Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Narok na materskou

Od: malinaa odpovědí: 4 změna:
Dobry den,moc prosim o radu vubec jsem nepochopila zda budu mit narok na materskou..:-/ jsem tehotna a mame termin 22.11. a jsem zamestnana na dobu urcitou do konce zari,predtim jsem byla ve stejne firme jen na dohodu..ale od 1.9.uz zustanu doma na nemocenske kvuli fyzicky narocne praci..Budu mit narok od zamestnavatele na materskou? Nebo do porodu mohu byt na nemocenske a pak rovnou na rodicovskou? Dekuji..

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Není podstatné, jestli jste pracovala na dohodu, ale jestli jste byla nemocensky pojištěna (i dohoda, ať už o pracovní činnosti nebo o provedení práce, může založit účast na pojištění).

Pro nárok na PPM musíte splnit dvě podmínky: 1) před dnem nástupu na PPM mít v předchozích dvou letech aspoň 270 pojištěných dnů a 2) buď musí trvat zaměstnání, nebo musí běžet ochranná doba, což u PPM je 180 bní (pokud předešlé zaměstnání trvalo aspoň těch 180 dní).

Takže: důležité je vědět, jak dlouho před PPM máte pojištěnou činnost, tzn. že ze mzdy nebo odměny z dohody se odvádělo sociální pojistné, jestli je to aspoň těch 270 KD. Pak by Vám nárok na PPM vznikl. Pracovní poměr 30.9. skončí, ale nemocenské dávky byste brala dál až do nástupu na PPM nebo do porodu.

malinaa
hodnocení

Tak co vim,kdyz jsem byla na dohodu tak za me soc.a zdrav.platili,takze by to melo byt v poradku..Co se tyce tech 270 dni scitaji se dohromady? Byla jsem jednou zamestnana na 3.mesice pak 3.mesice na UP a pote jsem sla na tu dohodu..

Ano, 270 pojištěných dní se sčítá ve dvou letech předcházejících datu odchodu na PPM.

doplněno 21.07.15 19:37:

Nemáte zač.

malinaa
hodnocení

Tak by melo byt vse v poradku :) Dekuju moc..:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]