem jak píšete, bude to zřejmě běh na velmi dlouhou trať, možná až na vylučovací žalobu - chce to poradu s právníkem, či se pokusit domluvit s exekutorem - pokud je spláceno pravidelně./ dluh není astronomický/..atd. mohl by peníze poslat
Podle mně tu výplatu zpět nedostanete. Z exekukčně zablokovaného účtu nelze žádnou platbu, ani vratnou provést. A z účetní ji taky nevyrazíte, ani z podniku. Takže nezbývá, než se s tím smířit a pořádně si ohlídat zasílání dalších výplat složenkou, což není tak jednoduché, jak by se zdálo.
Takže ty máš na účtě manželčinu výplatu. Tak se s ním vyrovnej, jako si to dělal dřív, když tam výplata chodila.
Jste přece manželé. Ty peníze budou použity na tvé dluhy.
Je tu sice šance dostat výplatu podruhé ,ale tu první budou vymáhat po tobě. V každém případě si nedokážu představit, že jako zaměstnavatel bych měl ve firmě zaměstnance, kde mi její manžel dluží peníze. A nejen mě. Když má exekuci. Takového zaměstnance bych propustil, protože je to pro mě velké riziko.
Já nevím určitě, ale řekl bych, že pokud bylo zasílání peněz složenkou domluveno a domluva písemně stvrzena, tak úspěšnost reklamace by měl být problém té účetní. ne váš.
doplněno 21.07.15 11:12:Chápu, že manželka nechce dělat zlou krev a proti účetní nic nemá, ale bez peněz je manželka a ne ta účetní. Myslím si, že by to tedy měla obratem nahradit a sama čekat, až se jí peníze vrátí. Mimochodem, nejsou pracovníci účtárny, nebo snad účtárna jako instituce, pojištěni?
Já si zase myslím, že je to obcházení exekučního rozhodnutí, že to nebylo omylem, že to mají exekutoři dobře zajištěné a že jakákoliv dohoda s účetní je v tomhle případě bezpředmětná. Takže s tím nic nenaděláte.
doplněno 21.07.15 11:21:kartaginec - proč by to měla účetní dávat ze svého? Ona přece nic nezavinila. Pokud je na něčí plat uvalena exekuce, účetní s tím nic nenadělá. Naopak, mohla by mít problémy se spoluúčastí na obcházení soudního rozhodnutí.
No to je samozřejmě taky smysluplné, ale když ta účetní tvrdí, že se platbu pokouší reklamovat... Prostě tomu nerozumím a raději se už do toho nebudu montovat.
No osobní zkušenost naštěstí nemám, ale znám pár případů z nejbliššího okolí, kdy exekutoři zablokovali veškeré možnosti, jak by se mohly peníze oficiálně dostat k dlužníkovi. Jediný způsob pak je hotovost hezky z ručky do ručky (pokud možno bez dokladu). To ale od zaměstnavatele nelze očekávat.
Jak, nezavinila? Jak, mola by mít problémy? Jestliže bylo potvrzeno že peníze mají chodit složenkou, a tato úmluva byla protiprávní, tak bylo zaděláno na problémy už v okamžiku uzavření této dohody. Jestliže to nebylo protiprávní, tak účetní poslala peníze někam, kam neměla. A zdá se, že to protiprávní nebylo, , ale to měl tazatel říci hned, takhle jsou z toho zmatky.
Nepošlu, neb takový zákon neznám, Já to ani netvrdil, jen jsem to, pod vlivem některých jiných reakcí výše, uváděl jako jednu z logických možností: buďto to je protiprávní, nebo není; tercium non datur. Možná jsem tu odpověď napsal příliš sofistikovaně a zmátl vás,ale přečtěte si ji, prosím, ještě jednou soustředěně.
Původně jsem už se nechtěl vyjadřovat, ale když jste napsal, že exekuce se manželky netžká, tak bych se vrátil k původní doměnce, že reklamace nesprávného zaslání není váš problém, ale problém mzdové účtárny či přímop odpovědné mzdové účetní.
Myslím si,že peníze z blokovaného účtu už těžko dostanete,další výplatu raději zasílat na nějaký,,neblokovaný,,.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.